Hogyan tudom megnézni Szászrégen (Reghin, Románia) születési anyakönyveit az 1915-1925 közötti intervallumban?
Itt csak 1914-ig vannak, róm. kat., de hátha tervezik tovább is, vagy meg is van nekik, csak még nem frissítettek.
Szia!
Több mint tíz éve foglalkozom családfakutatással Romániában. Ökölszabály, hogy a kb. 1910/1914-et megelőző anyakönyvek a román állami levéltár megyei fiókjaiban kerültek eltárolásra, Szászrégen Maros megye része, tehát ezeket Marosvásárhelyre szállították, ott kutatható. Neked azonban 1910/1914 utáni kell. Ezek mai napig a helyi parókiákon vannak.
Az #1-es által linkelt forrásjegyzék nagyon jó, volt már dolgom velük, maximálisan korrektek. Ők gyakorlatilag körbeutazzák az erdélyi megyék állami levéltárait, és lefotózzák napidíjért cserébe a gyakran sok ezer oldalas 100-200-300 éves egyházi anyakönyveket, majd némi utómunkálatot végeznek a fényképeken, és ezt adják el. A kezdeményezés nagyszerű, amikor ők még nem voltak, én is ugyanezt csináltam, és nem kívánom vissza azt a soha véget nem érő munkát, ami a Csíkszeredába utazással, egész napi fényképezéssel, majd hetekig tartó fotóvágással és kontrasztbeállítással járt. Viszont sajnos ők is csak az állami levéltárban kutatható (tehát a kb. 1910 előtti) anyakönyvek anyagaihoz férnek hozzá, a parókiákon tárolt anyagokhoz nem.
Gondolom valamelyik felmenőd volt szászrégeni. Szászrégen ősrégi szász város, de volt mindig is jelentős román és magyar népessége is. A kérdés, hogy a felmenőd, akit kutatni szeretnél, melyik nemzetiséghez és felekezethez tartozott.
Ha római-katolikus magyar vagy református magyar volt, akkor van a legkönnyebb dolgod. Ez esetben ugyanis az ottani katolikus vagy református parókia magyar papjával / lelkészével kell felvenned a kapcsolatot.
Ha szász (evangélikus) vagy román (görög-katolikus vagy ortodox) volt a felmenőd, szólj, mert akkor kicsit bonyolódik a kép. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!