Honnan tudnám kideríteni, hogy volt zsidó a családban?
Anyai ágról az egyik dédim elvileg zsidó volt. Szerbiában született, de keresztény férje volt. Pécsen házasodtak. Sose beszélt a múltjáról, honnan jött, ki ő, hol a családja stb.
Apai ágról is vannak árúlkodó jelek, pl a temetőben nyugvó női rokonok nevei pl Schmidt, Klein.
Hol tudnék bármit is kideríteni?
Mi nem vagyunk keresztények, engem meg se kereszteltek. De zsidó szokásokat se tartunk. "kikopott"...
Meg kell keresni a halotti/házassági anyakönyvi bejegyzést, 1953. előtt ott bejegyezték a vallást. Hogy hol kell keresned, az attól függ, hogy mikor házasodtak. Magyarországon 1895.10.01-jétől van polgári anyakönyvezés, előtte egyházi anyakönyvekben lehet keresgélni. Javaslom, hogy itt kezd keresni: [link]
A regisztráció ingyenes, és több millió adat között keresgélhetsz.
Ha további kérdésed van, szívesen segítek, én már több mint 10 éve kutatom a családomat, sok trükköt begyűjtöttem már. Privátban is írhatsz.
Pécsi polgári anyakönyvek (1921-ig vannak): [link]
Ha ennél frissebb kell, azt a levéltárban tudod kikérni, házassági anyakönyvek jelenleg 1933-tól visszafelé kutathatók, halottik 1980-ig. (előző voltam)
13:48: például azért, mert ha a polgári anyakönyvezés előtti időre is ki akarja terjeszteni a kutatást, hiába keresi a dédi adatait mondjuk a Görögkeleti Szerb Egyház anyakönyveiben.
Vagy csak úgy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!