Van-e családi kapcsolat Cholnoky Jenő földrajztudós, MTA-tag, és Csolnoki Ferenc, a veszprémi kórház névadója között?
Cholnoky Jenő is Veszprémben született, róla lakótelep és utca van elnevezve.
Az arcuk nem hasonlít, bár Cholnoky Jenő szakálla takarja az állát.
Három gyermeke volt, Béla, Tibor és Ilona.
"A földrajztudós Jenő, annak író testvérei, Viktor és László vagy éppen nagybátyjuk, a veszprémi kórház nevét adó Cholnoky Ferenc, mind ott néznek a kamerába".
Köszönöm szépen, nagyon jó!
Most már csak az lesz a kérdés, hogy testvérek -sőt, jó testvérek- vajon mikor, miért kezdték máshogyan írni a nevüket, igaz?
4
Én úgy látom, hogy cs-vel született 1853-ban, a földrajztudós meg 1870-ben.
A FS-ön néztem, de nem kerestem tovább vissza.
Elég érdekes.
Lehet, hogy még a nyelvújítással függ össze, aztán volt, aki visszatért az eredeti, hagyományos írásmódhoz, volt, aki hagyta kiejtés szerint.
A válasz igen! Ifj. Csolnoky Ferenc orvos Jenő nagybátyja volt. Jenő apja Csolnoky László ügyvéd volt, neki volt az öccse az említett orvos.
Nevük írása csak a kor szokásának megfelelő volt, maga Jenő is még Csolnoky néven született, és a századforduló előtt a fivérek illetve a család más tagjai is áttértek a Cholnokys írásmódra.
6
Ne haragudj, de a földrajztudós Cholnokynak született, Jenő Bélának, 1870. júl 23-án. Nézd csak meg a FSön, ott van az anyakönyv másolatáról készített kép.
Az apja is Cholnoky (László, ügyvéd)-nek van írva.
A nagybátyja pedig Csolnoky Franciscusnak -német anyakönyvezés idején-, 1853. ápr.9-én. Ez ott van képen a FS-ön. Az ő apja is Csolnoky volt.
És akkor mikor változtatott nevet? Mert annak idején is kellett, nem? Nyilvántartásba vetetni, a más írásmódot.
Különben hogyan vették volna pl. iskolai nyilvántartásba, ha nem a keresztlevelén írt néven?
Nem gondolnám, hogy a piaristák bemondásra írtak volna neveket.
Elég érdekes, nem?
Nem változtatott gyerekkoraban tudtommal. Az, hogy mi volt az anyakönyvben és valaki, hogy használta a nevét az két dolog. Sokszor van, hogy egy személynek más van a születesibe mas a hazassagiba es mas a halottiba.
Az anyakönyveket sokszor bemondásra irtak, ezert lett annyi fele irasmod.
Az iskolai evkonyv meg ugye nem hivatalos dokumentum. De valoban annak nincs nyoma, hogy pontosan mikortol állt át a csalad a Ch-s verziora.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!