Honnan ered a Perger családnév?
Vannak ilyen nevű felmenőim. A család egyik fele szerint Somogyból a másik szerint meg Kislődről származnak. De azon kívül semmit nem tudok róluk! Érdekel, hogy ők is betelepültek vagy tőzsgyökeres magyarok-e a Pergerek illetve, honnan ered a név, mi a jelentése!
Nagyon szépen köszönöm!
Helynévi eredetű, német családnév. A német berg ’hegy’ jelentésű szó ’onnan/oda való’ jelentésű -er képzős származéka. Magyarul tehát ’hegyi, hegylakó, hegyen lakó’ a jelentése.
A B (Berger, Bergel, Belger, Bergely) kezdetűek Szász és Bajorországból, a P (Perger, Pergel, Pergely) kezdetűek Ausztria területéről valók.
A Perger alak a Balaton környékén és Miskolc–Nyíregyháza körül gyakoribb.
Ugyanakkor elgondolkodván még az előzőekben vázolt fejtegetésem okán haladva az jutott eszembe, hogy miként mondtam a perger szónak köze van a tűzhöz, és ha belegondolunk a berger sem esik tőle távol. Ugyanis mind a tűz mind a hegy formáját tekintve, és azt ábrázolandó egy háromszög alakú testet adnak ki. Aztán még ha arra is kitérek, hogy a hegyek amiként képződtek sem állnak messze a forróságtól, tűztől, vulkánok mint olyanok.
Most így rákerestem, hogy németül a pörkölés az mi, és a braten jött ki, amiről eszembe jutott bretagne, franciaország egy vidéke, de említhetnénk a nagy bretagne-t ami nagy-britannia maga, és ezeken a vidékeken éltek a bretonok, akik kelták, akik ahhoz képest ahol voltak keletről jöttek, azért ez a nevük.
Ezen még majd töprengek.
#3 Szita Bence gyilkosát Perger nevű kaposvári rendőr fogta el.
Amúgy én meg Kaposfüreden ismerek Perger nevű embereket. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!