Az anyakönyvi kivonatra tényleg ráírták, ha valaki roma származású volt?
Attól függ, mikorról van szó.
Régen a megjegyzéshez odaírták.
Rendszerint a foglalkozás (szülő foglalkozása) rovatban szerepelt, mint 'teknővájó cigány', 'vándorcigány', 'cigány napszámos', illetve, a mai szemmel legfeltűnőbb, amit láttam, gondolom, mert sem férje, sem foglalkozása, sem megnevezhető jövedelme nem volt, azt írták a szülő anyához, hogy 'cigány nő' (sopronszentmártoni könyveben szerepelt így)
Szerintem inkább az életmód miatt tüntették fel a cigányságot, mert cigányos nevű embernél láttam foglalkozásként azt, hogy 'kovács', de sosem azt, hogy 'cigány kovács'. A kovácsnak műhelye lehetett, tehát letelepedett, innentől kezdve anyakönyvezés szempontjából nem szükségszerűen cigány.
Viszont gyakori megjegyzés a polgári anyakönyvekben, hogy 'a magyarul nem tudó feleknek németül/horvátul stb. a leírtak elmagyaráztattak, amit ők megértettek, ezt aláírásukkal igazolták', vagy valami hasonló. Cigánnyal ebben a rovatban nem találkoztam, de mert ez a megjegyzés a lap alján van, a keresés során nem szokott a látóterembe kerülni, akár itt is szerepelhetett a cigány szó, ugyanúgy, ahogy bármely nemzetiség neve is.
Az egyházi anyakönyvekben a 'koldus' kifejezéssel találkoztam, de mert ezek jórészt latinul íródtak, kereséskor kevéssé járt a szemem máson, mint a neveken, így nem tudom, az egyháznak fontos volt-e a nemzetiség/cigányság feltüntetése.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!