Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » Ugy erzem anyosom ki akar...

Ugy erzem anyosom ki akar turni! Jogos?

Figyelt kérdés
A ferjem eltartasi szerzodest akar irni anyosom hazara. Van egy panell lakasunk, amit berbe adunk, felveszunk kolcsont, es felujitjuk anyosom hazat, neki is kialakitunk egy sajat lakreszt. Anyos otlete volt, mert meghalt aposom, es mind sir, hogy milyen egyedul van. DE az eltartasi szerzodest ugy csinalna, hogy a haz a ferjem neven legyen, es ha o meghal irathassuk at kozos nevre- ram is. Nekem ez nem tetszik! Ti mit csinalnatok?

2015. jan. 28. 03:27
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:
92%

Én mindenképpen megkeresnék egy ügyvédet a férjemmel és anyóssal közösen, és ott ki lehet találni egy olyan megoldást, ami mindenkit megfelelően véd.

Anyósoddal neked milyen a viszonyod? Volt már olyan, hogy bármi miatt náluk laktatok egy-két hetet? Érdemes volna egy próbát tenni, mennyire mentek egymás idegeire, mert ezen egy felújítás csak rontani fog (az ő háza, ezért mindent olyanra kell felújítani, amilyenre ő szeretné - a ti pénzetekből).

Azt is előre pontosan lefixálnám, mennyit költötök felújításra, ha még nem újítottál fel lakást, akkor nem tudod, de rettenetesen el lehet szaladni a költségekkel. Illetve érdemes volna még minden előtt megnézetni pl. statikussal a házat, hogy nicns-e valamilyen rejtett, nem vagy csak nagy költséggel javíttatható hibája (rossz alapozás például).

2015. jan. 28. 10:02
 22/31 anonim válasza:
93%
Nem valószínű, hogy jó lesz anyósoddal egy fedél alatt élni. Teljesen más okból tennétek: ő ellátást, pátyolgatást akar, ti csak egy kicsit könnyebben élni, de valójában nehezebb lesz. Jártam hasonló cipőben, azért mondom ezt. Ha nagyon egyedül van, akkor valami társas életre kell biztatni, és persze törődni kell vele, de ne ti legyetek az egyetlen társasága. Ha a ház nagyon lepukkant, de nincs pénz felújítani, akkor el lehet adni és venni helyette egy rendes kis lakást. Ott még lakóközösség is van, nem lenne annyira egyedül.
2015. jan. 28. 10:53
 23/31 anonim ***** válasza:
94%
Én ebbe nem mennék bele. Te ezzel csak veszíthetsz. A közös tehermentes panelotokon jelzálog lenne, a hitelt, akár adóstárs vagy, akár nem, ugyanúgy fizetned kéne, anyósod háza pedig a halála után kizárólag a férjedé lenne, ha csak a férjed és anyósod között jön létre az eltartási. Szóval te mindenedet kockáztatod, de nyerni nem nyersz a dologgal semmit, anyósod házában kell élned a sajátod helyett, és gondoskodni róla, úgy, hogy a saját lakásodon hitel van, tehát ha bármi történik, még eladni sem tudod, hogy hozzájuss a részedhez.
2015. jan. 28. 11:06
 24/31 anonim ***** válasza:
92%

ÉN ebbe nem mennék bele, akárkinek a nevén is lesz a szerződés.

30 évre hitelt felvenni szerintem pénzügyi öngyilkosság. Ráadásul jelzálogjoggal a mostani paneletekre.

Számold ki, mennyibe kerül összesen, ha kifizetitek a testvért, felújítjátok a házat, és mennyibe fog kerülni, mire 30 év alatt visszafizetitek a hitelt. Havi törlesztőrészlet szorozva a futamidő (hónapokban).

És azt is nézd, hogy a ház értéke nem fog annyival megnövekedni, amennyit most ráköltötök. Ha tényleg gáz van, és váltok, vagy bedől a hiteletek, vagy akármi, akkor milyen áron tudnátok eladni az anyós házát??

És ebbe az egészbe úgy ugranátok bele, hogy fogalmatok sincs, milyen az élet együtt a mamával. Lehet, hogy a világ legtündéribb anyósa, de együtt élni vele azért nem egy leányálom. Neki is megvannak a kialakult szokásai, rigolyái, meg neked is. Nem egyszerű összecsiszolódni. Én a saját anyukámmal sem költöznék össze, semmi pénzért, nemhogy ezért még 30 évre jelzáloghitelt vegyek fel.

Szerintem ebből az egész család csak rosszul jöhet ki. Gondoljátok át a lehetőségeket. Az a 30 éves hitel sehogy sem jó opció. Meg szabad kérdeznem, hogy mennyi pénzt szeretnétek felvenni, hogy ilyen hosszú a futamidő? És mennyit ér a ház meg a lakásotok? Csak hogy az arányokat is lássuk.

Ne menj bele, kérlek!!

2015. jan. 28. 12:21
 25/31 anonim ***** válasza:
93%
Szerintem nem feltétlen ki akar túrni. Viszont én nem mennék bele. Már csak azért sem, mert hiába a férjed anyja, te vagy a nő és 90%-ban úgyis a te nyakadba szakad majd a mamika gondozása, de az eltartási "kedvezményezettje" meg csak a férjed legyen? Hö, na persze.
2015. jan. 28. 13:16
 26/31 anonim ***** válasza:
92%

Ha van kedved, gondold végig, hogy a három (illetve négy) szereplő közül ki hogy járna ezzel a megoldással ahhoz képest, mint ha maradna minden a régiben.

Nem biztos, hogy igazam van, de én kb. így látom:

1) Legegyszerűbb eset: férjed testvére - jobban jár, mivel már most megkapja az örökségének megfelelő részt készpénzben (felét gyakorlatilag tőled, akinek jogilag 30 évig semmi köze nem lesz a házhoz.). Ha ezt az általatok kifizetett összeget akár csak bakba teszi és kamatoztatja, úgy is igen valószínű, hogy jobban jár, mintha - ki tudja, hány év után - megörökölné a ház felét abban az állapotban, ahogy az édesanyjuk halála után lenne, ha azóta nem lenne komolyabb felújítás (amit feltételezem, anyósod nem tervezne végrehajtani önerőből).

2) Férjed számára születik egy megnyugtató megoldás arra nézve, hogy az édesanyja idős korában nem lesz magányos, lesz, aki ápolja és gondozza, ha esetleg olyan állapotba kerül, hogy nem tudna magáról gondoskodni, nem tudná magát ellátni. A ház az édesanyja halála után ugyanúgy az ő tulajdonába kerül, mint eltartási szerződés nélkül, ha ugyanúgy kivásárolná a testvére 50 %-os tulajdonrészét, mint most ti közösen.

3) Anyósod számára előny lesz, hogy felújítjátok a házat az ő lakrészével együtt, nem lesz idős korára magányos, lesz, aki gondoskodjon róla nap mint nap, nem X kilométerre lesztek, ha segítségre lesz szüksége, hanem ott, közvetlenül mellette. Számára ebben szerintem semmifajta kockázat nincsen, a fiai halála után, - illetve egyik már előtt - ugyanúgy megkapják azt az értéket, amit örökségként rájuk hagyott.

4) Neked lesz annyi előnyöd belőle, hogy egy panellakás helyett egy családi házban fogsz élni (remélhetőleg jó viszonyban az anyósoddal), amiért cserébe hitelt veszel a nyakadba 30 évre, és elzálogosítod a lakásotok rád eső tulajdonrészét. Picivel több házimunkát végzel ezentől, az pedig teljességgel kiszámíthatatlan, hogy - az anyósod egészségi állapotától függően - mennyi ideig kell majd részt vállalnod a gondozásából. Előfordulhat, hogy hosszú évekig fekvőbeteg - lesz ne adj isten egy agyvérzés után, - de az is könnyen lehet, hogy élete utolsó napjáig egészséges és önellátó lesz).

A helyedben végiggondolám, hogy mi történik, ha akár te, akár a férjed válni szeretne 30 éven belül, és azt is, hogy mi a garancia arra, hogy amikor ő megörökli a házat, olyan viszonyban lesztek, hogy tartani fogja magát az ígéretéhez, és ajándékozással a nevedre kerül a ház egy része.

2015. jan. 28. 13:25
 27/31 anonim ***** válasza:
91%

26. vagyok, bocsánat, az előbb butaságot írtam:

"akinek jogilag 30 évig semmi köze nem lesz a házhoz" helyett:

aki 30 évig fizeti a hiteltörlesztést, és ki tudja, meddig, jogilag semmi köze nem lesz a házhoz"

2015. jan. 28. 13:28
 28/31 anonim ***** válasza:
94%

Ne menj bele, ez így sehogy sem lenne jó. Adja el anyósod a házát, vegyen egy kis lakást közel a tiétekhez, ha gondozásra szorulna, vagy bármi van, át lehessen hozzá szaladni papucsban is. Így nem kellene 30 éves hitelbe vernetek magatokat, és a mama sorsa is meg lenne oldva.

Tudnál főzni rá is ha szükséges, mosni, ugyanúgy el tudnátok látni, mintha veletek együtt élne. De nincs rizikó senkinek, nincs becsapva senki. Halála esetén pedig örökölje a férjed a lakását, ha ti gondozzátok, vagy egyezzen meg a testvérével, hogy legyen.

2015. jan. 28. 14:40
 29/31 anonim ***** válasza:
90%
JOGOS! Nem mennék bele. Anyós adja csak el az egész hóbelevancot vegyen egy kicsi garzont, a többi pénzzel meg azt csinál amit akar (ha rendes anya, akkor igazságosan elosztja a fiai közt) és akármire költhetnétek..
2015. jan. 28. 14:45
 30/31 anonim ***** válasza:
89%
Akárhogy olvasom, még mindig nem értem, ti ezzel miért jártok jól. Most ok, hogy panel helyett kertes házban fogtok lakni, talán ez nyereség, de nyakatokba venni 30 év hitelt, meg felújítani anyós házát, mikor amúgy is férjed a törvényes örökös, én ezt nem értem. Mindenesetre amit vki írt, hogy csak a férjed fizetéséből menjen a törlesztés, és akkor rendben van, az baromság. Ez házasságban nem működik, hisz ha mondjuk férj kifut a fizetéséből, akkor asszony nem ad neki enni? :-) ez így nem működik. Annak is igaza van, aki azt írja, hogy úgyis a nő fog főzni anyósra. Akkor hogy is van ez???? A nő pénze is megy a házra, a nő is ápolja anyóst, főz rá, de a ház csak a férfié ? Ritka baromság, bele ne menj kérdező.
2015. jan. 30. 23:32
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!