Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » Ugy erzem anyosom ki akar...

Ugy erzem anyosom ki akar turni! Jogos?

Figyelt kérdés
A ferjem eltartasi szerzodest akar irni anyosom hazara. Van egy panell lakasunk, amit berbe adunk, felveszunk kolcsont, es felujitjuk anyosom hazat, neki is kialakitunk egy sajat lakreszt. Anyos otlete volt, mert meghalt aposom, es mind sir, hogy milyen egyedul van. DE az eltartasi szerzodest ugy csinalna, hogy a haz a ferjem neven legyen, es ha o meghal irathassuk at kozos nevre- ram is. Nekem ez nem tetszik! Ti mit csinalnatok?

2015. jan. 28. 03:27
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
93%
Akkor semmi gond, mindketten azonos részben lesznek tulajdonosok
2015. jan. 28. 07:55
 12/31 anonim ***** válasza:
95%
NEm egészen, mert névreszóló a szerzödés, és az abban foglalt személy köteles ellátni a másik felet.
2015. jan. 28. 07:58
 13/31 anonim ***** válasza:
89%

Ha neked nem tetszik akkor beszeld meg a ferjeddel, hogy ne csinaljatok.

A tobbgeneracios egyutteles amugy sem mukodik, ha nem vagy rakenyszeritve, ne csinald! Marpedig nem vagy, van sajat lakasotok, van sajat eletetek.

2015. jan. 28. 07:59
 14/31 anonim ***** válasza:
90%

Belemennék abban az esetben, hogy az anyósom nem velünk, hanem a férjemmel köt eltartási szerződést, a férjem a saját nevére veszi fel a hitelt a ház felújítására, kizárólag a saját jövedelméből törleszti a hitelt, én pedig a saját keresetemből, illetve a közös tulajdonú lakás kiadásából származó bérleti díj rám eső feléből fizeték egy reális, közösen megállapított és minden érintett számára elfogadható bérleti díjat az anyósomnak azért, hogy a házában élhetek, plusz az arányosan rámeső rezsiköltséget.

A gondozásában, illetve a háztartási munkákban annyit segítenék, amit eleve akkor is segítettem volna, ha külön élünk. Ha élete utolsó éveiben - esetleg huzamosoabb ideig - önmagát ellátni képtelen állapotban, folyamatos gondozásra szorulva élne, akkor a férjem feladata lenne vagy személyesen megoldani, vagy szükség esetén mellé ápolónőt fogadni.

Úgy érzem, ilyen feltétételekkel korrektnek tartanám a dolgot, és nem érezném kisemmizve magamat, ha - ellenkező esetben - azok után, hogy hosszú évekig fizetek egy olyan hitelt, amiből az anyósom házát, illetve a férjem leendő házát felújítottuk, vállaltam, hogy összeköltözöm az anyósommal, ami jellemzően akkor sem szokott jól elsülni, még akkor sem, ha előtte jó viszonyban vannak a felek, vállaltam, hogy gondoskodom az anyósomról, nyilván beleértve a főzést, egyéb háztartási teendőket, és betegsége, időskori esetleges testi-szellemi leépülése esetén a gondozását, ápolását, aztán egy esetleges válásnál próbálhatnám újrakezdeni valahogy az életemet egy fél panellakás árából plusz a megtakarított pénzemből.

Egyébként ha belegondolsz, anyósod részéről is érthető, hogy ő meg azt nem akarja, hogy ha akár 1-2 éven belül hirtelen meghal, anélkül, hogy bármi különösebb feladat hárult volna rátok a gondozásával, te örököld a fél házat (feltételezem, hogy a férjednek nincsenek testvérei, akiket kizárna az örökösödésből ezzel az eltartási szerződéssel), és ha esetleg válni akarsz, a férjed kénytelen legyen eladni a házat, hogy téged ki tudjon fizetni a vagyonmegosztásnál.

A helyedben beszélnék egy jó ügyvéddel, hogy mire érdemes figyelned, ha belementek az eltartási szerződésbe, illetve jó esetben tud olyan jogi megoldást javasolni, ami minden érintettnek elfogadható, és amit mindenki igazságosnak, méltányosnak tart.

2015. jan. 28. 08:03
 15/31 A kérdező kommentje:
Ugy van, kozos vagyon, de az eltartasi szerzodes eseten anyosom meggondolhatja magat barmikor, felbontja a szerzodest es adomanyozhatja a ferjemnek. Az nem kozos vagyon. Ha az eltartasi szerzodes 2 neven van, ezt nem tudja meg tenni.
2015. jan. 28. 08:03
 16/31 A kérdező kommentje:
A panell berleti dijabol torlesztenenk a hitelt. Anyosomra en foznek, a kozos koltsegeket mi allnank a ferjemmel. Anyosom a haz atalakitasanal bepotolna egy nagyobb osszeget.
2015. jan. 28. 08:11
 17/31 anonim ***** válasza:
93%

# 14 vagyok, mire megírtam a hozzászólást (közben mást is csináltam, és félbehagytam), láttam, hogy időközben írtad a 30 év futamidőt, meg hogy még a testvér részét is kifizetnétek a felújítás előtt.

Ha a hitelt közösen veszitek fel, ráadásul 30 évre, a testvér részét pedig a házastársi közös vagyonból fizetnétek ki, nem csodálom, ha úgy érzed, hogy kisemmiznének ezzel a megoldással, és hogy iszonyú nagy kockázatot vállasz, ha ebbe belemész.

2015. jan. 28. 08:14
 18/31 anonim ***** válasza:
78%

Szerintem elég lenne, ha anyósodnak holtig tartó haszonélvezete lenne rajta, így nem túrhatnátok ki, ha attól fél.

Ha neked nincs biztosítékod, hogy esetleges válás esetén mi lesz veled, akkor ne a te nevedre menjen a hitel és ne legyél kezes sem. Ha te nem kapsz, akkor nem is adsz. És általában ez csúnya mondás lenne, ha kenyérről volna szó, de itt sok-sok év, sok millió és a 10-20-30 év múlva ki tudja milyen házasságotokról van szó. Mi van akkor, ha anyósod 10 év múlva meghal, 20 évig még fizettek. Vagy elváltok közben és fizetsz még akkor is, amikor lehet, hogy már új párod van? És lehet, hogy ezen nem segítene az sem, ha visszakapnád azt, amit most befektetsz? A párod mittomén alkoholista lesz és neked kell fizetned.... Annyi ilyet hallok most a környezetemben olyanokról is, akikről nem is gondoltam volna. Sajnos a sok teher meg tudja változtatni az ember életkedvét is. Az anyóssal együttlakás szerintem marhára nem jó ötlet. Miért nem lehet csak közel lakni hozzá és segíteni bevásárolni neki, vagy még ha átjársz hozzá takarítani néha vagy bármi. Olyan állapotban van már most, hogy ápolni kell? Gondolom szeretnétek még egymással is foglalkozni a pároddal, viszont együttlakás esetén tuti befellegzett ennek. Se egy romantikus vacsi, se egy kicsit hangosabb nyögés :), se semmi. A főzeléket csinálhatod majd anyósod szája íze szerint, mindenre rátelepszik majd.

2015. jan. 28. 08:17
 19/31 A kérdező kommentje:
A hitelt ugy tudjuk felvenni, hogy a panellt jelzalogba tesszuk. A panell mindkettonk neven van.
2015. jan. 28. 08:28
 20/31 anonim ***** válasza:
100%
Nem megoldás csak a férj nevére venni fel a hitelt, mert a házassági vagyonközösség miatt a tartozás is közös lesz. Éppen úgy, mint mikor a a házassági életközösség fennállása alatt az egyik fél vesz egy ingatlant, hiába szerepel egyedüli tulajdonosként, válás esetén az az ingatlan is feleződik. Különvagyon csak az örökség és az ajándék.
2015. jan. 28. 09:22
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!