Nagyszülőknek jár láthatás?
Van egy 3 éves kisfiam. Fél éves volt amikor elment az apja, aki azóta felé se nézett, gyt-t se fizet, de azt nem is kértem. Viszont a szülei továbbra is szerették volna tartani a kapcsolatot az unokával. Akkor nem is volt ezzel semmi gondom, végül is nekünk nem volt rossz a kapcsolatunk, sőt még örültem is hogy a történtek ellenére érdekli őket az unokájuk. De most már nagyon elegem van. Próbálom a saját elveim szerint nevelni a fiamat, de ők egyre inkább tesznek rá, homlokegyenest az ellenkezőjét csinálják, mint amit kérek. Például én még nem akarom, hogy TVt nézzen, majd olyan 5 éves korában amikor már többé-kevésbé felfogja, hogy mit is lát. De amikor a nagyszülőknél van akkor simán órákra leültetik a TV elé. Én nem szoktam neki édességet adni, csak alkalmakkor, néha egy keveset. Nagyszülőknél volt olyan, hogy amikor mentem érte a mama egy egész tábla csokit nyomott a kezébe, azzal a felkiáltással, hogy jó lesz az a hazaútra. Azt hittem elájulok. Lehet hogy ezek apróságoknak tűnnek, de sok ilyen van, estig sorolhatnám. Kértem már őket szépen, hogy amiket megbeszélünk azt tartsák be, de nem. Már veszekedtem is velük, de csak nem. Most értem el oda, hogy elegem van. Megmondtam, hogy vagy alkalmazkodnak, vagy nem viszem többet. Hozzánk jöhetnek látogatni, de nem fogom velük egyedül hagyni.
Tegnap azzal hívott föl, hogy feljelent és elperelik tőlem a gyereket, ha nem viszem hozzájuk. Azt mondta megfogja mondani, hogy én éheztetem (lsd nem etetem zsírral, sóval, cukorral ész nélkül), meg terrorban tartom, nem engedem hogy gyerek legyen (ugye nincs tv, számítógép, édesség).
Attól nem tartok, hogy valóban elvehetné a fiam, természetesen semmi nem igaz a vádjaiból. Csak az érdekelne, hogy ha tényleg bíróságra megy, akkor megítélnek majd neki láthatást? Mennyit? Kötelező lesz egyedül hagynom velük?
Megértem, hogy miért félted. De amíg te tartani tudod ezt az életmódot, addig belefér egy kis bűnözés a nagyszülőnél:) Ettől (csoki és tv) nem fog elkallódni, meg megőrülni a gyereked, hidd el.
#11 voltam
Szerintem a gyereknek fontos lenne, hogy ismerje a család ezen oldalát is, ki ő, honnan származik.
Próbáljatok megegyezni valamiben, mert azért semmi olyat nem csinálnak amivel károsodást okoznának, de téged is meg lehet érteni,h nem akarod,h ez menjen minden hétvégén.
Pl. havi egy napot mehet hozzájuk és egy napot meg ők jönnek látogatni.
Akkor így csak havi 1 napot érik a gyereket negatív hatások, mert ha nálatok vannak, nyilván nem kezd el főzni a nagyi, meg nem tudja a nem létező tv-t bekapcsolni neki.
És bár nem tartozik a kérdéshez de "apuka" ilyenkor direkt tudja,h a gyerek a szüleinél van és aznap még véletlen se megy látogatni, nehogy összefusson a fiával?Vagy velük se tartja a kapcsolatot? Elég durva.
A kérdező jogosan várja el a nagyszülőktől, hogy tartsák tiszteletben a nevelési elveit. Teljesen mindegy, hogy ők, vagy az itt válaszolók mit gondolnak róla, a gyerek a szülő felelőssége elsősorban. Ennyi.
Ha nem bízol bennük, akkor csak a jelenletedben engedd a találkozásokat. Nyilván eltiltani szélsőséges lenne, de ha a jelenlétedben unokáznak, akkor mindenki jól jár.
Nem a nagyszülők fogják később fogorvoshoz vinni a gyereket, és nem ők fognak vele veszekedni, hogy egyen rendesen, ne csak a tv- t bámulja stb.
Mondjuk az számomra is fura, hogy az együtt töltött idő alatt, miért tv- zik a gyerek, miért nem játszanak inkább.
A fenyegetőzés volt az a pont, amikor nem engedném többet egyedül velük a gyereket.
Kérdező, én egyetértek a nevelési elveiddel és örülök, hogy még vannak ilyen szülők. Nekem is hasonlóak voltak a szüleim (kivéve a számítógép esetében, használhattuk, mértékkel, mert voltak rá készségfejlesztő játékaink, plusz apu informatikus volt, elkerülhetetlen volt a gép előtti játék úgymond. :) )
Amelyik válaszoló szerint leszaladgálja a gyerek a zsíros kajákat és 14-18-30 évesen, már a "gyerek" hibája az elhízás szívesen a kezébe nyomnék egy biológia könyvet a gyerekkori elhízás, cukorbetegség fejezetnél. Aki gyerekkorában elhízik, 10-12 éves kor alatt, az egyértelműen a szülő hibája, viszont olyan mértékben átalakulnak a zsírsejtek, hogy felnőtt korában a levegőtől is hízik kategóriájú lesz és egyszerűen keserves munkával tudja csak tartani a súlyát, nem hogy fogyni... Szüleim egészséges, szinte zsírmentes kajákat adtak csak nekünk és gyereknek megfelelő adagokat, nőttünk, mint a bolondgomba és igen, leszaladgáltuk az ebédet egy délután alatt. Viszont nem egy osztálytársam kövér volt. Az a tipikus szekálja a többi gyerek a dundit típus. 1 kör futástól tesi órán már asztmás rohamot kapott vagy hányni akart úgy rosszul lett. Viszont amíg én rozskenyeret kaptam sonkával tízóraira ő csokit, sütit és egyéb nassolnivalókat hozott. És igen, a nagyszülő dolga a kényeztetés, ésszel! Mi is kaptunk derékszámra csokit, a szüleink nem is bírtak lelőni vasárnap esténként aludni úgy túlpörögtünk a cukortól, utána meg rémálmaink voltak és fájt a hasunk. De nem lehetett velük beszélni, gyerekként meg persze, hogy megesszük, hisz az édesség jó, kit érdekel, hogy utána rosszul leszünk? Akkor még nem vettük észre az összefüggést.
Felnőttként örülök, hogy ilyen "ridegtartásban" neveltek a szüleim. Nincsenek se súlyproblémáim, se egészségügyi problémáim és a kamaszkorból se maradt sérelmem, hogy csúfoltak, mert kövér voltam. (csak a kismellért, de az meg genetika... :D) Manapság se nézek tv-t, 8-9 éves korom óta rendszeresen olvasok, emiatt az ismerőseim ufonak néznek, de hát ez van. Máshogy lettünk nevelve, cserébe nekem gazdagabb a fantáziám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!