Kötelességünk támogatnunk a párom szüleit? Önzőek vagyunk?
Elég kevés a bevételük, kettem együtt kb75-80000Ft-ot kapnak (anyósom nyugdíja+apósom segélye). Pénzzel mostanában már nem támogattuk őket, mert félő volt, hogy nem arra költik amire kell, ezt már tapasztaltuk. Az albérletüket fizettük (40000Ft). Anyósom kapott egy munkát, havi netto 80000Ft-ot kap.
Most egy kicsit mi is megszorultunk anyagilag, ezért felvetettük, hogy néhány hónapig, amíg mi is helyre nem rázódunk, nem fizetnénk a lakbért. Erre megkaptuk, hogy milyen szemetek és önzőek vagyunk, hogy őket hagynánk az utcára kerülni, mert hiába kap fizetést, van annak jobb helye is, mint a lakbér. Azt is kifejtették, hogy már az is szégyen, hogy csak ennyit adunk, mert xy gyereke sokkal többet ad.
Nagyon rosszul esett a reakciójuk.
"...van annak jobb helye is, mint a lakbér."
Ez most komoly? Mármint: nem viccből írtad, de akkor is... ez most komoly? Egy idős, mindent átélt hölgy ilyet mondhat?
Ezen komolyan meglepődtem. Bocs a nyers megfogalmazásért, de: ők NEM gyerekek, hogy TI tartsátok el őket a távolból. Mégis hol volna jobb helye a pénznek, semmint ott, náluk, hogy megéljenek belőle?
Azt várják, hogy megtarthatják a 80.000 Forintot, elkölthetik, míg ti kifizetitek az albérletüket?
Oké, rendben, idős emberek teljesen más generációból, más felfogással, tisztelnünk kell az idősebb embereket, de mindennek van határa. NEKTEK is van életetek, és az anyósod örülhet annak, hogy ennyire szuper munkája van, ahol 80.000 Forintot kereshet.
Egyáltalán nem vagytok önzőek. Most, hogy az öreglányt sikerült talpra állítanotok, úgy, hogy pluszba nem kevés alkalomkor segítettetek rajtuk, nyugodtan boldogulhat egyedül is.
Nem beszélve arról a közel s távol sem eltekinthető tényezőtől, hogy megvádoltak titeket számos segítség nyújtás után, hogy "hagynátok az utcára kerülni őket..."
Nyugodtan elszámoltathatsz vele, feldobhatod neki a labdát, nem fogja elkapni, ha állításod szerint "nem arra költik amire kell...". Hátha x idő után észbe kap...
Hát az én véleményem az, hogy mint friss szülő, az egyik legfontosabb hosszútávú célkitűzésem az, hogy soha, de soha ne legyek a gyerekem terhére. Mármint igyekszem majd úgy intézni a pénzügyeimet, hogy ha felnő, minél jobban tudjam támogatni, de az alapvető, hogy soha ne szoruljak meg úgy, hogy neki kelljen engem pénzelnie.
Egy csomó olyan ismerősöm van, aki mondjuk a szülei elcseszett hitelét fizeti és ezért nem jut egyről a kettőre, pedig akár nem is keres rosszul. Kevés szomorúbbat tudok elképzelni, mint amikor a gyerek próbálja megkezdeni a saját életét, de a szülei hibája miatt nem tud előre lépni. Ha belegondolok, hogy egyszer így terhelném a lányomat, még a hátamat is kiveri a víz.
Persze, ez nem jelenti azt, hogy ha valamelyik rokonom megszorul - főleg a szüleim, vagy a párom szülei - nem segítenék egyetlen szó nélkül, mert természetesen megtenném, hiszen szeretem a családom, és tudom, honnan jöttem (nemrég sajnos meg is kellett segítenem egy rokonom).
Szerintem egy embernek igenis kutya kötelessége a családját megsegíteni egy szintig. Ez idáig oké is, na de eltartani őket? Ráadásul mindezt elvárni és hisztizni érte? A tetejébe mindezt akkor, amikor tulajdonképpen már ki is jönnének a saját pénzükből? Nem, ez nem kötelességetek, és nem vagytok önzők, anyósodék viszont nagyon is.
Persze, leszögezem, nem ismerem a teljes helyzetet, csak amit elmondtál, de az alapján nálam ez kiverte a biztosítékot...
2-es! A férj szülei NEM idegen emberek! Felnevelték a kérdező férjét!
Ha a szülő rászorul, akkor a gyereknek kötelessége segíteni őket!
Eddig jól tettétek, hogy segítettetek., De ha most havonta 160.000.- a jövedelmük, akkor ebből tisztességesen megélhetnek.
Ezt a férjed mondja el az anyukájának, és most már ne segítsetek.
"már az is szégyen, hogy csak ennyit adunk"
Szerintem meg az a szégyen, hogy a szülő elvárja a gyermekétől, hogy "tartsa el". Az én szüleim soha nem kértek tőlem segítséget, még akkor sem amikor rászorultak volna. Inkább ők segítettek amiben tudtak. Amikor egyszer megszorultak, és kisegítettem őket édesanyám sírva fakadt, hogy ide kellett jutnia, hogy a fia fizet ki helyette valamit.
Szerintem a párod szülei a val**kat a földhöz verhetik, hogy a fiuk családja ennyivel is segítette őket eddig is.
Én is segítenék a szüleimnek, ha megszorulnának, de amit a kérdező anyósa és apósa művel, az túlmegy az ésszerűség és az ízlés határán. Ez már az ő szemükben nem segítség, hanem életforma. Elvárják tőletek, hogy költsetek rájuk nem is keveset - ez pedig nem helyes. Lépni muszáj, sértődés pedig lesz, de ez nyilván nem maradhat így az idők végezetéig.
Normális felnőtt ember nem várja el a gyerekétől ilyen körülmények közt, hogy eltartsa, és nem hasonlítgatja xy gyerekéhez sem.
Anyósod és apósod két nagyra nőtt gyerek, és jól el vannak kényeztetve.
Most mar nem kene penzt adnatok nekik.
Alljatok mar ki magatokert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!