Miért hívják azok anyósnak és apósnak a barátjuk szüleit, akik nincsenek összeházasodva?
"Az anyós vagy napamasszony a házastárs szülőpárjának női tagja. Az úgynevezett házassági rokonságok közé tartozik, amely a leszármazáson alapuló vérrokonsággal ellentétben házasság útján létrejött rokoni kapcsolat."
Tehát házasság esetén használható, a többi típusú kapcsolat esetén NEM.
Ha a házasság nem kell, a hozzá kapcsolódó megnevezések miért kellenek?
"Ez már a nevetséges kategória, már bocsi, kedves hozzászóló..."
Miért lenne az? Volt itt egy kérdés, abban is anyósaként emlegette a kérdező a párja anyukáját, a válaszolók azt hitték, házasok. Ő meg írja, hogy egy szóval nem mondta, hogy házasok.
De. Anyósod úgy lesz valaki, ha elveszed a gyerekét. Ezek után párom helyett férjemet mondani kb. ugyanaz.
De a férjem nem a párom?:D Amúgy is, nem rohadtul mindegy, hogy kit hogy hívnak? Főleg ezen az oldalon? ...
Amúgy is, ha valakik 10 éve együtt vannak, de nem házasok, had hívják már anyósnak,apósnak a szülőket. Anyós a párom anyukája, após pedig a párom apja ...
( Nyugodtan lelehet pontozni, én nem pontokat gyűjtök ezen az oldalon, tehát nem érdekel. Reagok se nagyon érdekelnek, nem nézek ide többet vissza ... )
"A Párom anyja, vagy az anyósom...megnevezéstől függetlenül ugyanolyan kapcsolatban állunk egymással. "
Tévedés. A házasság nincs egy szinten a többi párkapcsolati típussal.
Idézés a Lexikonból:
"Az anyós vagy napamasszony a házastárs szülőpárjának női tagja. Az úgynevezett házassági rokonságok közé tartozik, amely a leszármazáson alapuló vérrokonsággal ellentétben házasság útján létrejött rokoni kapcsolat."
Tehát a tingli-tangli együttjárások, élettársi kapcsolatok esetén nem használjuk. :)
Engem egyáltalán nem zavar, nem értem, hogy miért kell ezen lovagolni. Miben más az, hogy valaki 10 év együttélés (házasság nélkül) anyósnak/apósnak hívja a másik szüleit, mint az hogy ha én fogom magam 1,5 év után és haptákban elvetetem magamat a barátommal. És akkor jaj, mondhatom,hogy anyós meg após...?
Egyébként én Xy(aktuális barát neve) anyukája/apukájaként emlegetem a fiú szüleit. Annak a fiúnak az anyukáját sem hívtam anyósnak, akivel 5 évig együtt voltunk. Az egyik barátnőm meg szimplán XY(barátja neve) szüleit mond és kész. Nekem szimplán nem áll a számra, hogy "anyós-após", de ettől még nem nézem le azt akinek ez így egyszerűbb, gyorsabb, bármi.
Mondjuk ez nagyon gonosz lesz tőlem, mert házasságellenes vagyok, de vegyük már észre, hogy a hivatalos jogi procedúra (anyakönyveztetőnél) alig 10-20 perc (még bankkártyát is tovább tart csináltatni). Akkor most mégis mi választja el a házas és nem házas embereket?? Mert elismerték az állam előtt, hogy ők összetartoznak, csodás...
DE én megértem azokat is akiknek ez fontos, és fontos, hogy tényleg megalapozottan mondhassák egymásra, hogy férjem, apósom, anyósom, feleségem stb. De szerintem ezt azért nem kellene annyira túlmisztifikálni és felsőbbrendűként hordozni, csak azért, mert elmentek, aláírták a papírokat, majd tartottak egy nagy bulit.
Szóval én megértem mindkét oldalt, mert valakinek ez tényleg fontos, de azért nem kellene bántani azokat sem akik úgy mond "csak" együtt élnek. Egyébként meg vannak olyan élettársi kapcsolatok amik sokkal harmonikusabban működnek, mint bizonyos házasságok.
14-es, nem tudom, hogy hány éve élsz házasságban.Én 35 éve anyakönyv nélküli párkapcsolatban. A te kapcsolatod lehet, hogy tingli-tangli, de nem az enyém fog csúfos véget érni a válóperes bíróságnál, amíg a tied..?
Nem fogok azért házasságot kötni, hogy anyósnak hívhassam a kedvesem anyját, ő saját jogon is kiérdemelte a címét, tehát bárki kérdezi, akkor az anyósom. Lehet, hogy ezzel neked álmatlan éjszakákat és lelki gyötrelmet okozok, mégis ANYÓS.
Kérdező, ha tetszik, ha nem, és amíg törvényt nem hoznak arra, hogy házasságlevéllel a kézben szólíthatom a társam anyját anyósnak, addig anyóst fogok mondani. És nem, nem kell a házasság, és engedélyt nem tőled fogok kérni, hogy úgy szólíthassam, ahogy nekem tetszik. Szállj le a magas lóról, ki vagy te, hogy bárkit utasíts, milyen megnevezést használ?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!