Ilyen helyzetet hogyan lehet diplomatikusan kezelni?
Van egy egy hónapos gyerekünk. Anyósommal jó a viszony, gyakran jön unokázni is.
Apósomról már kevésbé hízelgő a véleményem. Az még hagyján, hogy alkoholista (a csendben lebambulós fajta), de iszonyú koszos. Nem anyagi oka van, sajnos zéró igénye van a tisztaságra.
A kezei úgy néznek ki, mint egy átlag autószerelőnek.
Ma mindketten jöttek, apósomnak lövése a fényképezés.
Mindenkit megkérünk, hogy mosson kezet a baba miatt, főleg BKV után. Apósnál egy körömkefés kézfertőtlenítés is elfért volna, de csak kézmosásra kértem meg. Teljes megsértődés, hogy ő nem akarja megfogni a babát, minek. Mert minden mást megfog, amit mi is, azért.
Nagy puffogva elment kezet mosni, bár az inkább kézöblítés volt, tényleg hányinger, ahogy a keze (is) kinéz.
Majd szemközt vakuzta a babát, aki ettől persze megijedt és sírt, meg gondolom a látásának se használ. Kértem, hogy kapcsolja ki a vakut. Nem tudja, hogyan kell. Akkor ne fotózzon. Ezen felbuzdulva még kétszer szembe vakuzta. Itt udvariasan, de határozottan leállítottam a fotózást, hogy majd akkor folytatjuk, ha sikerül kezelni a fényképezőgépet.
Utána elment pisilni, persze fele a csésze köré... kézmosás nuku.
5 percet volt itt, ennyi idő alatt produkálta a fentieket. Utána mentem körbe és fertőtlenítettem mindent, amihez hozzáért.
Anyósom valamiért még mindig fülig szerelmes belé, ezért megértőbb, megengedőbb vele, bár alapvetően egyetért a kérdéseimmel. Őt nem akarom két tűz közé kényszeríteni.
A férjem is egyetért, rá is szól - ha itt van. Ha napközben, munkaidőben jönnek, akkor ugye nincs itt.
Nem szeretnék arrogáns lenni, de fogalmam sincs, mit tehetnék.
Sajnos eléggé alap nála ez a viselkedés. Sógornőm lánya mesélte, hogy náluk múltkor volt egy sor üvöltés apóssal a sógornőm (férjem nővére) részéről, mert a kikészített húsokat egyenként végigtapogatta a családi ebédnél és mindenkinek felfordult a gyomra tőle - persze após volt megsértődve.
Szívem szerint be se engedném, de ez egyszerűen bunkóság lenne. Ezért keresek diplomatikusabb megoldást.
Ha nem fogja meg a babát, akkor nem kell parázni, és nem kell senkit megkérni a kézmosásra, még akkor sem, ha megfogja a babát. Ha túlzásba viszed a higiéniát, akkor a baba szervezete nem tud majd védekezni a kórokozók ellen.
A papa pedig ne fogja meg a babádat.
Szerintem jól csinálsz mindent. Jó hogy megkéred őt a legelején mert ő így meg fogja szokni hogy nálatok bizony kezet kell mosni babázás előtt stb, stb...
A lényeg hogy ne bátsd meg. Ő is nagyon örül az unokájának. Ne legyen belőle sértődés.
Például mondhatod hogy- Apuka! Kikészítettem a kéztörlőket a mosdó mellé!
- Apuka! Segítek kikapcsolni a vakut.
- A védőnő azt mondta csak tiszta kézzel , körömmel nyúlhatunk a babához. Kitettem a csap mellé mindenkinek körömkefét és fertőtlenítő szappant.
"Ha túlzásba viszed a higiéniát, akkor a baba szervezete nem tud majd védekezni a kórokozók ellen. "
1. Láthatóan beült a kosz a keze bőrredői közé, a körme alatt vastag fekete kosz van.
2. WC után SE mos kezet, tehát se s.ggtörlés, se pisilés (férfi, előtte a nemi szervét fogja!) után.
3. Kertészkedés, barkácsolás után SEM most kezet.
4. BKV-val érkeztek, ahol megfogták a kapaszkodókat, stb.
Te egyáltalán kezet fognál egy ilyen emberrel, hogy erősödjön az immunrendszered felnőttként?
Na akkor most, hogy a gyerek egy hónapos, elkezdheted megtanulni, hogyan kell megvédeni az ő érdekeit az udvariasság kárára. Főleg úgy, hogy az udvariasság csak részedről állt fenn. Attól leszel anya, hogy megvéded, nem attól, hogy megszülted.
Ennek szellemében választhatnád a könnyebb utat: akkor jönnek látogatni, mikor a férjed ott van. Ennyi. Nem is nagyon értem amúgy miért jönnek, a saját fiukkal nem szeretnének találkozni...?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!