Trágár beszédstílusú emberrel mit lehet kezdeni? Az anyósom beszél így.
Párom édesanyja sajnos meglehetősen trágár stílusban beszél. Nem csak akkor, ha ideges, hanem a normál, hétköznapi társalgások során is gyakran használ trágár szavakat. Például, ha mesél valamiről, akkor ilyesmi jelzőket használ: ez ku.va jó volt, az egy kib.szott nagy akármi. Aztán: mi a lóf.asznak kell kidobni ezt még?; Ne b.sszál fel!; Ó, hogy b.sszalak körbe!; Megint átjön hozzám az a p.csa barátnőm. És még sorolhatnám…
Ha vele vagyunk, akkor a párom is hajlamosabb ilyen stílusban reagálni az anyjára. Már megmondtam a páromnak szépen, hogy engem nagyon zavar a trágár stílus és máskor ne beszéljen így, ha lehet. De az anyjának nem mondhatom ezt meg. Azóta észrevettem, hogy a párom odafigyel a kérésemre és volt, hogy próbálta csitítgatni az anyját.
Egy iskolázott, tanult nőről van szó, nagyon furcsa ilyen szavakat hallani a szájából. Azt hiheti, hogy ez menő és fiatalos? A másik fiának van egy kisfia és az anyósom nagyon büszke magára, hogy a gyereknek megtanított egy csúnya szót. Számomra ez nem vicces, hanem szánalmas.
A ti környezetetekben van ilyen ember? Mit tegyek, ha nem fog javulni a helyzet? Gondoltam már arra, hogy egyszer kipróbálom, hogy ugyanilyen stílusban fogok én is beszélni előtte, kvázi egy tükröt tartva elé, hátha észbe kap.
28/n
Az én anyósom is igen "szép" beszédű. Nálunk már ez azért is kellemetlen, mert van egy kisebb gyerekünk, aki óvodás, hát nem egy csúnya szót hallott már a nagyanyjától.:( Jó, van, hogy nekünk is kicsúszik, de neki az alapvető szavajárása a káromkodás. Nálunk meg ha éppen idegesek vagyunk, akkor kicsúszik. A férjem már mondta párszor az anyukájának, hogy moderálja már magát a gyerek előtt, van mikor sikerül neki, van mikor nem.
És sajnos a fiúnk is használ már néha csúnya szót. Bár azért az óvodában is hall egyet s mást. Én ilyenkor hogy mentsem a helyzetet és senkit ne sértsek meg, szoktam mondani, hogy ez vagy az, aki éppen csúnyát mondott, tegye bele abba a bizonyos perselybe a csúnya szó kimondásáért járó pénzt. És a fiamnak szoktam mondani, hogy nem szabad így beszélni, mert csúnya dolog.
És van más is a férjem rokonságában, aki még anyósomtól is sokkal durvább, aki ráadásul egy fiatalabb anyuka, hát az ő fia meg aztán igazán cifra beszédű ezáltal.:(
Egyébként ha ilyen anyósod alap szava járása, akkor ezen nem fogsz tudni változtatni. Ezt vagy elfogadod, vagy fogod magad, felállsz és nem hallgatod.
Meg lehet büntetni, 5 éves korában, hogy egyszer s mindenkorra megjegyezze.
De sajnos az anyósodat nem tudod megnevelni. És attól, hogy te is rondán beszélsz, ő nem fog megváltozni.
Ha van/lesz gyerek, meg lehet kérni, hogy az ő jelenlétében ne káromkodjon.
Köszönöm a válaszokat.
Nekünk is kicsúszik néha egy-két csúnya szó a szánkon, ha éppen valami idegesítő dologról mesélünk otthon a másiknak. Nem is azzal van baj, ha valaki mérges és kicsúszik egy-egy káromkodás, hanem azzal, hogy a tök hétköznapi beszédben használja rendszeresen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!