Mennyire normális, hogy a család bele akar szólni hol èljünk a férjemmel?
Eddig egy kis közösségben éltünk, párom a szomszédos kisvárosból származik, tehát mindkettőnk családja 10km-es körzetben van. Eddig dolgoztunk, gyűjtöttünk, hogy végre eltudjunk költözni saját házba. Egy tőlünk 130 km-re eső településen találtuk meg álmaink házát, közel egy városhoz normális lehetőségekkel. Ahol most élünk, lassan már cigánytelep lesz, munkalehetőség kevés van, nyomasztó az egész jövőkép.
A probléma viszont, hogy most mindenki úgy érzi bele szólhat a döntésünkbe. Jönnek jobbról balról a tanácsok meg hogy miért nem jó ott ahol kinéztük. Főleg a párom szülei, nekik van egy régi házuk, ahol lakott a nagyi, tőlük 25 km-re. Folyton azt próbálják erőltetni, hogy fizessük ki a testvéreket, újítsuk fel a házat és ott lakjunk, mert mennyivel olcsóbb lenne. Többször elhangzott, hogy sajnálják a hàzat mert tönkre fog menni, eladásra pedig alig ér valamit. Nem fogok csak azért ott lakni, hogy ne menjen tönkre a házuk, illetve az egész település kiöregedett , az említett kisvárosba kellene ingázni, ahol szr munkák vannak. Már-már össze vesztem velük, annyira ment ez a tukmálás. Aztán jöttek azzal, hogy ott messze lennénk mindenkitől, nem lenne segitségünk ha kell valami.
Amit szintén nem értek, mert rengetegen költöznek akár külföldre is, hogy jobb életük legyen, mi kb másfél órára lennénk. Szerintem itt is a saját javukat nézik.
Anyum főleg olyan, akitől távolabb akarok kerülni, mert mai napig gyerekként kezel, próbál dirigálni és ha nem jön be, sértődik meg és állandóan megy a bűntudatkeltès.
Párom szüleiről azt hittem normálisak , nagyon rossz látni, hogy nem támogatnak és saját elképzelést próbálnak ránk erőltetni.
Nálatok is volt ilyen?
Persze, hogy volt. Anyósomék konkrétan a telkükra akartak beköltöztetni, hogy majd minden nap korlátlanul unokázhassanak. De ők is ellenőrző, mindenbe belekérdező fajták.
Amikor találtunk a pénztárcánknak megfelelő házat egy olyan városban, ahol el tudtuk képzelni magunkat sok évig (van rendes ovi, iskola, munkalehetőség, elég nagy telek), akkor jött az, hogy nagyon remélik, hogy ne közelebb az én szüleimhez, mert akkor kivételezünk és az nem fair.
Megmondtuk, hogy nem ők a szempont ebben a döntésben és történetesen mindenkitől ugyanúgy másfél órára leszünk. Tudtuk, hogy nem lesz hétköznap beugró segítség meg kávéra benéző rokon munkából hazafelé menet. Tudtuk, hogy szervezést igényel majd ezután a találkozás, de a mi családunk, a leendő gyerekeink érdekeit néztük. Az pedig nem az, hogy nyomorogjunk kontroll alatt egy rokon mellett.
Ti se osszatok meg mindent, csak az eldöntött dolgokat és akkor megértik a szüleitek, hogy nincs beleszólásuk.
Csak tipp:
Olyan helyre koltozzetek ahol van ovoda, iskola rendesen (ha akartok gyereket)
Nagy szopas amikor 1 iskola van. Nalunk 2 suli van. Egyik katolikus a masik mindenki masnak ami tele van c-vel.
Kuzdenunk kell, hogy masik varosba tudjuk vinni a gyerekeket.
Az meg ma extra para amikor a gyerek specko lesz. (Egyre tobben lesznek azok, ugy nez ki), mert sima ovi pl szar nekik.
Egeszsegugy szinten olyan, hogy ha nincs a kozelben akkor macera. Mi kb 30kmre vagyunk Pesttol. Nehezkes az orvoshoz jaras. Sztk alapon keves van helyileg es varakozos. Magan meg csak nagyvarosban van.
Ezeket erdemes figyelembe venni.
Nekem a szomszédom jött nagyon messziről, és én már mellékjük építkeztem. Az első 2-3 év nagyon nehéz volt nekik, mert nem ismertek senkit, a barátok, szülők nagyon messze voltak. 1 gyerekkel is küzdelem volt számukra egy váratlan esemény. A csaj a bölcsibe próbált barátkozni a szülőkkel, a srác a munkatársaival. Utóbbinak viszonylag könnyen ment, mert mindig ő a társaság középpontja. Viszont a feleségének beletelt 2-3 évbe mire talált egy barátnőt. Őt is csak véletlenül, mert az utcánkba költözött egy pár szintén messziről. Ez a távoli idegen volt az egyetlen akire rá mert bízni idővel a gyereket, vagy pedig bébiszittert hívtak.
Egy munkatársamnak kb 4-5 évbe került mire talált magának egy összejárós barátot, ő nem a társaság középpontja, a párja szintén nem az. Ennek a talált barátnak a felesége lett az egyetlen barátnő éveken keresztül.
Igazából csak azt szerettem volna megmutatni, hogy felnőtként nagyon nehéz új barátokat szerezni egy ideg helyen, úgy, hogy nincs egy másik baráti kör amibe bekerültök azonnal.
Ami a lényeg, egyik család sem bánta meg a költözést, csak az első 3-5 év volt számukra nagyon nehéz. Mindegyikükre igaz, hogy az otthoni jó barátságok megszakadtak, évente 1x vagy 2x összefutnak, mikor haza mennek a szülőkhöz és megkeresik őket. A nagy barátok nem szeretnek 4-5 órát autózni.
Sógorom is ezt paszkodta, mert ők is ugyan abba a településre költöztek ahová én. Csak az a különbség, hogy ő csak 20 km-el költözött arrébb, és a városi barátok nagy része az első 2 évben elkoptak. Sógorm szerit az a probléma, messze lakik a várostól. A korábbi és a mostani lakhelye között kocsival 25 perc van, és minden barátjának van kocsija.
Ugyan azt tanácsolom, mint 2!
Mi is úgy néztünk házat, hogy vidéken legyen, mert ott jóval olcsóbb, de köpésre legyen a város. A munka miatt.
Kinéztünk egyet, beleszerettünk. Imádtuk, megvettük.
25km Székesfehérvár, 25km Dunaújváros. 10km a Velencei tó. Minden karnyújtásra, dejó lesz nekünk.
A falu kicsi, barátias, csendes. Juppiii. Hatalmas telek, pont ez kell nekünk. 120m2 ház, fel is van újítva.
Hülyék lettünk volna kihagyni.
Azt amikor meglettek a gyerekek, na akkor döbbentünk rá, hogy jártunk.
Gyerekorvos heti 2x1óra.
Busz napi 4, vonat 3óránként. Mivel kocsival járunk mind a ketten, erre nem is gondoltunk. De ha a gyerekek nagyobbak lesznek......
Ovi van, 2 csoport össz vissz.
Suli inkább hagyjuk. Mikor 2.osztályban 19gyerekből 13 sni-s, na az elgondolkodtató. (Kevés a helyi gyerek, ezért felvesznek minden problémást is más településekről is)
Bolt 1 db. 3 kocsma és ennyi a szórakozás. Pizzát pl nem tudunk rendelni, senki nem hoz házhoz. Tesco és társai sem szállít ki.
Vezetékes tv vagy internet? Felejtsd el. Parabola.....
Szóval ezzel csak azt akarom mondani, hogy alaposan járjátok körbe a dolgot. Ne ugorjatok el csak úgy 130km-t, hogy késöbb megbánjátok....
3+
A messzi településeknek van egy nagy problémája, nem ismeritek a helyi problémákat. Gondok itt a talajvízre, belvízre, árvízre. De még egy utcában arra is figyelni kell nehogy az utca völgyében legyél, mert ha nem túl jó a csapadék elvezetés egy nagy felhőszakadás után előfordulhat, hogy gumicsizmában közlekedsz az udvarodban. Viszonylag sok ilyen ismerősöm van aki így járt új építésű utcákban, de régi házak esetében ugyan úgy előfordul. Vagy csak egy mütyür ér 10 évente úgy megnövekszik, hogy elönti a fél környéket.
Aztán ott vannak a szakhatások, pl egy sertéstelep, amit ha megnézel jó távol van a lakóházaktól, de vajon megvan az erdős védősáv is? Én ezt élvezem, mert hiába van tőlem 5 km-re, hiába van ott a megfelelő erdősáv, mikor felkeverik a híg trágya tárolót 2-4 napig nem tudok szellőztetni... ez évente 1-2x! Mert bizony a szél nem csak légvonalban fúj, hanem kanyarog össze vissza. Viszont vannak olyan utcák a környékbeli falvakban ahol hetekig szinte megdöglenek a trágya szagtól.
A híg trágyával elöntik a termőföldeket, itt jön képbe az, hogy ahová te költözöl az elég messze van-e a földektől, és van e megfelelő védősáv köztetek, esetleg jó sok utca.
Most itt a fűtés szezon, jó lehetőség arra megtudd ki fűt szeméttel, bútorlappal stb a vegyes kazánjában. Az a jó az ilyen házaknál, hogy nem a szomszédban csapódik csak le a füst. Ezt legalább egyszerű kideríteni, csak végig kell nézni a kéményeket, amelyik kormos az gyanús. A fekete korom szemétre utal, a világos szürke bútorlapra. Vannak akik az egész szezont bútorlappal fűtik ki. meglesed az uralkodó széljárást és már tudod is merre viszi a füstöt.
Szóval mielőtt vennél egy házat, sok órát sétálgass a környékén és beszélgess öregekkel. Örülnek, ha szól hozzájuk valaki, és sok mindent tudnak. Vagy még jó alternatíva a kocsma információ szerzésre.
Én külföldön élek, párom itteni, még nekem is dirigálnak.
De már addig is eljutottunk, hogy a párom szülei is az ország másik végében vannak, hála a jó égnek.
Sokkal inkább nyugi van.
Amennyit nyernénk azzal, hogy van segítség...hát nem tudom. Amíg volt, az is csak random látogatások, ott miért van kosz, esztek ti elég húst kommentek. F@szomnak se hiányzik, hogy szombat reggel az anyósom csak úgy megjelenjen, és még itt vakargassa a főzőlapot, hogy ráégett-e valami. Majd én megoldom, de ha lehet, nem szombat reggel éhgyomorra.
A vidéki lét tényleg csak kocsival megy, pláne gyerek mellett.
Pàr év múlva, ha kamaszodnak, különösen rossz lesz az elszigeteltség.
Ovist, kisiskolást még csak-csak viszed a saját autódban, de amikor a gyerek diákmunkát akar, meg önnálósodni, haverokkal eljárni, akkor lesz csak igazából rémálom.
Vagy a helyi arcokkal lóg (nem túl bíztató) vagy pedig te vagy a sofőr.
Nehezen tud saját életet kezdeni, mert még egy autó nincs, munkát találni kb lehetetlen, ahhoz, hogy albérletet kapjon, meg kéne a pénz, a melóból, ami nincs neki.
8
Senki nincs a kérdező ellen.
Csak nagyon jó gyakorlati tanácsokat adnak neki, amikre átlagban nem gondolunk, főleg ha a szülőktől amúgy is nagy a nyomás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!