Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » Anyósom egész nap csak ül a...

Anyósom egész nap csak ül a kanapén és nyomkodja a telefonját depressziós lenne?

Figyelt kérdés

anyósom tavaly és előtte is sokat segített nekem a kisgyerekek körül, nagyon aktív volt. Azonban idei évben nem tudom mi történt vele, de ha nem mondok neki pontosan egyértelműen megfogalmazott, majdhogynem utasításokat, minden részletre kiterjedően, akkor magától semmit, semmit nem csinál, csak ül a kanapén és nyomkodja az okostelefonját.

Már azt se kérdezi meg, hogy mi lesz ebédre? De ha 12 óra lesz, akkor azt mondja fogunk ebédelni?

Tudni kell, hogy a gyerekek alvásig vannak az oviban, utána hozom őket haza. Már nem játszik velük, csak ül mellettük és nézi a telefonját és a gyerekeknek is azt mondja nézzenek tévét.

Nem lett semmi új egészségügyi problémája. Alszik eleget, de olyan fura. Én se kérek tőle semmi extrát, nem vesztünk össze, sőt múltkor nyaralni küldtem wellness hétre és mégis ez van továbbra is.

Aggódom, hogy ez inkább mentéális probléma lehet.

Ha például azt kérem Piri kérlek menj el a csomagautomatához a sarokra 10-kor é shozd haza a csomagot, mert én ablakpucolásban vagyok benne, akkor szépen lemegy oda 10-kor és elhozza, de semmi mást, nem kérdezi meg, hogy a boltba be kell-e menni vagy azt se mondja akkor magának elintéz valamit, aztán hazahozza és visszaül a kanapéra és tovább nyomja atelefont. A telefonon csak görgeti a híreket. Megnéztem nem facebookozik, mert nem ért hozzá, nem csetel, mert nincsenek barátai csak 1-2, akik ritkán írnak. Amit elolvas azokat nem tudja értelmesen elmondani, mert ha elkezd róla beszélni, nem helyezi szövegkörnyezetbe és nem érteni miről és miért kezd beszélni. Erre is egy példa: szól, hogy ez jó, tudtad, hogy a 106 kiló? Én visszakérdezek, mi 106 kiló? Hát az a fura gömb, amiről írnak. De Piri, nem értem milyen fura gömb és ki ír róla? Hát, ami itt van! És még kétszer meg kell kérdeznem, hogy miről van szó, mire nagy nehezen el tudja mondani (kitalált példa), hogy x ország, y városáról írtak egy cikket, amiben az a különleges gömb formájú térdísz 106 kg vízzel megtöltve és ez azért érdekes mert...de eddigre én már olyan ideges vagyok, hogy alig bírok jópofit vágni hozzá.

Én itthonról dolgozom, lehet azért is idegesít, hogy ő napi 6 órát kizárólag a kanapén üléssel foglalatoskodik, míg én dolgozom és mellette vezetem a háztartást is.

Aggódom, hogy ez nem egyszerű lustaság vagy beleunt az aktív nagymama létbe, hanem valami komolyabb. Ha másnak van ezzel tapasztalata írja meg. Őt kérdeztem, próbáltam erről beszélgetni vele, de olyankor felkapja a vizet, közli nem is nyomkodja sokat a telefonját, és hogy ővele nincs semmi gond, esetleg kicsit fáradt, de nem is érti mit piszkálom a telefonja miatt.

2024. jún. 18. 08:45
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
74%
Miért idegesítené az hogy te dolgozol? Pihenne, ül a kanapén, mi a gond? A gyerekekkel meg háztartásal nem akar bajlódni az látszik.
2024. jún. 18. 13:29
 12/19 anonim ***** válasza:
42%
A fia hogy nem veszi észre ezeket, és hogy-hogy nem aggódik érte?
2024. jún. 18. 14:25
 13/19 anonim ***** válasza:
81%
Esetleg belefáradt a "cseléd" szerepbe és az utasításaidba.Ideális meny vagy.
2024. jún. 18. 16:45
 14/19 A kérdező kommentje:

68 éves

13-as tessék?

A sokat segített a kisgyerekek körül az nem azt jelenti, hogy cseléd volt. Eleve nem kellett sose takarítania, nem kellett ránk főznie vagy ilyenek. A gyerekekkel játszott, néha altatta őket délután, meseolvasás, közös séták. Ezekben aktívan részt vett, amikor eszébe jutott (heti 1-2 alkalommal) már reggel mondta főz ebédet vagy ha dolga volt valamerre, megkérdezte kell-e valami a boltból. Mindig feltalálta magát, ha látta valamelyik házimunkába megcsúsztam, akkor kérdezés, kérés nélkül segített. (mint összehajtogatott ruhák elpakolása). Vagy sütött egy sütit stb. mindig magától.

És.ehhez képest éles a váltás, hogy már se a gyerekekkel nem foglalkozik, nem kérdez, nem ténykedik, csakis a mobiltelefonján lóg. 13-as.nem utasítgatom, csak azt írtam, hogy, ha nem pontosan, majdhogynem utasításszerűen fogalmazok, akkor semmit nem csinál, szinte semmit. Nem arra kérem, hogy nagytakarítson vagy hogy rohanjon el az unokákért az oviba, csak egyszerűen már ott tartunk, hogy mondanom kell mama menjél reggelizni, készíts magadnak egy szendvicset, ott a hűtőben minden, kérlek egyél, különben csak ül-ül és ül. Ha odamegy hozzá valamelyik.gyerek, hogy mama játszunk, akkor is csak meredten nézi a képernyőt vagy jobb esetben azt feleli nem tudom mit játszhatnánk. És ilyenkor is mondanom kell, hogy mama ott az a doboz vehettek elő belőle babákat. Ha ilyenkor nem mondok valamit, akkor miután az unokája esetleg nem mondd semmit, olyankor újra a képernyőt kezdi nézni és pörgetni az ujjával. A gyerek meg megunja és otthagyja.

És őszerinte rendben van minden. A férjemet nem érdekli ennyire ez az egész, alig látja az anyját reggel elmegy, este hazajön, akkor az anyja már alszik.

Engem ez aggaszt, hogy egy tevékeny nőből hirtelen lett ilyen ülök, és semmit se mozdulok. Emiatt gondoltam depresszióra.

Kértem menjen el fülészetre, de abból sértődés lett majdnem.

Demenciát nem tudom hogy kezdődik. Más rokonom, aki idős meg nem igazán van, az én szüleim nem élnek. De akkor lehet ez egy természetes dolog? (Annyi még, hogy otthon ugyanezt csinálja, csak ott azért főz magának, de mellé naponta egy csomag csipsz, egy zacskó keksz elfogy, meg néha filmet néz a tévén, de inkább csak háttérnek van az is bekapcsolva és mellette nyomkodja a mobilt. (Onnan tudom, hogy neha elugrottam hozzá, vittem neki ezt-azt bevásárlásból, amikor épp nem nálunk volt, de ott azt mondta így pihen. Csak most nem tudom már mit pihen ki, ha mindenhol "pihen", és a telefonnyomkodás miért pihenés, de ez lehet nem is rám tartozik, csak aggaszt.)

2024. jún. 18. 22:02
 15/19 anonim ***** válasza:
20%
Valahogy rá kéne venni, hogy menjen orvoshoz, mert vele beszélné meg a problémát. Ha nem hajlandó, vegyél neki Bilobil tablettát, ezt a férjemnek a háziorvos javasolta.
2024. jún. 19. 00:01
 16/19 anonim ***** válasza:
14%
Talán beszippantotta ez az agy nélküli telefonsimogatás... próbálj vele beszélni, hogy inkább könyvet olvasson, mert elbutul a sok görgetéstől...
2024. jún. 19. 07:04
 17/19 anonim ***** válasza:
28%
Qrva egyszerű: függő. Nem piától, cigitől, hanem a telefontól függ.
2024. jún. 19. 09:06
 18/19 anonim ***** válasza:
43%

Mondjuk, hogyha nekem valaki kvázi utasításokat adna, meg rám passzolná a SAJÁT gyerekét - mint írod is -, hát elég gyorsan megmondanám, mi merre hány méter.

Bár nekem eszem ágában nem lenne máshoz becuccolni, hogyha egyedül is élhetek, nyugiban, ahol nem kell még 2-3 ember bromságához alkalmazkodni :D

2024. jún. 19. 09:23
 19/19 A kérdező kommentje:

18-as szövegértes miérzt nem megy?

Segített magától, nem kellett kérni, majd HIRTELEN kb. semmit nem csinál a telefonozáson kivül, és emiatt próbáltam ki, hogy ha megkérem valamire kimozdul-e ebböl a szituációból, de igen, csak akkor, ha úgy kérem, hogy légyszíves olvass mesét a nagyobbiknak, a kék polcon vannak a ... mesék, ott találsz neki valamit. (igy értem az utasításszerűseget, mert az nem elég, ha azt mondom, olvashatnatok mesét is).

De már nem ragozom tovább, sajnos a probléma fennáll ijesztő, de itt elég sok ötlet jött (és az nem a depi), lehet a mobiljáról kell leszoktatni. Az igaz, hogy tavaly év végén kapott okostelefont, de eszembe nem jutott, hogy ez függőség lenne😐

2024. jún. 22. 09:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!