A sorkatonaság idején volt olyan, hogy eltiltották az udvarlót a lány szülei mert nem volt katona?
A sorkatonaság idején mindenkinek kótelezö volt katonának lenni, felmentést azok kaptak akik betegségük/fogyatékosságuk miatt nem voktak alkalmasak a katonai szolgálatra. Az ilyennel sorkatonaság nélkül sem álltak szóba a lányok. Aki meg meglógott a katonaság elől az szabályszegő és gyáva volt.
Ma talán másképp viszonyulunk a katonsághoz, most a békepártiság a szempont. Abban az isőben viszont ez nem volt helyén való.
Pl.lehet pár évtized múlva feltalálnak valami új szociális rendszert és nem kellessz dolgozni, mert munka nélkül is meg lehet majd élni. Az szép és jó lesz, de most igenis dolgozni kell és aki nem dolgozik az menthetetlenül lusta és munkakerülő. Ugyanez.
12.: A sorkatonaság vége felé állítólag már nagyon magas volt az egészségügyi okokból alkalmatlanok aránya. Igaz, ebben benne voltak azok is, akik ügyeskedtek, hogy elkerüljék a szolgálatot. Szerintem ez az ezredforduló körül már nem volt kizáró indok párkeresésnél. Inkább 50-60 éve és a paraszti társadalomban lehetett ez szempont. Olvastam valahol, szintén egy fórumon (emiatt nem megbízható az infó), hogy ha valakit falun abban az időben alkalmatlannak minősítettek, volt, hogy öngyilkos lett, mert nem kapott volna feleséget. A régi paraszti világban sok embertelenség volt. A gyengéknek nem volt becsülete. Pl. sok családban a gyenge, beteg, esetleg fogyatékos újszülöttet megölték vagy hagyták meghalni.
Amúgy városi értelmiségi rétegeknél már nem számított annyira az ilyesmi. Én ismerek is olyanokat, akik nem voltak katonák, mégis lett párjuk, családjuk.
Mert régen menő volt katonának lenni kb mint most ha nincs kocsid csoro vagy... Akkor "lenézték" aki nem volt katona.
Van 60év körüli ismerősöm és betegség miatt nem sorozták be és mondta hogy szégyellte hogy nem volt katona...
Én 88as vagyok én épp megúsztam.
De vége felé már kevés idő volt elvileg szóval kipróbáltam volna.
17# Maga a sorkatonaságot kipróbálnám.
De a frontot azért ha nem muszáj azt nem...😐
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!