Mondjam meg anyósomnak, hogy miért nem eszünk a tortájából?
Van egy csúnya szokása: szeleteli a tortát vagy a sütit, a sütis tányérba teszi valamelyik vendégnek majd, mielőtt a következő szeletet vágja, két ujjal lehúzza a késről a csokikrémet és az ujjairól lenyalja.
Következő levágott szelet után ezt megismétli, a nyálas ujjaival lehúzza a késre ragadt csokikrémet és a nyálas késsel vágja a következő szeletet a vendégnek.
Bár nagyon finom sütiket és tortákat tud készíteni, a vendégek, miután ezt látják, félre teszik az édességet és nem eszik meg. Azzal mentegetőznek, hogy az ebéd nagyon finom volt, ezért már "annyira tele vannak", hogy nem tudnak desszertet enni.
Anyósom erre nem sértődik meg, de a desszerteket a vendégeknek becsomagolja, hogy haza vigyék. Amit ők végül kidobnak.
Láttam már főzés közben is, hogy megkóstolja az ételt, lenyalja az étel maradékot a kanálról vagy villáról. Majd később újra ezt a lenyalt evőeszközt beleteszi az ételbe, újra kóstolja, nyalja.
A kisfiam 10 hónapos, anyósom mindig, amikor nálunk van, erőszakosan etetni akarja, aminek én nem örülök, miután egyszer láttam, hogy megevett (anyósom) 2 kiskanállal a baba ételből, majd ugyanazzal a kanállal adta a gyereknek az ételt. Akkor szóltam, hogy ezt nem szabad csinálni, kicseréltem a kanalat, ő pedig kinevetett azzal, hogy: "Jaj, de finnyásak vagyunk!"
Valóban finnyás vagyok?
Én sosem értem az ilyen kêrdéseket, neked nincs férjed? Vagy ha ez mindnekit zavar, miért pont neked kell ezt közölnöd ahelyett, hogy a saját fia megmondaná, hogy figyelj, anya, ne nyald már le a krémet, fúj, én ezt ne eszem meg. Ennyi.
Vagy nincs neki ott egy saját rokona, nem értem egyszerűen. Mondjad a férjednek, ha ő se eszi meg, az én ember a saját gyerekétől könnyebben veszi az ilyet. Az én férjem simán megmondja az anyukájának, ha valami zavarja, pedig imádjàk egymást, de attól megmondja, a tiéd nem mer szólni, gyerek még?
Most reggelizek, és ettől a nyálazástól elment az étvágyam.
Nem vagy finnyás, én sem enném meg, mert ez gusztustalan, nem csoda, hogy senki nem nyúl hozzá. Fura, hogy ennyi idős és erre eddig nem jött rá. A férjed/élettársad mit mond? Neki feltűnt? Szerintem beszéld meg vele, hogy meg akarod mondani neki (a saját érdekében), és meglátod mit szól hozzá. Aztán mondd meg neki. Neked lesz kellemetlen, de legyen hálás, hogy magadra vetted ezt a feladatot, ha már neki magától nem esett le eddig.
Én is hasonlóan kóstolok, mint a 17-es írja, illetve még annyival másabb, hogy egy tányérba teszek a kavaró kanállal (mondjuk fakanál), aztán abból a tányérból kóstolom meg az ételt.
Én is nyalogatós voltam gyerek/fiatal koromban, mert úgy szocializálódtam, sajnos anyám is ilyen. Talán ettől lettem ilyen "finnyás". Hiába nem látja a fiam, akkor sem nyalok bele semmibe, állandóan mosom a kezem tésztagyúrás közben is, stb. Elvi kérdés nálam. Valószínűleg azért, mert felnőttkoromban sokkolt, amikor elkezdett feltűnni, hogy anyám ugyanezt csinálta tortaszeletelés közben.
46-os vagyok. Azért is jó a tányéros verzió, mert ki is hűl az étel, nem égeted meg a szádat vele.
Amúgy én szóltam anyámnak, konkrétan, amikor eljutottam arra a szintre, hogy feltűnt (huszonévesen), hogy fúj, mit csinálsz, ne nyalogasd! És kivettem a kezéből, szeleteltem én. Azóta is én szeletelem. Ő nem süt tortát, közben nem tudja összenyálazni. Rendeli, vagy veszi cukrászdában. Illetve velem veteti meg, jobban mondva. Úgyhogy én sem eszek belőle így. Hiába így "szoktam meg", egyszercsak elkezdett zavarni, miután feltűnt. Érdekes, eddig ebbe bele sem gondoltam.
de azt mèg mindig nem írtad le, hogy mièrt a desszertnèl jut ez eszedbe?
A többi kaját is hasonlókèpp kèszíti elő. Azokat megeszitek. Csak a desszertnèl jut eszedbe finnyáskodni.
Mièrt? Mièrt eszed meg a nyálas levest, taknyos rántott húst, ha a nyálas torta fujj?
Bocs, nem olvastam el a válaszokat, lehet, hogy más is írta már.
Szóval én udvariasan felpattannék, hogy hagyja csak, majd én felszeletelem a tortát. Látványosan odakészítenék egy konyhai papírtörlőt, és a késre kenődött krémet mindig azzal húznám le. Ezt 2-3 ilyen tortás összejövetelen megcsinálnám, utána pedig lehet, hogy elég lenne odatenni a konyhai papírtörlőt neki, ha tanult belőle, abba keni majd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!