Hogy tudnám helyrehozni a kapcsolatomat?
Van egy két éves, jól működő kapcsolatom. Semmit nem tudok felhozni ellene, nincsenek viták, egy hullámhosszon vagyunk. Kivéve egy dolgot: a párom apja kikészít.
Özvegy, 69 éves. Páromnak van három testvére. Mi most az apóssal élünk, átmenetileg, mivel építkezünk. A munkánk ide köt, az én lakásomban nem élhetünk, mert napi 8 óra ingázást jelentene az ország másik végéből. Az após mindenben is ránktelepszik. Beleszól az öltözködésembe (nem elég csajos), az együtt töltött idő mennyiségébe, a takarításba (ő aztán soha, nekem meg mit kell hetente kisúrolni azt a kádat), a gyerekvállalásba. Most két hét nyaralást definiált abnormálisnak, mert ennyi idő alatt vele bármi lehet, nem bírja ki a kicsi fia nélkül. Dióhéjban. Mert ez már 10 hónapja megy, mióta a párom megkérte a kezem, tehát mióta komolyra fordult. Én eddig megadtam a tiszteletet, soha nem szóltam vissza vagy sértettem meg.
Nagyobb baj, hogy a közös programok előtti menetrendszerű hiszti miatt egyre kevésbé szívesen hívom bármerre a páromat. Mert én mehetek, de ő nem. A párom ugyan párszor már megbeszélte vele, de semmi haszna. Mostanra odáig jutottunk, hogy lemondtuk a nyaralást. Mert nem akarja megbántani. Úgy érzem, én már nem vagyok neki fontos. Nyugodtan elmehetek, nem számít, hogy két hétig nem látom és hiányozni fog. Csak apucinak ne legyen rossz. Bennem meg valami eltört. Kezdek elhidegülni, de ezt nem akarom. Vissza lehet ezt hozni?
Előre is köszönöm a tanácsokat!
Megmondtam. Abszolút támogat, azt is belátja, ha hibázott. A tesóknak volt eszük, hogy elköltöztek. Tényleg ő a legkisebb. :) Amúgy látogatják, naponta keresik, szóval az irreális, hogy teljesen egyedül van, ha mi nem vagyunk. Valamiért a páromhoz ragaszkodik ilyen betegesen. Eleinte, amíg nem volt ilyen kibírhatatlan, én is szívesen kiültem vele beszélgetni.
A kérdés inkább arra vonatkozott - de a körülményeket ismernetek kellett és a barátaim elfogultak lennének - , hogy én hogyan kezeljem ezeket, hogy ebből ne eltávolodás legyen és mégis hogy boldoguljak az apjával. Mert minden esetben felhúzom magam, akkor is, ha (kivéve a nyaralást) nem változnak a tervek. Mindig ott a tüske. Ez most csak feltette a pontot az i-re, mert pontosan tudja, milyen kárt okoz. Megmondtuk neki világosan.
"én hogyan kezeljem ezeket, hogy ebből ne eltávolodás legyen és mégis hogy boldoguljak az apjával."
A véleményem az, hogy ilyen nincs. Vagy lehúzod a kakit, vagy büdös, az illatosítók pedig csak fedni próbálják a gondot, de átérződik rajta.
Ha feszültséget okoz benned az öreg, az csak reakcióban tud feloldódni, ami vagy a konfliktus felvállalása, (és erre elég lenne az is, ha nem közvetlenül te, hanem a kettőtök érdekében a párod teszi, és meg is teszi, csak az a baj, hogy közel sem mindig), vagy az, hogy érzelmileg elhatárolódsz a problémától. De mivel a probléma nem kettőtök között van apóssal, hanem hármótok között, így ezzel együtt szükségképpen a párodtól is távolodsz. Sőt inkább úgy mondanám, a két emberi kapcsolat, a szülő-gyermek és a párkapcsolat feszül egymásnak, és valamelyik mindenképp repedni fog. Mintha két olyan dolgot próbálnál bepréselni egy dobozba, amik méretüknél fogva képtelenség, hogy beférjenek. Mivel itt a szülő-gyerek kapcsolat a vadhajtásokkal túlburjánzott, így abból kéne lenyesni, hogy elférjen a párkapcsolat mellett. Hiba volt lemondani a nyaralást, ez a párkapcsolat megnyirbálása volt. Nem akarta őt megbántani (pedig az ő követelése volt túlzó, és arra fért volna rá egy nyisszantás), megbántott hát téged.
Talán ha a párod összeszedi a tökét, és elköltöztök (minden hiszti és önsajnáltatás ellenére), akkor lesz még esély normális mederbe terelni a dolgokat, de amíg ennyire az életetekben van az apja, addig nem.
Leülsz a pároddal és elmondod neki.
Ha változtat jó, ha nem elengeded.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!