Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » Mennétek úgy látogatóba...

Mennétek úgy látogatóba babával nagyszülőkhöz, ha nem hívnak?

Figyelt kérdés

A 3 hónapos kisfiam apai nagyszülei kb. 20 percre laknak tőlünk. Eddig kétszer látták a kicsit, mindkétszer mi vittük (ők nem tudnak eljönni).

Utoljára húsvétkor, de akkor is mi mondtuk, hogy megyünk, nem kérdezték, jövünk-e. Azóta sem. Heti 1-2x felhívják a férjem, hogy van az unoka, meg küldjön képeket, de soha nem mondják, jöjjünk vagy na, mikor jövünk?

Ezzel szemben az én szüleim átlag heti 2x látják a kisunokát, megyünk ebédre, ami nekem nagy segítség. A kicsi is szereti őket, simán megvolt velük, mikor orvoshoz kellett mennem.

Nem akarok különbséget tenni nagyszülő és nagyszülő között, de én hívatlanul nem szoktam sehova menni.

Egyébként a baba előtt ritkán jártam anyósékhoz, sosem voltunk rosszban, egyszerűen így alakult a hosszú évek során. A férjem sem ment túl gyakran mondjuk.

2023. máj. 14. 11:43
1 2 3 4
 21/39 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat! Teljesen igazuk van azoknak is, akik azt mondják, ezt meg kéne beszélni.

Sajnos ez ebben a családban nem szokás. Az én szüleimmel is elég más volt még pár éve a kapcsolatom, és ott is nekem kellett nyitnom, hogy ők is nyitni akarjanak, de mondhatom, megérte.

Anyósoméknál most ugyanezt kéne talán, csak mégis van bennem gát. Hozzáteszem, nem ok nélkül, mert amikor évekkel ezelőtt tettek nagy kijelentést, ami akár lehetett volna egy bizalmasabb kapcsolat kezdete, ha én ezt komolyan vettem, rámcsapták képletesen szólva az ajtót. Tehát amint nyitottabb lettem volna, hirtelen elzárkóztak, és ugyanott tartottunk, mint előtte, és még én éreztem hülyén magam, hogy elhittem...

Biztos bennem is van hiba, ugyanakkor tudom, hogy egy csomó idősebb kollégámmal nagyon jó viszonyban tudok lenni, megtalálom a közös hangot, hiába a több évtizedes korkülönbség. És oka kell legyen, hogy velük több mint 12 év után is ez a viszony.

2023. máj. 14. 13:58
 22/39 anonim ***** válasza:
95%
Én a férjemmel beszélnék, és közösen döntenénk a stratégiáról. Akár úgy is dönthetünk, hogy mivel ő bénán kommunikál, inkább én beszélek a szüleivel, így nem maradnak ki fontos részletek (pl. hogy ebédre vagy ebéd utánra megyünk).
2023. máj. 14. 14:04
 23/39 anonim ***** válasza:
100%
kulonben joban vagytok? Ha szerinted jo nagyszulok (lesznek) , normalisan bannak veled es a gyerekkel en mennek többször. segitseg lesz kesöbb majd hiszen közel laknak ahogy irod. Es egy gyereknek milyen jo mar ha van 2 nagyi es 2 nagypapa aki imadja
2023. máj. 14. 14:21
 24/39 anonim ***** válasza:
27%

Vagy továbbra is akkor mennék, amikor épp nekem kényelmes, vagy nagy levegőt vennék, és legább puhatolózva beszélgetnék velük arról, hogy nekik mennyire gyakori unokalátogatás esne jól. Lehet, hogy kiderül, hogy lehetne kicsit több is.

Szerintem az, hogy te csak akkor mennél, amikor hívnak, az a ló másik oldala. Ahogy mások is írták: ezzel a hívogatással egy csomó ember úgy van, hogy nem akar nyomulni, erőltetni, nem akarja hogy kényszernek érezd, és csak udvariasságból, nyűgből menj. Továbbá nem akarja beosztani az idődet, hogy leszarja mit terveztél hétvégére, mert ő most gondol egyet, és meghív ebédelni, úgyhogy gyere.

Nekem például kifejezetten az agyamra megy a "gyertek, mikor jöttök, ekkor gyertek meg akkor is gyertek", mintha valami unokafutár cég volnánk, nem pedig család, igényekkel (pl. hétvégén egy nyugodt fél nap a seggünkön otthon), saját dologgal, programmal. Örülnék, ha ez a gyertekezés csak az ünnepekre korlátozódna, a többi időben pedig meghagynák nekünk, hogy mikor megyünk (természetesen előtte egyeztetve, mert a váratlanul betoppanós szokást sem szeretem, én is hideglelést kapnék, ha hozzánk beállítanának random).

És tényleg kellemetlen a másik oldalon is, ha csak akkor mész, mikor kifejezetten megkérnek, mert olyan, mintha amúgy nagyon nem akarnál, csak átesnél a látogatáson, mikor már "muszáj, mert így negyed év után mégsem mondhattál nemet".

Lehet, hogy a férjed szülei a ló innenső oldalán azt gondolják: "nem jönnek, akkor minek kéregessük, látszik, hogy nem akarnak".

2023. máj. 14. 15:11
 25/39 anonim ***** válasza:
100%
Érdekes, ki miben nőtt fel. Nálam pl. alapszabály, hogy ahova nem hívnak, oda nem megyek.
2023. máj. 14. 15:18
 26/39 anonim ***** válasza:
90%
25-ös: nekem ez nagyon durva, de persze, simán eltudom fogadni, hogy másoknál más szokások vannak :D de ilyen szempontból tényleg érdekesek a válaszok, én a 11-es voltam, aki azt írta, hogy sosem kellett "bejelentkeznem" sehova. Lehet azért, mert vidéki vagyok, egy településen van a tág család, nem tudom, nyilván az anyós kicsit más, de a saját édesanyámhoz sosem kellett pl. előzetes telefonálás stb :D :D Nagyszüleimhez is bármikor mehettem, aztán volt olyan, ha láttam, hogy vendégeik vannak, akkor visszafordultunk, nem zavartunk, vagy gyerekként tudomásul vettem, hogy igen, mami most főz, aztán mosogat és csak utána foglalkozik velem.
2023. máj. 14. 15:44
 27/39 anonim ***** válasza:
100%

Fiús mama vagyok, unokám még nincs. Már most érzem, tapasztalom, hogy a majdani családi összejöveteleket nem a fiaimmal, hanem a menyeimmel kell majd leegyeztetnem. Nos nyilván ez majd döcögősebb lesz , mont a lányoknak a saját anyukájukkal. De majd kialakul. Nekem is időbe telt anyósommal, de végül összejött.

Nektek is kialakul idővel. Érdemes beszélgetni róla.

Milyen gyakran esne jól az unokázás, mennyi ott töltött idő lenne jó, milyen napszak, mennyivel előtte szóljatok. Baj - e ha csak induláskor csörögsz oda. Stb.stb

2023. máj. 14. 16:27
 28/39 anonim ***** válasza:
86%

Nem tudom, mi benne a "nagyon durva". :D Szerintem senkinek sem kéne fájdalmasnak vagy bántónak lennie, hogy rákérdezzen, hogy jó lesz-e a kedd, vagy akár hogy jó lesz-e egy óra múlva.

Egyébként én is vidéki vagyok, és bejelentés nélkül jártam a nagymamámhoz, de nem tudom, valahogy ő mindig ráért. Nem ment sehová, nem csinált semmi fontosat vagy sürgőset, csak vagy a kertet kapirgálta, vagy főzőcskézett. És neki minden ráért később is.

A szüleimmel viszont már nem így van. Dolguk van, tennivalójuk, eltervezett programjuk, szűkös idejük, vagy anyám például még dolgozik, és neki is kell a pihenés. Velük kölcsönösen odaszólunk egymásnak. Nálam inkább ez tartozik az alapvető illemhez, nem az, hogy a felkérésre várjak, hogy menjek. Tényleg "ki miben nőtt fel".

Amúgy fogalmam sincs, hogy végülis miért lettem így lepontozva. 🤷‍♀️

2023. máj. 14. 20:30
 29/39 anonim ***** válasza:
90%

Szerintem nem feltétlenül jó stratégia ez a "ha nem hívnak nem megyek" dolog.

Már csak azért sem, mert lehet a másik fél is pont ugyanígy gondolkozik, azt látja, hogy "na ezek sosem akarnak jönni".

Én magam futottam már sokszor ilyenbe, úgy voltam vele, hogy nem is keresnek, nem is hívnak. Barátok, családtagok. Aztán amikor úgy alakult, hogy mentem hozzájuk, megjegyezték, hogy amúgy mehetnék gyakrabban meg szívesen látnának.

Belegondolok régen nem volt ez a "ha nem hívnak" dolog. Belegondolok igazából még csak telefonunk sem volt. Mentünk és kész, ha láttuk, hogy nem alkalmas eljöttünk, de ilyen nem nagyon volt.

Én egyedül élek, belegondolok nem hívok soha senkit hogy gyere már át csak azért, hogy át legyél "jőve". Ettől függetlenül ha valaki jelzi, hogy jönne akkor annak örülök és szívesen fogadom.

Ez amúgy a mai világ kifordítottja lett, hogy mindenkihez csak 3 hétre előre egyeztetve lehet menni, mert nem szereti félbehagyni a maszturbálást otthon :D

2023. máj. 14. 21:39
 30/39 anonim ***** válasza:
87%

Ezek érdekes dolgok. Én a szüleimtől több mint száz km re lakom, és elvárják hogy legalább két nappal előbb jelezzem, hogy jövök. Én ezt elfogadom mivel minimum két éjszakára éri meg menni.

Más családokban meg csak úgy beállítanak egymáshoz, még messziről is.

Megint másik család, otthonról felhívja az anyját, hogy most elindul, tíz perc, alkalmas-e?

Szerintem KOMMUNIKÁCIÓ! Minden ember más és más beszéljétek meg.

2023. máj. 14. 22:15
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!