Szerintetek ez nagy bunkóság részünkről? Örökség és eltartási szerződés.
Párom a szüleivel nem igen tartja a kapcsolatot, havonta, kéthavonta megyünk pofavizitre. A családjának két hitele van, alig jönnek ki a hó végére.
A kapcsolat megromlását az eredményezte, hogy mikor a párom még otthon lakott, a 18 éves húga a semmire szült egy gyereket és a szülei milliós nagyságrenddel támogatták, párom nem mehetett továbbtanulni. Plusz párom fizette a ház eladásánál az ügyvédet, a gáz bevezetését. Úgy élt otthon, hogy kvázi félig eltartotta a családot a fél fizetésével, ő maga pedig a 4 műszak miatt alig volt otthon jelen a család életében.
A szülei pár év múlva lesznek nyugdíjasak, betegek de még nagyjából önellátóak. Mondtam a páromnak, hogy írjon eltartásit a húgával, mivel a háznál a húga úgysem tudná kifizetni, áron alul nem kéne eladni, meg a három gyereket se kéne kirakni az utcára. Plusz mi 40 km-re lakunk tőlük, párom fizikai munkát végez és így is sokszor hulla. Nem szívesen vezetne le oda meg vissza 80 km-et, mikor a húga úgy is otthon van.
Még nem hoztuk fel, csak ötletelünk, mert a páromnak fiatalon nagyon nagy teher volt lemenni, és alig várta, hogy elköltözzön otthonról. A mai napig lelkileg kissé leszívja, ha otthon mindig a pénzről meg a húgának a hülyeségeiről volt szó.
Ti mit tennétek a helyünkben? A szülő mégis csak szülő és el kell látni és maradjon minden normális? Minket nem érdekel a pénz, csak hadd szabaduljon a párom " ettől a tehertől".
Nem kell eltartásit írni, minek?
Húga rendezze, ő meg a hagyatékin majd lemond az örökrészéről és kész.
"Mondtam a páromnak, hogy írjon eltartásit a húgával, mivel a háznál a húga úgysem tudná kifizetni, áron alul nem kéne eladni, meg a három gyereket se kéne kirakni az utcára. "
Kicsit kusza. Eltartasinszerzodest idős emberrel szoktak kötni, általában az ingatlanért cserébe. Most te pontosan mit szeretnél? A párod kössön eltartásit a szüleivel? Vagy a húga kössön eltartásit?
A párod bármikor "szabadulhat a tehertol": nem kell kapcsolatot se tartania a szüleivel, gondoskodnia se kell roluk semmilyen formában. Ugyan perelheto szulotartasra, de ennek feltetelei vannak es max havi par ezer forintos osszeg
Szerintem a tartásinak akkor van értelme, ha a párod egyáltalán nem akar foglalkozni a szülők ápolásával, viszont így lemond a fél ház megörökléséről. A húga eltartja, ápolja, gondozza a szülőket, cserébe a halálukkor ő megkapja a házat. Így a párod megszabadul az ilyen kötelezettségétől, viszont elesik az örökségtől is. Ezt a szerződést a szülők tudják a húggal megkötni. Ez szerintem elég korrekt megoldás.
Vagy nem foglalkoztok ugyanúgy az egèsszel és rájuk hagyjátok, hogy csináljanak amit akarnak.
Igen, azt szeretnenk, hogy ne kelljen lemenni gondozni oket meg semmi.
A sima lemondasnal meg nxilvan bekene segiteni, de akkor meg mar biztos nem kapna meg a tesoja az egesz hazat.
Senki és semmi nem kötelezi a párodat arra, hogy egyáltalán gondozza a szüleit, erröl nem kell szerzödést írni.
Másrészt ha lemond az örökségröl (a szülök halála után), akkor azt a testvére kapja meg teljes mértékben!
1. A párod nagyon gáz, hogy ennyire nem akarna segíteni, ha a szülei idösek lesznek. (Mert ha hetente egyszer odamentek, az nem nagy munka, fáradtság és nem is kerül jóformán pénzbe sem)
2. Éppen ezért igencsak jó ötlet, ha a testvére köt a szülökkel eltartási szerzödést, mert az ilyen emberek, mint a párod azok, akik utána meg az örökséghez ragaszkodnak akkor is, ha csak a testvér volt az öregek mellett.
Eltartási szerzödést a közjegyzönél lehet kötni, és célszerü egyúttal az öregeknek haszonélvezeti jogot is adni.
Utolsó! Soha nem lehet tudni, mennyi ideig kell ápolni a szülőket és ehhez mit kell feladni a családban. Nekem van egy bátyám, de amikor édesanyám leesett a lábáról, akkor ő teljesen kivonta magát mindenféle ápolásból. Én munka és kicsi gyerekek mellett ápoltam évekig és ezt naponta meg kellett tennem, teljesen rámentem. Anyukám halála után pedig egyformán részesültünk az örökségből, pedig ő a világon semmit nem segített sem fizikailag, sem anyagilag, hogy nekem könnyebb legyen.
Az biztos, hogy a mai eszemmel már eltartásit kötnék, mert egyáltalán nem vicces évekig emelgetni, ápolni egy magatehetetlent, még akkor sem, ha nagyon szereted és az édesanyádról, szüleidről van szó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!