Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » Szerintetek ez nagy bunkóság...

Szerintetek ez nagy bunkóság részünkről? Örökség és eltartási szerződés.

Figyelt kérdés

Párom a szüleivel nem igen tartja a kapcsolatot, havonta, kéthavonta megyünk pofavizitre. A családjának két hitele van, alig jönnek ki a hó végére.

A kapcsolat megromlását az eredményezte, hogy mikor a párom még otthon lakott, a 18 éves húga a semmire szült egy gyereket és a szülei milliós nagyságrenddel támogatták, párom nem mehetett továbbtanulni. Plusz párom fizette a ház eladásánál az ügyvédet, a gáz bevezetését. Úgy élt otthon, hogy kvázi félig eltartotta a családot a fél fizetésével, ő maga pedig a 4 műszak miatt alig volt otthon jelen a család életében.

A szülei pár év múlva lesznek nyugdíjasak, betegek de még nagyjából önellátóak. Mondtam a páromnak, hogy írjon eltartásit a húgával, mivel a háznál a húga úgysem tudná kifizetni, áron alul nem kéne eladni, meg a három gyereket se kéne kirakni az utcára. Plusz mi 40 km-re lakunk tőlük, párom fizikai munkát végez és így is sokszor hulla. Nem szívesen vezetne le oda meg vissza 80 km-et, mikor a húga úgy is otthon van.

Még nem hoztuk fel, csak ötletelünk, mert a páromnak fiatalon nagyon nagy teher volt lemenni, és alig várta, hogy elköltözzön otthonról. A mai napig lelkileg kissé leszívja, ha otthon mindig a pénzről meg a húgának a hülyeségeiről volt szó.

Ti mit tennétek a helyünkben? A szülő mégis csak szülő és el kell látni és maradjon minden normális? Minket nem érdekel a pénz, csak hadd szabaduljon a párom " ettől a tehertől".

2020. aug. 5. 10:56
 1/10 anonim ***** válasza:
87%

Nem kell eltartásit írni, minek?

Húga rendezze, ő meg a hagyatékin majd lemond az örökrészéről és kész.

2020. aug. 5. 11:05
 2/10 anonim ***** válasza:
93%

"Mondtam a páromnak, hogy írjon eltartásit a húgával, mivel a háznál a húga úgysem tudná kifizetni, áron alul nem kéne eladni, meg a három gyereket se kéne kirakni az utcára. "

Kicsit kusza. Eltartasinszerzodest idős emberrel szoktak kötni, általában az ingatlanért cserébe. Most te pontosan mit szeretnél? A párod kössön eltartásit a szüleivel? Vagy a húga kössön eltartásit?

A párod bármikor "szabadulhat a tehertol": nem kell kapcsolatot se tartania a szüleivel, gondoskodnia se kell roluk semmilyen formában. Ugyan perelheto szulotartasra, de ennek feltetelei vannak es max havi par ezer forintos osszeg

2020. aug. 5. 11:05
 3/10 anonim ***** válasza:
85%

Szerintem a tartásinak akkor van értelme, ha a párod egyáltalán nem akar foglalkozni a szülők ápolásával, viszont így lemond a fél ház megörökléséről. A húga eltartja, ápolja, gondozza a szülőket, cserébe a halálukkor ő megkapja a házat. Így a párod megszabadul az ilyen kötelezettségétől, viszont elesik az örökségtől is. Ezt a szerződést a szülők tudják a húggal megkötni. Ez szerintem elég korrekt megoldás.

Vagy nem foglalkoztok ugyanúgy az egèsszel és rájuk hagyjátok, hogy csináljanak amit akarnak.

2020. aug. 5. 11:07
 4/10 anonim ***** válasza:
86%
Nem teljesen világos, de azt szeretnéd, hogy a ház párodnak járó részéről lemondotok, cserébe a húga fogja ápolni mindkettőjüket, ha rászorulnak?! Létezik ilyen szerződés, ügyvéddel kell megbeszélni.
2020. aug. 5. 11:09
 5/10 A kérdező kommentje:

Igen, azt szeretnenk, hogy ne kelljen lemenni gondozni oket meg semmi.

A sima lemondasnal meg nxilvan bekene segiteni, de akkor meg mar biztos nem kapna meg a tesoja az egesz hazat.

2020. aug. 5. 11:28
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

Senki és semmi nem kötelezi a párodat arra, hogy egyáltalán gondozza a szüleit, erröl nem kell szerzödést írni.

Másrészt ha lemond az örökségröl (a szülök halála után), akkor azt a testvére kapja meg teljes mértékben!

2020. aug. 5. 11:31
 7/10 anonim ***** válasza:
10%

1. A párod nagyon gáz, hogy ennyire nem akarna segíteni, ha a szülei idösek lesznek. (Mert ha hetente egyszer odamentek, az nem nagy munka, fáradtság és nem is kerül jóformán pénzbe sem)

2. Éppen ezért igencsak jó ötlet, ha a testvére köt a szülökkel eltartási szerzödést, mert az ilyen emberek, mint a párod azok, akik utána meg az örökséghez ragaszkodnak akkor is, ha csak a testvér volt az öregek mellett.

Eltartási szerzödést a közjegyzönél lehet kötni, és célszerü egyúttal az öregeknek haszonélvezeti jogot is adni.

2020. aug. 5. 11:46
 8/10 anonim ***** válasza:
90%

Utolsó! Soha nem lehet tudni, mennyi ideig kell ápolni a szülőket és ehhez mit kell feladni a családban. Nekem van egy bátyám, de amikor édesanyám leesett a lábáról, akkor ő teljesen kivonta magát mindenféle ápolásból. Én munka és kicsi gyerekek mellett ápoltam évekig és ezt naponta meg kellett tennem, teljesen rámentem. Anyukám halála után pedig egyformán részesültünk az örökségből, pedig ő a világon semmit nem segített sem fizikailag, sem anyagilag, hogy nekem könnyebb legyen.

Az biztos, hogy a mai eszemmel már eltartásit kötnék, mert egyáltalán nem vicces évekig emelgetni, ápolni egy magatehetetlent, még akkor sem, ha nagyon szereted és az édesanyádról, szüleidről van szó.

2020. aug. 5. 11:52
 9/10 anonim ***** válasza:
22%
A 7-es vagyok: éppen azt irtam, hogy az a gond, ha a kérdezö párja NEM akarja a szüleit gondozni! És éppen amiatt, hogy ez a testvérre fog maradni, feltétlen kellene egy olyan szerzödés, ami szerint a testvér örököl mindent, mert ö dolgozik az öregekkel!
2020. aug. 5. 12:53
 10/10 A kérdező kommentje:
Nem kell a penz a hazbol, ha esetleg valakinek nem vilagos
2020. aug. 5. 13:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!