Szerintetek ez depresszió is lehet?
Figyelt kérdés
Apósomról van szó. Nagyon érdekes ember. Alapvetően kedvelem őt, ő is engem, tudom, férjem is mondta anno, hogy ha ott vagyok többet beszél, lejön a családhoz a kuckójából s velünk van legalább, néha még el is mosolyodik (ritka) Anyósom és apósom viszonya röviden siralmas..kb együtt élnek s annyi. Kommunikáció majdnemhogy 0. Anyósom már oda jutott, hogy nem szól érte, elfogadta ezt. Ha anyósom elmegy azt sem kérdi kivel, hová vagy hol volt. Általában elvan a szobájában, nem izgatja semmi, nem érdeklődik, TV-zik. Munka után haverokkal söröcske, ott azért elbeszélget néha, de otthon szótlan, kedvtelen, semmit sem segít max kint a kertben. Ha kérdezi anyósom vagy 1 szóval válaszol vagy motyog. Sajnos testileg is leépült, fizikai melós. Derékfájdalom, be van görbülve s lassúbb is.. Már arra is gondoltunk, hogy Parkinsonja lehet. Férjem finoman célzott is rá,de megkaptuk, hogy nem kell mindent elhinni az internetről. De a tünetek is stimmelnek..Sosem volt egy nagy szájú, hiperaktív személyiség, mint az anyósom, de az utóbbi években totál tönkrement s nem 1x mondta már anyósnak, hogy temetés lesz lassan.. Ismertek hasonló személyiséggel valakit? Depressziós lenne vagy beteg? Nem tudom hogyan segíthetnénk neki..2019. dec. 28. 13:39
1/14 anonim válasza:
Nem mondanám depressziónak. Szimplán csak kiégett megkeseredett ember, akit tönkretett a fizikai munka meg az irreális követelményeknek történő megfelelés amit pl anyósod is támasztott. Most hogy az élete java része meg az egêszsége oda, már csak nyugodtan el akarja tölteni ezt a pár évet ami maradt. Ebben nem látok semmi kivetni valót.
2/14 anonim válasza:
Ebböl, amiket írtál, csak az derül ki, hogy visszahúzódobb ember.
Hogy miböl jöttetek Parkisonra, arról halvány elképzelésem sincs, egyetlen erre jellemzö tünetet sem írtál.
Meg azt végképp nem értem, neki semmi baja, jól elvan, akkor mit akarnál "segíteni" rajta????
3/14 anonim válasza:
Ebből még nem gondolnám depressziósnak, kevés az információ, csak egy rossz házasságba ragadt boldogtalannak. Az, hogy nem beszélget és nem jön ki, még nem depresszió, csak introvertáltság. Úgy segíthettek, hogy látogatjátok (ha viszont az anyósnak nem mentek az agyára), beszélgettek vele, elhívjátok magatokhoz és programokra, pl moziba, színházba, sétálni. Persze, meg kéne győzni, hogy a háziorvossal és reumatológussal vizsgáltassa ki magát, hogy ami megoldható, mondjuk gyógytornával, fizikoterápiával, azon segítsenek.
4/14 A kérdező kommentje:
Nem tudom, mert viszonylag fiatal, 53 éves emberről van szó, nem egy papóról. Nyilván mindenki másmilyen, más élettel, ő sok mindent magába fojt, nem fejezi ki az érzelmeit. A Parkinsonra visszatérve..Párszor láttuk, hogy remeg a keze, illetve a Parkinson-os betegekre nagyon jellemző a jellegzetes meggörbült testtartás, lassú, csoszogó mozgás, esetleges depresszió. Oké, hogy introvertált jellem, de azért alap kommunimációra sem képes. Nem válaszol, csak bambul vagy aha, ja. Nem tudom, én nem igazán ismerek ilyen embert, aki ilyen szinten ignorálja a családját. A férjem sem tudott vele szoros kapcsolatot kialakítani. Pedig nagyon vágyott rá, próbálkozik mai napig.
2019. dec. 28. 14:16
5/14 anonim válasza:
Ez nem parkinson hanem izületi gondok. Én csak 10 évig végeztem nehéz fizikai munkát és ezek jelentős része nálam is meg van pedig csak 42 éves vagyok.
6/14 anonim válasza:
Alap kommunikációra sem képes - dehát te írtad, hogy veletek meg a haverjaival azért beszél! Milyen fizikai munkát végez? Lehet, hogy abba rokkant bele fizikailag. Azért meg kéne győzni, hogy menjen el a háziorvoshoz a Parkinson miatt, merthogy a romlását le lehet lassítani, neki se mindegy, hogy éli le a hátralévő életét, csak ahogy így elnézem, úgyse fog elmenni, mert élni sincs ereje. Pedig még mindig kiléphetne ebből a házasságból.
7/14 anonim válasza:
És akkor menjen a híd alá előző? Egy átlag melósnak nincs annyi megtakarítása hogy az osztozkodás után fussa két háznak főleg a mai lakásárak mellett.
8/14 A kérdező kommentje:
Segíteni pedig esetleg úgy szeretnék, hogy jó volna valahogy rábeszélni, hogy nézesse meg magát orvossal. Vannak fájdalmai, mert múltkor is alig bírt felkelni a fotelból.. de ezt sem mondja, sosem panaszkodik senkinek. Attól félünk ha nagy baj lesz sem szól majd, csak 1x összeesik.
2019. dec. 28. 14:39
9/14 anonim válasza:
Szerintem csak a lelkiismereteteket akarjatok ezzel nyugtatni mert soha nem törődtetek vele igazán. Szerintem haggyátok békén.
10/14 A kérdező kommentje:
Egyáltalán nincs el jól... Ha csak az lenne a baj, hogy csöndesebb nyilván se én, se a férjem nem avatkoznánk bele a házasságukba, az ő dolguk. Viszont a csöndessége is fokozódott, azért gondolom, hogy nem csak fizikailag, de lelkileg is beteg lehet. 5 éve ismerem, s rosszabbodott az állapota azóta. Belassult a mozgása is, a reakciója a dolgokra.A szakmája kemény,kőműves-asztalos...Lenne számára könnyebb munka,fel lett neki ajánlva, de nem akar menni. Nem hagyja, hogy segítsünk.
2019. dec. 28. 14:56
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!