Lehet mostanában valami kártérítést kapni a vadásztársaságoktól, a hobbitelken történt vadkár miatt?
Köszönöm a válaszokat.
Hát, elég szomorú a helyzet, ha nekem kell tenni valamit azért, hogy másnak az állata ne jöjjön be. Mert ha az én barackfám kóborolna el a telekről és harapná meg az őzet, akkor megérteném, hogy nekem kell kerítést csinálni, de ebben az esetben felháborító. A vadászok a más telkén nevelik az állataikat. Kb. az a helyzet, mint ha én vennék 100 kecskét, a környéken mindenkinek a kertjébe beengednék párat, hogy lelegeljen mindent, aztán nekik tűrniük kellene.
Mivel hagyományosan a pártvezetők szeretnek vadászni, ezért a vadászoknál van minden jog. Régen, a nagy kommunista elnyomás idején, a vadászoknak fizetni kellett, ha az állatuk összetört egy autót. Most Záhonytól Rédicsig, Hegyeshalomtól Nagylakig ki van téve az utak mellé a Vadveszély tábla, és ahol ez van, ott nem fizetnek vadkárt, mert hát kint van a tábla. Több ismerősöm autója lett gazdasági totálkáros úgy, hogy csak 70-80-nal mentek, direkt a vadak miatt, de hát semmit nem lehet tenni, ha közvetlenül előttük ugrik ki a sötétből.
Annyira éppen nem nagy a kár, mert ez csak egy hobbitelek, lakott területtől távol, 50 E-ért talán el tudnám adni így tele termő gyümölcsfákkal, itt senki nem akar földet venni, a telkek 2/3-a elhagyott, bozótos, ezért is költözött ide annyi vad az elmúlt kb. 3 évben. "Érdekes", hogy korábban a terület ugyanilyen volt, mégsem volt ennyi vad, csak nyúl meg fácán és pár őz, most meg sok őz és szarvas meg vaddisznó, ez a korábbi rendes vadgazdálkodással függ össze.
A bekerítése alsó hangon is belekerülne 300-ba, és valószínűleg egy éven belül ellopnák az egész kerítést. Aztán, mint tudjuk, a kerítéslopással nem foglalkozik a rendőrség se, mert a kerítés nem volt bekerítve, erre konkrét példák voltak.
A fák alsó hajtásait meg a zöld gyümölcsöt eszik le az állatok mostanság, a kis csemetéket mindenestől lerágják, meg a szőlő hajtásait, és az őz az agancsával ledörzsöli a kérgeket, mondjuk, évente 10 E a kár, vagy ha az elmaradt hasznot is tekintjük, hogy a kis fák nem fognak teremni, akkor 20-30.
Nyilván senki nem örül neki, ha egyszer csak rádöbbentik, hogy felelősséggel is jár a hobbija, nem csak ész nélkül lövöldözni kell (részegen egymásra), de hát, na. Attól még tény, hogy jelenleg felelőtlenül magasra hagyták nőni a vadállomány számát, mert nekik ingyen van.
Egyébként őzeket nem lehet minden évszakban lőni, ha engedélyezett is a kilövésük, akkor is mérlegelniük kell a vadászoknak, mert pl. vemhes állat, fiatal egyed és makkegészséges példány kilövésének nincs értelme, hacsak nem az agancsáért. A legtöbb kárt a vaddisznók szokták okozni, de közülük is csak a kanokat szokás kilőni, amiknek a beazonosítása sem mindig egyszerű.
Ezeket a videókat nézd meg, pont a kárelhárításól szól és szerintem sok mindenben felnyitja majd a szemedet:
https://www.youtube.com/watch?v=oZBFOqZfM7M
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!