Találtam egy róka koponyát, lehet tőle bajom?
Fiatalkorú állat, az üregében pusztult el. Hús nem volt rajta semennyi, a csigolyáinál volt némi penész, és az állkapcsa nem fordult ki magától.
Az állatorvos megnyugtatott, hogy ettől bajom nem lehet, csak főzzem ki erős szódabikarbónás vízben fél órán át. Főztem egy órát, és előtte többször átöblítettem tömény hypoval.
A koponyát szövet kesztyűben vettem fel, és gumikesztyűben tisztítottam. Utána kezet mostam, és használtam kézfertőtlenítőt, seb nem volt rajtam.
Igazából a veszettségtől félek. Reális a dolog? Két ember, egy vadász és egy állatorvos azt mondta hogy nem, egy másik vadász viszont azt hogy igen.
Először is: amióta Magyarországon vakcinázzák a rókákat, azóta extrém ritka a veszettség előfordulása. Másodszor ha veszett lett volna, nem az üregében pusztult volna el. (A veszett állatokra rájön a kóborlási késztetés.)
De még ha mindezek ellenére gond lett volna is: a veszettség kizárólag harapással terjed. Nagyon-nagyon ritkán sűrűn lakott denevérbarlangban is el lehet kapni, ahol magas koncentrációban van jelen a vírus a levegőben (a világon néhány ilyen esetet regisztráltak csupán). Másfajta terjedést soha nem tapasztaltak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!