Megyünk júliusban nyaralni horvátországba a vír szigetre és nagyon félek a cápáktól. Mennyire tartsak a partjain attól hogy jön egy cápa és megtámad? A sós vagy az édes vizet szeretik jobban? Ha nyakig megyek bele az már rossz?
A tengeri sün nagyobb veszélyforrás, mint a cápa. A cápák nem merészkednek a part közelébe védelem ide vagy oda.
Az ilyen amcsi filmekben ahol cápatámadás volt ott általában surfözni is lehet mert annyira magas a vízszint már a parttól egy köpésre is. Az Adria nem ilyen.
Semennyire sem kell :) A cápa támadások nagyon ritkák, ráadásul esélyt sem kapnak, mert nem férhetnek a közeledbe.
Vannak sós és édesvízi cápák, nincs olyan hogy melyiket szereti jobban, csak hogy melyikben marad életben.
Ott aztán ilyenektől ne tarts. Viszont vegyél mindenképp egy fürdőzésre használható cipőt mert az annyira sziklás part és a vízbe is vannak apró sziklák, kövek tengerisünök hogy ha azokba belelépsz marhára tud fájni. A tengerisünbe ha belelépsz mérget enged a lábadba amitől zsibbadhat órák hosszát meg picit feldagadhat. Egyébként az egy nagyon szép sziget igaz 10 éve voltam már ott, de veszélyes tengeri állatoktól nem kell tartanod. Ha csigákat gyűjtesz akkor óvatosan mert a csigaházba rákok vannak, jártam ár úgy hogy egy belém kapott, de nem lett bajom tőle.
Ha le akarsz merülni a víz alá kagylók után kutatva csak is kizárólag szemüvegbe tedd! Fürdőzés után ha már tudod hogy aznap nem fogsz fürödni akkor tusolj le utána mert a sósvíz kinyírja a bőrödet és ugye ot is ahogyan itthon is 11-15 óra között ne legyél közvetlenül a napon mert szénné fogsz égni! Ha viszel naptejet lehetőleg a legjobbat vedd, ne a legdrágábbat hanem amiről jó véleményt írnak és jó vastagon kend be magad mindenhol, tehát ezekre nagyon figyelj, mert én nekem hólyagosra égett a vállam, aminek a mai napig iszom a levét.
A cápák a sós vizet szeretik jobban, de Horvátországban aligha kell tartanod tőlük. Egyébként az Adriai-tengerbe, úgy tudom csak kisméretű cápák vannak (ha egyátalán vannak).
Szerintem a Brijuni nemzeti parkban, Susak szigetén, Mikavica szigetén és Kopište szigetén előbb találkozol cápákkal. Nyakig érő vízben? Ha legalább 20 méter magas vagy akkor esetleg veszélyes...
Előző vagyok, ha belelépsz tengerisünbe:
-Valami horvát tengerparton is levő növény levelével kell borogatni (nevére nem emlékszem). Ezt én akkor tudtam meg, mikor osztályommal voltunk Dramaljba. De a biztosabb módszer \/ \/ \/
,,Szúrós közellenség: a tengeri sün
Ahogy a medúzák karjait, úgy a tengeri sünök tüskéit is azonnal el kell távolítanod. Nem szabad azonban szemöldökcsipesszel nekiesned a sebes területnek, mert a tüskék igen könnyen törnek. Ha pedig betokozódnak a bőrbe, akkor elkerülhetetlen a komoly sebészeti beavatkozás. Ebben az esetben is az ecet a tökéletes csodaszer, ugyanis feloldja a legtöbb tüskefajtát. Ha a sérült testrészt forró vízben áztatod, hatástalaníthatod a sünök mérgét. Egy ilyen baleset izom- és ízületi fájdalommal, kiütésekkel járhat."
Tengeri sun ellen en ilyen szilikon vizicipot vettem fel
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!