Találtam egy madárcsontvázat, amit fertőtleníteni (és tartósítani) szeretnék. Hogyan csináljam?
Nézd meg más antikváriumokban is
Mindenekelőtt az illető állat anatómiájának pontos részleteivel kell tisztában lenni, hogy ne keveredjenek össze a bal-jobb csontok és egymáshoz megfelelő sorrendben kapcsolódjanak (pl. a csigolyák). Általánosságban csak annyit lehet mondani, hogy a húsos és zsíros részeket lúgos oldatban szokás feloldani áztatással vagy főzéssel (általában kálium-hidroxid), esetleges fehérítést hidrogén-peroxiddal végzik, ezek egyúttal fertőtlenítenek is. A lúg behatási idejével óvatosan kell bánni, mert hajlamos feloldani a porcos részeket is és akkor pl. a koponya csontjai széteshetnek. Kezdő számára tyúk nagyságúnál kisebb madár nemigen ajánlható, mert a csontokat többnyire acéldrótra szokás húzni és ahhoz át kell fúrni a csontokat. Csak egészen pici csontoknál alkalmazható a műgyantás összeragasztás (mint az a belinkelt videón is látható), ott viszont azért kell a kellő gyakorlat, hogy ne törjenek össze a csontok.
köszönöm a válaszokat!:)
esetleg azt tudja valaki, hogy mennyi ideig kell főzni? (hallottam olyat, hogyha túl sokáig főzöm túlságosan megpuhulhat a csont)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!