Ha összeengednénk a különböző kontinensek csúcsragadozóit, szerinted melyik győzne?
Szerintem evidencia, hogy a falkában vadászókat falkában kell megmérettetni, hiszen az egész vadász stratégiájuk erre épül.
Pl szürke farkas falka grizzly medve ellen (erről tudom, hogy általában a medve győz, de előfordul fordítva is)
vagy oroszlán falka jegesmedve ellen (itt az is fontos lenne, hol lenne a küzdelem, nem hiszem, hogy akármelyik győzni tudna a másik életterében)
Ez tévedés, hogy a csúcsragadozók nem találkoznak. Ellenkezőleg, állandó rivalizálásban élnek, mivel egymás táplálékkonkurensei. Pl. Afrikában ugyanúgy csúcsragadozó a foltos hiénák csapata, mint az oroszlán, a leopárd, a gepárd, vagy éppen a vadkutyafalkák. Pontosan ez az egyik oka a nagyméretű kölyökhalandóságnak, ezek a ragadozók előszeretettel gyilkolják egymás almait. És ilyenkor nem a táplálékszerzés a cél, hanem a konkurencia csökkentése. Több dokumentumfilmet is láthatsz az oroszlánok és a hiénák összecsapásairól.
Ugyanez érvényes Észak- Amerikában is, ahol a Yellowstone Nemzeti Parkban komoly ellenfélként lépnek fel a grizzlykkel szemben a nemrégen visszatelepített és elszaporodott farkasok.
Ettől függetlenül, a kérdésnek tényleg nincs sok realitása, nem nagyon lehet összevetni őket. (Én egyébként a jegesmedvére gondolnék.)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!