Róka van a kertben, mit tegyek? SOS! Hogyan "kergessem" el, ha már megölni nem kéne? (mondjuk én az utóbbit sem bánnám) És van kint az udvaron egy házimacska is. Az mit tud vele kezdeni? Illetve fordítva? Elkaphatja a veszettséget?
Városban lakom, főút melletti kis utcaban(!) és mégis róka tanyázik nálunk..
Elég nagy a kertünk, sok fával és bokorral, szóval van hol rejtőznie..
Láttam reggel, és este is, a kapu felé mászkált, majd visszament a kert hátsó részébe.. Hívtunk már rendőröket, vadászokat, (csak a rendőrök jöttek ki még, de ők nem tudtak mit csinálni) Valószínű hogy veszett, hogyha forgalmas helyen lakom, ês mégis idemerészkedett? Autók és emberek közé? Nincs is olyan hideg(sőt), ês hó sincs ugye, hogy ilyen helyen keresne kaját!! Segítsetek! Félek tőle, nem merek kimenni szinte még a kapuhoz sem, inkább az ablakon mászok ki az utcára..:((
És mit mond a róka?
ha veszett akkor feltűnően szelíd és a közeledbe merészkedik... attúl hogy beköltözött a kertbe nem biztos, hogy veszett, az utóbbi pár évben megfigyelhető, sok városban, hogy olyan vadállatok, ragadozók, nagyvadak, madarak, amik eddig nem voltak jellemzőek a városi létre beköltöztek, valószínűleg megszokták az embert, télen a városban picit melegebb is van, és több a kaja... Veszprémben pl belvárosban teljesen megszokott mostanában, hogy éjszaka rókák követnek... máshol vaddisznók vannak, Fehérváron láttam már baglyot, sólymot...
ha zavar a rókád, mindenképpen vadgazdálkodó szerveknél kell bejelenteni...
Már hívtunk egy csomó mindenkit, de először nem igazán foglalkoztak vele..most viszont kihívjuk a vadászokat..
Attól félek igazából a legjobban, hogy veszett, de tényleg nem tudom au e vagy sem.. A ház közelébe ment, de amikor a kapunál szaglászott és elment egy autó, akkor elfutott..
Egyébként köszönöm a válaszokat!
Veszettséget nem lehet már csak úgy megállapítani, hogy túl szelíd a róka. Ugyanis nem egy tényleges esetről hallottam már, mikor a róka nem volt veszet, de egyáltalán nem félt az embertől. Az egyik ilyen eset pont a falumba történt. A róka annyira hozzászokott az emberhez, hogy nem is foglalkozott velük, csak akkor, amikor elkergették.
A macskát, meg mint írták oltasd be. A rókát meg mindig zavard el, ha meglátod, így rájön nem olyan biztonságos a terület. Emellett rakj ki gyűjts össze emberi hajakat, tömj meg pár harisnyát velük, majd lógasd ki. Ettől a róka érezni fogja az emberi szagot, és, ha jól csináltad, akkor nem nagyon fog utána a telked közelébe menni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!