Őz agancsot milyen helyen van nagyobb esélyem találni? A nagy gazban ahová alig lehet bemenni vagy tisztáson vagy hol?
De miért?
Mármint azt eddig is tudtam, hogy illegális a hullott agancs gyűjtése, de nem értem, hogy miért. Hiszen ha a hullott agancsot felveszem, azzal nem károsítom a természetet, nem ölök meg érte állatot stb.
De honnan tudják, hogy pontosan melyik állaté volt? Csak nem ismerik "személyesen" az ÖSSZESET? (Persze, lehet köztük olyan, ami nagyon jellegzetes, azt megismerik, de biztosan nem tudnak az összesről.) És ha az állat egymástól több km-nyire veti le az agancsait, és esetleg külön-külön megtalálják, akkor honnan tudják, hogy ezek egyazon állatéi? És ha az egyiket az egyik vt., a másikat a másik vt. területén hullatja el, netán már a szomszéd megyében, úgy, hogy mondjuk nem is szokott arra járni, csak éppen átvált... Érted?
Szóval akkor csak az általános jellemzőiket nézik? Vagy hogy van ez?
Bocsánat, ha buta kérdések ezek, de tényleg nem vagyok ebben benne, azért kérdezem, mert nem tudom!
Pontosan biztos nem tudják , hogy melyik állat agancsa éppen, de sejteni lehet. Egy hivatásos vadásznak feladata, hogy a területén lévő őzbakokat figyelje nyáron az üzekedési időszakban, és megjegyezze, melyik baknak, milyen agancsa van. Melyiket kellene kilőni, melyik kímélendő stb. Az őzek territoriálisak párzási időszakban, igaz ez novemberre megszűnik, de az erősebb bakok általában maradnak a szokásos területükön, így az ő agancsváltozásuk többnyire követhető az évek folyamán.
Az agancsokat meg jó esetben egyszerre hullajtják le, legfeljebb pár méter különbséggel egymástól, de semmiképp sem kilóméter.
"Párezer forintért lehet engedélyt kiváltani agancsgyűjtéshez."
Nem minden vadásztársaság engedélyezi a gyűjtést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!