A ligerek miért nem tudnak egymás közt szaporodni?
Ooo... Elmeleti eselye lenne ra, de.
Gyakorlati nem sok. Amugy azert, mert hybrid faj, es legtobbje steril.
Mert egyik génpárjuk fél, nem egész, így nem alakul ki a dns hiába párosodnak.
Olyan mint a ló+szamár=öszvér, minden öszvér szaporodásképtelen. Nem emlékszem a pontos számra, de pl. a lónak 42 párból áll a dns-e, a szamárnak 44-ből, ebből az öszvérnek lesz 43 páros dns-e, de az ugye majd ha kettéválik a szaporodáskor hogy a másik felével összekapcsolódjon már páratlan lesz. Ezért kb.
Nem gén, meg DNS, kanem kromoszóma, amiről beszélsz. Bocsánat, hogy megjegyeztem, de legyünk korrektek. A DNS az egyik molekula (a sok fehérjén kívül), ami a kromoszómát alkotja. Ebből (mármint kromoszómából) van az embernek 23 pár. A gén pedig a DNS egy szakasza, ami "egy tulajdonság meghatározásáért felelős".
Egyébként szerintem is azért lesz szaporodásképtelen, mert nem stimmelnek a kromoszómaszámok. Más kérdés, hogy a liger azért jöhet létre, mert az eltérő kromoszómák ellenére a tigris és oroszlán petesejtje és spermiuma kompatibilis egymással.
A nőstény hibridek szaporodásképesek, mindkét szülőfajjal.
A hímek sterilek, a hím nemi kromoszóma a vele rendelkező spermiumok pusztulását okozza.
Ennek a mechanizmusát sajnos nem tudom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!