Vaddisznok nappal vagy ejszakai eletmod szerint elnek?
Egyik cikk azt irja ejszakai allatok, mennek kajalni aztan kora reggel fele visszaternek szokasos helyukre dagonyaznak aztan alszanak ugy napkozben 10 - 12 orat.
Csak a gond az hogy egyik nap olyan 11 - 12 (delelott) kirandultam egyedul es szerencsere egy maganyos kannal talalkoztam ugy jo 20 meterre. Ugy tettem mintha nem lattam volna, de picit szaporabban lepkedtem, mert ugy tudom a maganyos kanok felnek az emberekbol inkabb, de a kismalackakkal rendelkezo kocak meg nagyon aggresszivak.
Mikor erdemes kirandulni hogy ne talalkozzak vaddisznokkal? Kora reggel olyan 8 korul?
Persze volt nalam kes, onvedelemre, de nem akarok megolni allatot csupan egy felreertes miatt.
Fara maszni meg ha jol tdom nincs sok ertelme mert okosak es megvarjak mig lemegyek. Meg fa sem volt a kozelemben.
Futni meg nem vagyok olyan kondiban hogy egy kemeny vaddisznot rovid tavon lefussak sajnos.
Az az egy, hogy Turistauton mentem, es a jobb oldalamon vegig kerites van elvileg. Na most mikor meglattam a vaddisznot, probaltam kiszurni hogy a kerites mogott van-e vagy az en oldalaom. Mert ugy 50m elotte volt egy elzart terulet ahol ki volt irva belepni tilos meg le volt lakatolva.
Csak mondom azt nem tudom hogy ez a diszno a kerites azon oldalan volt vagy az enyemen.
Ez igy tokre elveszti a kirandulas ertelmet, allandoan felj ilyenektol ahelyett hogy a termeszetet nyovenyeket, latvanyt csodalnad vagy picknick-eznel valakivel. Nem. Figyelj magaddal rakteavetot, gepfegyvert, rakjal landmine-okat, rakj le mozgaserzekelot , es ha kell amint meglatsz egy allatot dobj neki egy granatot azt szetrobban.
Ez igy tok ertelmetlen.
Pedig kijelolt turistauton mentem...
6
Azt jol tudom hogy jo a szaglasuk, de a latasuk nem annyira.
Ha erzik a szagom akkor altalaban felnek az embertol?
8
Ezt azert ketlem.
Szerintem egy embert tobbfele szunyog csip meg evente talan tobb szazszor, senki nem halt bele, max a tropikus teruleteken ahol malariat meg mindenfele betegseget terjesztenek, de itt M.o-n nem vagy alig.
Autobalesetben valoban meghalnak sokan de nem tudom ez hogy jon egy vaddisznohoz aki felnyarsal kb az agyaraival es ha meg is olod, de sebet okoz rajtad akkor veszettseget kaphatsz tole. Mellesleg az also takejon szokott sebezni es ha eltalalja az egyik foveroeret, ott kiverzel. Ez nem paranoia, ez teny, sok vaddiszno baleset van es sok halallal es ez egy realis riziko amit elbagatelizalnak sokan.
Vegyes életmódot folytatnak, éjszaka és nappal is aktív tud lenni az adott környezet és évszak függvényében. Igen, a látása nem túl jó, de a szaglása, hallása lepipálja a kutyáét is.
Ha vaddisznóval találkozol:
- Felejtsd el a kést, vagy hogy "megküzdsz" az állattal. Ha nincs nálad lőfegyver te húzod a rövidebbet. Lásd Zrínyi példáját.
- Megállsz, nem mész közelebb, nyugton maradsz. Hagyod hogy az állat észrevegyen és el tudjon iszkolni. Nem fog megtámadni csak ha sérült, sebzett, vagy ha a koca és a malacok között állsz, vagy ha nincs más menekülési útvonala.
- Ha feléd csörtet akkor fel az első fára és húzd fel a lábad is, mert szilánkosra töri a bokád. Nem fog megvárni amíg lemászol, el fog futni melletted. Menekülni akar nem harcolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!