Ez így normális vadgazdálkodás?
Nem, nem normális. Ahogy az sem hogy a vadászok nevelik a fácánokat, utána elengedik ezeket a gyakorlatilag kezes fácánokat, amik ha látnak nálad egy vödröt kinn a határba szaladnak oda hozzád,és ezeket lövöldözik.
Nincs ebben semmi normális, kb az a szint mintha kimennél a tyúkudvarba egy marék maggal, és ami tyúkok odajönnek lelőnéd őket...
#4 A vadászidény megvan, de szerencsétlen madarakat a természetvédelmi területen (!) a nádasból, bozótból hajtják ki és úgy lövöldözik mint a vásárban a céltáblát. Egyébként nincsenek túlszaporodva, szerintem 15 hektáron nem volt 50 madár, úgy, hogy ennek harmada ártéri erdő. Sokat csibe korában elkapnak a "kalandvágyó, szabad" kóbor macskák is.
Hidd el, a település legszélén lakom, ha valahol, akkor itt látok rókát. Hozzánk jönnek leghamarabb (csak itt nem találnak enni), a házunktól 800m-en belül legalább 3 kotorék van. A rókáknak színét se látni, csak miután a "vadászok" legazdálkodták a fácánállományt tél elején. De innentől majd folyamatosan találok a telkemen vagy a közelben széttépett tyúk- és libamaradványt, mert erre járnak át a rókák.
Fácánt visznek is ki, nem csak lőnek. Télen így is úgy is kevés az élelem, ezért megy a róka akkor, nem a fácánvadászat miatt.
Sőt, amit kivisznek, azt könnyebben elkapják a ragadozók, mert nem tanulták meg, hogyan kell túlélni.
A róka van túlszaporodva amúgy. Ennek az az oka, hogy a nagyragadozók nem kontrollálják a rókákat, de szerencsére javul ez a helyzet, már vannak farkasok Észak - Magyarországon. A cél az lenne, hogy a szarvasokat se kelljen ritkítani, de a nagyragadozóknak idő kell.
Hát, nem tudom, farkasoktól várni hogy a rókát kordában tartsák.. Szerintem ilyen nem lesz. Ha itt olyan farkas falkák fognak járni amik egy szarvast legyűrnek, akkor majd komoly gondok lehetnek a hegyvidéki, erdei vagy tanyasi közbiztonságban.
Ha farkasok is becsatlakoznak a táplálékláncba, a rókák olyan módon beszorulhatnak a lakott településekre hogy még erőteljesebb gyérítés kellhet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!