Mit kell csinálni, ha az erdőben szembejön velem egy vaddisznó?
A vaddisznó messzire elkerüli (pláne napközben) a turistautakat. Estefelé merészkednek kifelé az erdőből, de akkor is igyekeznek elkerülni az embert. Ha zajt csapsz, nem fog a közeledbe menni. Ha vannak vele malacok, akkor neccesebb a dolog.
Az biztos, hogy semmiképp ne próbálj meg elfutni, mert gyorsabb nálad. Felesleges felé hadonászni, mert akkor biztos neked megy.
A legjobb esélyed ha megállsz és nyugodt maradsz. Szép lassan hátrálsz, aztán ha mázlid van megfordul és elmegy. Ha nincs mázlid, akkor legjobb ha felmászol valahova ha van rá lehetőséged.
Köszönsz neki és akkor életben hagy.
Főleg ha látja, hogy nem te vagy a Zrínyi Miklós.
Egyébként meg: [link]
A vaddisznó akkor veszélyes, ha a kicsinyeit vezető nőstényről, vagy sebzett vadkanról van szó. Ilyenkor jobb elmászni az legközelebbi fára, vagy ha erre nincs mód, mozdulatlanná dermedni, miközben magadban sűrűn emlegeted az egek urát.
7-es, ha kutyával vagy, könnyen megszívhatod. A kutya felhergeli, semmi jóra ne számíts.
Én is kutyával szoktam erdőkben sétálni, és én is gondolkodtam sokat ezen. A kutyával nem opció a fára mászás. Ha a kutya elkezd ugatni, morogni vagy húzni a vaddisznó felé, szerintem erős hátra arc, és nem futva, de tempósan távolodj el. Majd később újra megpróbálhatsz közlekedni azon az útszakaszon.
Egyébként nálam mindig van egy paprikaspray, amit igaz emberek miatt hordok magamnál, de a paprikasprayt támadó állatok ellen is be lehet vetni (a gázsprayt nem, nem úgy hat az idegrendszerükre). Igazából csak akkor tudod ezt használni, ha 1-2 méteres távolságban vagytok a vaddal. Ez az a pillanat nyilván, amikor a disznó már úgy döntött, hogy megtámad téged. Nos, ekkor vagy még jobban felhergeli a paprikaspray, vagy elriasztja. Vesztenivalód itt már nincs. Esetleg engedd el a kutyát és mássz fel egy fára. A kutya el tud szaladni előle, így adsz neki esélyt a túlélésre, és talán újra megtalálod. (Chip ugye van a kutyában? Biléta a nyakában?)
Ezután a kis horrorjelenet után megjegyezném, hogy nagyon ritka, hogy vadállat egyáltalán ember közelében bukkanjon fel, mert eléggé figyelnek arra, hogy kikerüljék őket. Ha nem akarsz medvével, vaddisznóval találkozni, beszélj a kutyához, zörögj valamivel, énekelj, rúgdosd az avart, és hallani fogják a vadak, hogy közeledsz, és ki fognak kerülni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!