A vaddisznó és az őz, szarvas veszélyes lehet az emberre?
Most tekintsünk el az autósok ütközéseitől a vadakkal. Én akárhányszor vaddisznóba futottam, megijedt tőlem és visítva elfutott akkor is, ha koca volt, kicsinyekkel, pedig nem is bántottam, észre se vettem addig, amíg el nem kezdet visítva futni előlem, miután bokorban lapult.
Mégis hallok nyilatkozni egyeseket arról, hogy a vaddisznó nekimegy az embernek, de hogy még az őz , szarvas is.
Avagy attól függ, a területén vagyunk-e? Párzási időszakától függhet? Vagy attól, hogy vannak-e kicsinyei?
Ki hogyan tudja? Van itt esetleg szakember? (Erdész, etológus, vadász?)
Értem, köszönöm a válaszokat.
Mi van olyan esetben, amikor csak úgy sétálok az autóút szélén a falu irányába? Nem véletlen utalok a falura, ugyanis erdő-mező mellett halad az autóút, én nem nem vezetek, hanem gyaloglok. Akár sötétben is, ha úgy adódik. Ott mik az esélyeim?
Ha csak úgy sétálsz akkor nem biztos, DE a szarvasfélék (őz, szarvas) párzási időszakban simán. A vaddisznó pedig 2 esetben:
1. Sebzett
2. Félti a kicsinyeit.
Nem vagyok erdész, de erdészeti suliba jelentkeztem, így sokat járom az erdőt. (Ezek tapasztalat)
Nem jellemző. De bármi megteszi.
Állatok ellen jó, ha nagyobbnak mutatod magad. Pl. leveles ágat tartasz a fejed fölé, vagy levetett és széttárt kabátot, pulóvert, bármit. És persze, ordítozol, nem túl magas hangon, és nem fordítasz neki hátat, mert szemből kisebb eséllyel mer támadni.
Köszönöm a javaslatot! :) Egyébként medvetámadás esetére hasonlót olvastam egyszer. Ezek szerint általában is javaslod, vadak támadása esetén. Bár remélem, nem kerül sor ilyesmire.
Van a youtube-n egy video, egy biciklist megtámadott a medve. CSAK addig kergette, amíg az erdei útra dőlt fa miatt megállt a bicajjal, leugrott és oldalirányba menekült. Ekkor lövések dördültek el, és a medve ekkor sarkon fordult.
Mi lehetett az oka, hogy megúszta? Egy vadász észlelte vajon a bajt pl magaslesből és a lövéstől ijedt meg a medve?
És/vagy csak az volt a maci baja, hogy az erdei út a territóriumához tartozik (avagy annak határa) és megnyugodott, amint letért onnan a bicajos?
(Valaki megírta persze a tanulságot: máskor ne lopd el a maci bicaját... Elnézést a groteszk poénért, nem én találtam ki.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!