Ez milyen bogár?
Amióta jó idő van, bejön a lakásba meg a munkahelyre is, főleg esti fényre. Nem szívbajos, nem egyszer arra kelünk a párommal, hogy mászik rajtunk. Kb 4-5cm.
Selymes futrinkára gondoltunk, de jó lenne egy vélemény.
Egyik nap az ágyban agyonnyomtam egyet, halottnak tette magát, szó szerint a hátára fordult. Kimentem WC papírért, amire visszaértem megint futkorászott az ágyban. Elég undorító.
Irtási javaslat? Mi lehet ez?
Kép:
Előre köszönjük.

Főként a növényevő, nagy selymesfutrinka (Harpalus rufipes), valamint a különböző gyászfutó fajok jelenhetnek meg tömegesen az emberi településeken. Ennek hátterében a városok fényszennyezése áll, ugyanis a koncentrált fényforrás nagy számban vonzza a bogarakat. Rendszerint egy-két héten belül, amilyen gyorsan megjelentek, olyan gyorsan el is tűnnek.
Az emberre és környezetére teljesen ártalmatlanok, gazdasági kárt egyedül a gabonafutrinka (Zabrus tenebroides) okozhat, amelynek lárvája éjjel, pázsitfüvek (pl. gabonafélék) leveleivel táplálkozik, az imágó pedig emellett nappal teljes gabonaszemeket is elfogyaszt. A nagytermetű fajok - tekintettel arra is, hogy számos kártékony rovar predátoraiként humán szempontból kifejezetten hasznosak - valamennyien védettek.

Csótány fut veszett gyorsan elfut , ha veszélyben van, a furtinka tetteti magát halottnak. Ahogy előttem írták: a fény csalogatja be.
Teljességgel ártalmatlan, amúgy meg lehet, hogy a védett fajták valamelyike!
Köszönjük, megnyugtató, hogy nem csótány. Nyugodtabban alszom. :) Akkor villany lekapcs.
Mindenkinek ment a zöld pacsi!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!