Méhek tartásának szabályozása, megszüntetése?
Én azzal beszélnék aki ilyen foglalkozásba vágott, és megkérdezném mit tud még tenni hogy a másik is kimehessen a saját kertjébe.
Amúgy meg csapdákat tennék ki és az remélhetőleg megtizedelné az állományát.
kérdezd meg a jegyzőt, hogy milyen lehetőségek vannak
ha nem tudod a telked használni, akkor az birtokháborításnak számít, birtokvédelmi eljárást lehet indítani.
Közút külső vizvezető árkától 10méter,szomszéd telektől 2-4méter az előirás.
Én 31éve méhészkedek,60 kaptáram van a kertben.biztonsági okokból nincs az az isten hogy elszállitsam őket,pedig az egyik szomszéd,aki ráadásul nem is érintett a dologban(google műholdas alapján 140méterre vannak a kaptáraim tőle) már sokszor nekiállt velem vitázni,de a vitát mindig lezártam azzal,majd ha a Tesco parkolóban tartja a kocsiját,kulccsal,letekert ablakokkal,akkor az én méheim is el lesznek szállitva.Másik hogy ahol egész szezonban gyűjtés van,gazdaságilag meg se éri elszállitani a méheket.
A másik szomszéd érdekes piskóta,45éves nyugdijas alkesz tűzoltó.Vele odáig ment a dolog hogy pár hete elkészült a Berlini Fal a telekhatáron.
Egyrészt eszi a penész hogy Ausztriában dolgozom hétfő-péntek,a méhesem meg gyarapodik,a mézemnek piaca van itt Ausztriában.Ő is hivatkozott csipésre,de miközben a keritésnél állva vitáázott,mi anyámmal pont az egyik kaptársor mellett álltunk,és érdekes mód minket egy se csipett meg.Mondtam neki,talán nem birják a méheim a piaszagot...
Nos a Fal OBI táblaelemekből készült,nem láthat át rajta,a legfontosabb feladatát az irigy szomszéd elleni védelmet tökéletesen ellátja.
Irod hogy a méhek a saját gazdájukat is támadták.Nos a méhekben vannak szelidebb és gorombább vérvonalak.A szelid család kaptárába bele lehet rúgni,akkor se támad.A goromba meg már lecsap 50méterről mint a Stuka.
A szomszédodnak könnyen lehet hogy méhanya(méhkirálynő) csere lenne a megoldás,tenyésztőtől rendelt,szelektált,nemesitett vonalú anyákra kéne cserélnie a mostani anyákat.A goromba méhek kb 5-6hét alatt eltűnnének,és helyüket átvenné az új szelid generáció.
Minden szomszédságban van egy hülye és ahogy láthatjuk a hülyék mindig a kerítés túloldalán vannak.
Ha a jegyző nem tud megoldást, akkor ültess virágzó növényeket és permetezd le rövarölővel...
Leghatásosabb ősszel megritkítani, az egy érzékeny időszak, mert a sikeres teleléshez kell egy minimális létszám a kasba...
De talán a darázscsapdával is meg lehet ritkítani őket, így legalább a mézben sem lesz vegyszermarvány.
Irigységhez nem mindig van köze.
(Nem ti vagytok a világ közepe.)
Ez pont olyan kijelentés, mint mikor a barnabőrű azt mondja
" Há azé me cigny vagyok?"
Ha mondjuk allergiás vagyok a méhcsípésre, akkor nincsen jogom az élethez a méhészek szomszédságában, akkor sem, ha ott nőttem fel?
Ha a medencém vizére tódulnak?
Költözzek el vagy dögöljek meg?!
Hát kösz!
Most szépen bemutatkoztatok.
Pedig azt hittem a méhészek jó emberek.
(volt egy pár méhész évfolyamtársam az egyetemen)
Jó, valójában nem permeteznék, csak mérgezett cukros vizet raknék ki, kevésbé látható módon (több helyre stb)....
A terményekkel pedig kampányolhattok.
Nem csak a háziméh az egyetlen és kizárólagos megporzó rovar.
Nem lenne nagy ügy hektáronként 50 négyzetméter "mezsgyét" hagyni a bombusoknak és egyéb vadméheknek.
Egyébként a diverzitás még jobb is lenne, mint a "monokultúrás" háziméh tenyésztés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!