Milyen bogár lehetett?
Sajnos nem, de ahogy most próbáltam megtalálni, egy szerencsekatára bukkantam, teljesen így nézett ki, csak pöttyök helyett egy egyenes csík húzódott végig az alján :)
Valószínűleg nem katica volt, mert ilyen (ha jól tudom) nem létezik. Valamilyen levélbogár. (Amúgy a katica is a levélbogarakhoz tartozik). Ja és harlekin katica se lehet, még véletlenül sincs csíkos belőlük.
Én őrá tippelek
Chrysolina sanguinolenta - Pirosszegélyű levélbogár
A katica (Coccinellidae) egy rovarcsalád a lapbogárszerűek (Cucujoidea) öregcsaládján belül, a levélbogarak (Chrysomelidae) pedig egy külön öregcsaládhoz, a levélbogárszerűekhez (Chrysomeloidea) tartoznak, szóval a katica nem levélbogár. Ráadásul a katicák ragadozóak, a levélbogarak pedig leveleket esznek, meg még van jó pár eltérés. Nem kötözködni akarok, csak a tisztánlátás kedvéért.
(Persze lehet, hogy rég tanultam és azóta átrakosgatták őket, amit ugyan kétlek, de ha mégis így lenne, akkor mea culpa.)
Igaz, közben rájöttem, hogy elírtam, nem is értem miért írtam levélbogarat. Még a lárvája se levélbogár lárva :D
Nekünk úgy tanították, hogy a Cucujoidea (Bunkóscsápú bogarak) öregcsaládjába tartozik a Coccinellidae család. Ebben az öregcsaládban vannak még a Nitidulidae-k és a Cryptophagidae-k is többek között.
Bocsi :/ :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!