Kezdőoldal » Állatok » Rovarok, ízeltlábúak » Miért van hogy az emberek...

Miért van hogy az emberek nagy része fél a póktól?

Figyelt kérdés
Tudo hogy hülye kérdés,de pl. ha nem lennének akk mi lenne más állatot fikáznának így??

2012. jún. 17. 22:27
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
Én rajongok a pókokért mivel magyarországon szinte nincs ami csípne a fóbia alaptalan.Külünösen a pár mm-es vadászgató pókokat bírom mivel gyönyörű a mintázatuk és nagyon értelmesek, a legtöbbjüket percek alatt meg lehet szelídíteni mert észreveszik ha nem bántom őket és elkezd szagolgatni hogy mi ez a hatalmas barátságos valami.
2012. jún. 17. 23:02
 12/21 anonim ***** válasza:
Szerintem azért félnek mert gyorsan másznak,kúsznak(a kúszásnál nem a pókra gondolok),de általában a pókoktól,csószómászóktól,100lábú stb,kígyók és egerektől félnek a legtöbben,mert ezek kis állatok nagyon gyorsak.Nekem egyébként a kedvenc állataim a kígyók,gyíkok és a pókok.Az a baj,hogy már kiskorban úgy nevelik a gyerekeket,hogy ez milyen ijesztő meg minden.Én egy olyan helyen nőttem fel,ahol voltak siklók,gyíkok,mindenféle csúszómászó és ezért nem félek tőlök és tudom azt is,hogy teljesen ártatlanok,azt meg végkép nem értem,hogy egy 1cmes póktól mért kell félni...
2012. jún. 17. 23:13
 13/21 anonim ***** válasza:
Lehet hogy evolúciós oka van.
2012. jún. 17. 23:13
 14/21 anonim ***** válasza:
Ne mondj olyat, hogy alaptalan a fóbia, mert egyrészt nem érzed, másrész, a fóbiának pont az a lényege, hogy alaptalan. Tudom, hogy nem bántanak, mégis rosszul vagyok tőlük. Egyedül a nagyon kicsi feketékkel nincs bajom, de csak ha egy helyben vannak, nem bírom ahogy másznak. A fehérektől, szürkéktől, zöldektől kifejezetten félek, vagy ha a kaszáspók elkezdi mozgatni a lábait. A többi bogárért sem rajongok, de amelyik repül, azzal nincs baj. Tudom, hogy ha rám száll, akkor hamar odébbmegy, de egy pók végigmászik rajtam. Nekem egyébként azért alakult ki, mert egyszer Toscanában nyaraltunk, és nagyon sok kaszáspók volt, minden nap 10-et kidobtam. Azóta nem tudom elviselni őket.
2012. jún. 17. 23:36
 15/21 anonim ***** válasza:

Azért, mert ezek az állatok kiszámíthatatlanok. Akik ilyen gyorsan másznak, kúsznak, ugrálnak, repülnek. Az emberek nem tudják mi a következő lépés, nincsenek testbeszédeik (igaz a kígyónak van, de tapasztalatom szerint kevesebb ember is fél tőlük inkább csak attól, hogy csúszósak vagy hidegek közben meg nem is). Szóval nincs testbeszéd abszolult kiszámíthatatlan. Nem olyan mint egy kutya, macska, vagy egyéb állat.

Én is undorodom a pókoktól, rovaroktól. Kígyókat szeretem.

2012. jún. 18. 04:53
 16/21 anonim ***** válasza:

Én nem félek a pókoktól, de szimpatikusnak sem tartom őket.

Meglennék nélkülük.

De például egy megtermett kancig@nytól a sötét éjszakában kifejezetten félek.

2012. jún. 18. 05:02
 17/21 anonim ***** válasza:
9-es: a pokok igenis nagyon intelligensek, az izeltlabuak kozul a legokosabbak, intelligenciajuk meghaladja pl a kutyaet vagy mcacskaet.
2012. jún. 18. 09:47
 18/21 anonim ***** válasza:
100%

Több oka is van. Az egyik, amit írtak is, hogy az emberbe belenevelik. Sok szülő nem engedi sok állathoz közel a gyerekeit, ha pedig mégis megtörténik, akkor egyből félve felkapják a gyereket. Mit érzékel ebből a gyerek? Van az adott állat, amitől anya, apa is fél, így attól nekem is félnem kell. Általában ez szokott lennie a legfőbb ok.

Egy másik ok az igazán érdekes. Ugyanis sokan nem konkrétan az adott állattól félnek, hanem inkább saját maguktól. Ugyanis mikor meglátják az állatot, akkor rövid idő alatt végig futt az agyukon, hogy miként ölnék meg az adott állatot, és ezektől a gondolatoktól ijednek meg. Emiatt próbálnak meg minél messzebb kerülni a félelmet kiváltó élőlénytől. Csak legtöbb ember ezektől a gondolatoktól olyan pánikba esik, hogy miután eltűnt az állat és lenyugodtak, el is felejtik őket.

A harmadik ok meg egy rossz élmény az adott fajjal/fajtával kapcsolatban. Pl.: ha valakit megharap egy kutya, akkor sokan ösztönösen elkezdenek félni utána a kutyáktól. Vagy írta is az egyik válaszoló, hogy nyaraláson egy csomó pókot kellett kidobálnia naponta, és utána kezdett el félni a pókoktól.

Sok oka van az ilyen félelmeknek, néhány okra még nem is jöttek rá, de ez a három szokott a legfőbb ok lenni az ilyen félelmekre, mint a pókoktól való félelem, stb.

2012. jún. 18. 10:45
 19/21 anonim ***** válasza:

Meghaladja a kutyáét???????

Nem láttam még idomított pókot....

2012. jún. 18. 20:05
 20/21 A kérdező kommentje:
köszönöm akkor a sok-sok-sok választ:)
2012. jún. 19. 11:08
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!