Akácméznél sosem etetik cukorral a méheket? A víztartalom az a mézből van, vagy vizet is szoktak hozzáadni a mézhez? A durván szűrt méz ehető vagy még át kell szűrni?
- akácméznél cukorral vagy mással szokták etetni a méheket?
- honnan tudom hogy egy akácméz jó minőségű?
- a durván szűrt méz ehető? Pl. Ez: [link]
- ami teljesen szűrt méz, azt is lehet hidegen szűrni?
A bolti méz ugye a feldolgozott méz, amit hevítenek a szűréshez, de a termelőit elvileg nem melegítik fel és úgy szűrik?
Köszönöm a választ előre is, kb. 170 kg mézre lenne szükségem elsőkörben, ezért szeretnék utánajárni mindennek vásárlás előtt.










A méheket olyan esetekben etetik, ha a kaptárban nincs elegendő természetes táplálékuk, méz.
Ez télen szokott leggyakrabban előfordulni, ha a méhész kevesebb mézet hagy a kaptárban, amit amire a méheknek szüksége lenne, a hordásig a tartalékon kell túlélni egy nehéz időszakot, és ha a család legyengül, el is pusztulhat.
Az akácvirágzáskor már nem etetik a méheket, ha jó a virágzás, és az idő, bőségesen lesz akácméz, ha nem jó az időjárás, a méhek nem tudnak hordani, de annyi tartalékkal már rendelkeznek, hogy nem kell etetni - feltételezve, hogy a méhész nem fosztja ki ész nélkül a kaptárakat.
A mézeket nem vizezik, azok készítése a méhekre van bízva, ha abba a folyamatba az ember belenyúl, az már mézhamisítás, amire azért vannak példák, de azt jellemzően nem a méhészek követik el.
A helyedben én közvetlenül méhészekkel keresném a kapcsolatot, ha ekkora mennyiségű mézre van szükséges, és még azt is meg tudod beszélni velük, hogy a mézet mennyire szeretnéd szűrten.
Nem csak akácméz létezik, pl a repceméz teljesen más jellegű, sűrű, opálos, nem is átlátszó, és az íze is "fanyar", a kettő között pedig sok más virágból készült méz is megtalálható, a vándorméhészek a virágok közelébe telepítik a kaptárakat, megvan egy évente ismétlődő menetrendjük, abban az akácvirágzás is egy rövid időszak





- akácméznél cukorral vagy mással szokták etetni a méheket?
Elvileg nem etetik hordás közben a méheket. Csalok természetesen ittis vannak. A mézben mindig lesz valamennyi cukorból készölt méz amig a méhészek a hordás mentes és a téli időszakban cukorral etetik a méheket.
- honnan tudom hogy egy akácméz jó minőségű?
Bevizsgáltatod...
- a durván szűrt méz ehető? Pl. Ez: www.mezellato.hu/Akacmeznagyhordos.php
Igen, normál esetben bármilyen kezelés nélkül fogyaszhetó. Akkár szürés nélkül is mivel a sürüség külömbwség miatt minden feljön s tetejére ahonnan könnyen eltávolitható. Van ahól a fiasitást elfogyasztják. Gyakorlatilag egy méh családban nincs olyan amit nem ehetnél meg.
- ami teljesen szűrt méz, azt is lehet hidegen szűrni?
Ezt a kérdést nem értem. Mi az a teljesen szürt méz?
A bolti méz ugye a feldolgozott méz, amit hevítenek a szűréshez, de a termelőit elvileg nem melegítik fel és úgy szűrik?
Az ipari feldolgozást nem ismerem, elvileg csak megszürik és üvegezik. A gyakorlatban ittis rengeteg csalásvan éppugy mint a termelöknél. pl gyakori hogy az akácmézet más olcsobb mézekkel keverik vagy dél amerikábol érkezet mézet adnak el akácmáznek. Dél amerikában nem él az itteni akácfa....





Kettes hozzászóló tökéletesen leirta...
Csak valaki gyökér lepontozta.
Köszönöm, mindenkinek ment a zöld kéz.
#3 teljesen szűrt méz alatt azt értem, hogy a linken amit bemásoltam ezt írják “méz hidegen lett szűrve pergetéskor durva rozsdamentes szűrővel.” - és ebből azt gondoltam, hogy van úgymond “finomszűrt méz”, amit olyan szűrővel szűrnek ami nem durva.
Vagy ez nem így van?
A termelői mézeket elvileg nem melegítik fel szűrés előtt? Azaz ettől nem lesznek feldolgozottak, ugye?





A méhészek általában a pergetéskor szűrik is a mézet, az olyankor melegítés nélkül is folyékony, még azok a mézek is, amelyek később besűrűsödnek (pl repce, napraforgó, vegyes virágméz)
Sok méhész dupla szűrés után a pergetés után néhány napon már üvegekbe is csomagolja a mézet, amit arra szántak, akkor is, ha azt majd csak később viszik a piacra.
A Facebookon, YouTube-n találgatsz több családi vállalkozásban működő méhészetet, még abba is bepillantást nyerhetsz, hogyan pergetik, szűrik a mézeket, és még arról is egyezkedhetsz velük, hogy milyen szűréssel lennél vevő a mézre, nagyobb tételben is.
A linkelt "közepesen szűrt" méz lehet további feldolgozást, szűrést igényel, pl a bolthálózatod saját márkás termékeihez alapanyag, "nagybani mézellátó" a méhészektől felvásárolt mézeket értékesítik tovább.















A lényeget leírták, de a 3 méhész kollégám elmondása alapján idővel az akácméz is ikrásodik, azaz szilárdul. Ilyenkor már csak úgy tudják üvegbe tölteni, mint az összes többi mézet: felmelegítik, hogy ismét folyós legyen.
Amúgy az akácméz nem a legjobb méz. Csak azért gondolják sokan, mert magas a fruktóztartalma, valamint van benne egy természetes eredetű vegyi anyag, amitől sokáig folyós marad. (Ezt az anyagot mostanában már mesterségesen is belerakják minden bolti forgalomba kerülő mézbe, hogy folyós maradjon az üvegben.) Amennyire tudom, a méhészek általában a hársmézet vagy a facéliamézet jobban szeretik az akácnál.
Én amúgy repcemézet szoktam venni, mert az nem olyan savas, mint a legtöbb méz, így nem fájdul meg tőle a gyomrom. És az ízét is jobban szeretem, mint az akácét. (Ez viszont gyorsan megikrásodik.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!