Molylepke mennyire veszélyes?
Sziasztok!
Tegnap berepült egy molylepke, de elrepült valahova, ezért inkább elaludtam, aztán reggel vettem észre hogy a függönyön van, onnan átrepült a fütőtestre és szerencsére kiment a nyitott ablakon.
Kérdésem az lenne, hogy azt olvastam, hogy lerakja a petéit és tovább szaporodik?
Szerintetek érdemes kimosni a függönyt? Vagy befújni valamivel?
Azt sem tudom, hogy szabad szemmel lehet e látni ezeket…
Attól félek hogy lerakta és tovább fog szaporodni…

Na, hogy letisztázzuk:
Ahogy írták is, Mo-n több mint 2000 molylepkefaj él, plusz ezen kívül úgy 1000 éjszakai "nagylepke" amit a köznyelv szeret molynak hívni (de besorolást tekintve nem azok, ~a bogár-rovar eset).
Alapvetően minden esetben kéne legalább egy fotó, hogy be tudjuk lőni, mi repült be, viszont mivel a ruhamolyok családjába itthon kb. 20 faj tartozik és azok közül is alig 2 az ami tényleges károkozó és azok se nagyon mozdulnak ki a lakásokból, így szinte biztos hogy nem az volt. Ha mégis, és pont egy már megtermékenyített nőstény, aki le is petézett és meg is telepszik, akkor baromi nagy peched volt. Ráadásul ezek lassú röptű, kb. 3 mm-es állatok. Az, hogyha rákerestél hogy "ruhamoly" és kiadott valami hasonló képet, nem jelent semmit, a találatok nagy részén valami teljesen más van, plusz sok faj nagyon hasonló lehet laikus szemmel.
Továbbá: csak a nőstények raknak petét. A petézéshez többnyire kell egy hím és egy sikeres párzás is, bár nem minden esetben, van hogy terméketlen petéket is leraknak, de ez ritkább és ilyenkor nem is kelnek ki a hernyók.
Ha petézik: többnyire tápnövényre szoktak, de igen, függönyre is leteheti, ha nem talál jobb helyet, de ez nem jelenti azt hogy a függönyt is meg fogják enni. Minden lepkefajnak megvannak a saját tápnövényei, amiken kívül nem fogyaszt semmit, ruhát főleg nem.
Szóval, összefoglalva: valószínűleg nem ruhamoly volt, és valószínűleg nem petézett le, de ha mégis, akkor annyi fog történni, hogy kikel egy marék 1-2mm-es hernyó pár hét múlva, aztán élelem híján összeszárad valamelyik sarokban úgy, hogy észre se fogod venni őket, szóval nem kell félni.
Lepkékkel dolgozom, ha valami kérdésed van még, írj nyugodtan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!