Mi játszódhat le egy pók "fejében" ha egy ember megpróbálja megölni? (sikertelenül)
Szerintem semmi. Egyszerű túlélési ösztön. Úgy tudnám leirni neked, mint amikor pl te rosszul vagy, ájulás határán, és bepánikolsz. Semmi nincs a fejedbe, csak az, hogy túléld.
Vagy, amikor épp majdnem elüt egy autó, és a reflexeidnek hála elkerülöd, ilyenkor sem gondolkodsz, csak hajt a túlélési ösztön.
Ez jó kérdés, hasonlón én is szoktam gondolkodni. Én arra jutottam, hogy a pók (vagy más esetben légy, csótány, muslica stb.) a kognitív képességeinek határaitól függően dolgozza fel az eseményt.
Szerintem A) ha "tágabb a tudata", vagyis az ösztönök határait meghaladó kognitív képességekkel rendelkezik az állat, akkor a támadást megélheti egyfajta traumaként és többé-kevésbé akár be is parázhat vagy életre szóló traumát is elszenvedhet (bár ehhez szerintem inkább minimum gerinces állatnak kellene lennie [például kutyának; ugyebár a kutyák képesek évekkel később is felismerni egy korábbi támadójukat).
De ha B) szűkebb a tudata, vagyis konkrétan csak ösztönlényként képes funkcionálni az állat, akkor csak követi az ösztöneit, tehát menekül egészen addig, amíg a közvetlen veszélyt elhárulni nem érzi, utána pedig folytatja tovább az életét a megszokott kerékvágás szerint (hálót sző, vadászik, próbál túlélni).
Szerintem pókoknál inkább a B) verzió működhet, és az ösztöneiket követik a táamdás előtt, közben és után is. Nem hinném, hogy bosszú akarnak majd állni.
Extra kérdés: a Dexter c. rajzfilmsorozatban volt egy rész, amiben Dexter szintén megpróbál lecsapni egy pókot, szintén sikertelenül, majd ezután bosszúból több ezernyi kis pók Dexter nyomába ered és talán el is kapják - csak a végére már nem emlékszem, hogyan ússza meg. Esetleg ezt a részt láttad a Dexterből, és innen jön a félelem, hogy bosszút állnak majd rajtad? :D
#5:
Semmiféle ilyen epizód nincs a Dexterben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!