Mi értelme van például légyként élni?
A csillag is él, attól még hogy más a megjelenése és a működése, attól még létezik és él. Az égitesteket és a naprendszert körbeölelő sötét anyag szinte az egész világot egy különleges egységként kapcsolja össze.
Sőt, elmondom cicám, mielőtt kialakult a naprendszer, volt ezen a helyen egy csillag, aminek miután lejárt az ideje és felrobbant, a maradványaiból formálódott ki a naprendszer új csillaga és az égitestek, illetve a Goldilock-zónában egy bizonyos bolygón a szerves élet is, melynek te is részét képzed. Szóval ahogy Sagan megfogalmazta: csillagporból vagyunk.
Mellesleg minden arany ami a Földön van, a réges rég felrobbant csillag maradványa, közvetve ennyi maradt kézzelfogható a távoli múltból.
Reagálok a harmadikra: a csillag nem élőlény. Eddig ezt nem bizonyították. (Van akik szerint a Nap élő), ezért nem kérdezhetné meg tőle azt. Abban igazad van, hogy az idő relatÍv.
Na de válaszoljak a kérdésre is, amiért már ide is írtam. A légynek azért kell élnie, hogy megmaradjon a tápláléklánc Eltakarítsák a dögöt (döglégy),a madaraknak hasznosak, embereknek közvetve káros, mert betegségeket terjeszt . Meg is vakthat egy fajta .Másnak is lehet káros, például a varangynak: a lárváit berakja az orrába, azok kikelnek ott és megeszik a varangy fejét. Vagy a bagócs( utána kellett nézzek a magyar megfelelőjének): marhák bőré alatt él, ezt én is tapasztaltam.
Értelme, abban a magasztos értelemben semminek sincs. Haszna viszont igen, a lárvák ahogy már többen is írták.
Ami pedig a rövid életet illeti, a légy pár napos élete csak számunkra tűnik rövidnek, mert az ember ahhoz van szokva, hogy sok évtizedig él. De a légy vagy a kutya, tigris, kaméleon etc. a maga élettartamában megszületik, kifejlődik, él, megöregszik és elpusztul, tehát végigéli az életet csak más ritmusban. Jó kivétel amikor lecsapjuk a pcsába de most a max élettartamára gondoltam veszélyforrások nélkül.
Nincs a tudatukban, úgyhogy nem izgatja őket. :)
A hasznosságukat (akár mint táplálék bizonyos élőlények számára) pedig már leírták előttem.
Nem fogják fel, hogy jó vagy rossz-e légynek lenni. Nem irigykednek ránk, mert mi sokáig (pláne hozzájuk képest) élünk, távol a ragadozóktól.
Egyszerűen csak igyekeznek túlélni és szaporodni.
" Minden, mi él, az egyenlő soká él,
A százados fa s egynapos rovar.
Eszmél, örül, szeret és elbukik,
Midőn napszámát s vágyait betölté.
Nem az idő halad: mi változunk,
Egy század, egy nap szinte egyre megy...."
(Madách Imre : Az ember tragédiája, 3.szín)
#19! https://www.youtube.com/watch?v=1bGCA0J0Ajg
VAGY ITT : https://www.youtube.com/watch?v=XaE5MEuviCg
néhány mondatban le is írják a folyamatot,
de több filmet is találhatsz még róluk.
7. oldal
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!