Milyen hazai hangyafajta lehet a képen szereplő királynő?
Sziasztok!
Én ránézésre királynőnek láttam, mert a feje kicsi volt, torán hegek - szárnyak hiánya - találhatóak, valamint a potroh lényegesebb nagyobb volt a mellettünk elszáguldó majorokénál. Egy kb. 1 centis hangyáról beszélünk. Elnézést a képek minősége miatt, sajnos a telefonom kamerája nem éppen a közeli képek mestere, de igyekeztem a tőlem telhetőt megtenni. :)
Formica sp. királynő.
Milyen célból kérded?
Pontos fajt tippelni tudok csak.
Kedves #1!
Olyan célból kérdem,hogy érdekelnek a hangyák, Ő pedig szeretettel mászott át a lábamon. Sosem láttam még királynőt és egyszerűen csak érdekel, hogy milyen faj lehet. Ahogy nézegettem a Formica fajokat, a Formica cunicularia volt az, ami a legjobban hasonlított rá. Azonban olyan, mintha a hátán lett volna egy "pajzs", ami fekete volt, alatta pedig szinte az egész tor vörös, így nem tudom pontosan megmondani, hogy a kutatás sikerrel járt -e. Tippre mit mondanál?
Tippre Formica pratensis/polyctena inkább. Ebből az első a valószínűbb.
A cuniculariát én elvetném mint lehetőséget.
#7 nehéz leírni, de teljesen más a testalkata a campo.-nak. A feje nagyon jellegzetes és a potroh esetében a szelvények jól láthatóa és elnyúlt, hosszúkás, nem pedig gömbölyded mint a képen.
A campo feje inkább szív alakú, míg a formicáé inkább pajzs.
Nézz képeket mondjuk ligniperda és rufa királynőről, annyira nem hasonlóak ha jól megfigyeled.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!