Hol lehet venni Magyarországon édesvízi, tízlábú rákot hobbitartásra?
Vagy kimész a természetbe és fogsz :)
Ha van otthon merítőhálótok akkor meg pár száz forintot kell ráköltened...
Veszel egy negyed kiló disznómájat, beleteszed a merítőhálóba azt pedig leteszed egy sekély (30-60cm) mély vízbe ahol nincs vagy nagyon kicsi a sodrás.
A lényeg, hogy a háló lent legyen az aljzaton kiterülve.
Vársz fél órát és kiemeled és voálá van rákod!
Viszont tudod kell milyen rákot fogsz.
3 őshonos rákunk védett, igaz ritkák mert a betelepített rákok erősen elszaporodtak.
Így nagy valószínűséggel cifra rákot fogsz, azzal meg azt csinálsz amit akarsz... meg is lehet enni, finom nagyon.
Persze ha a közelben nincs nagyobb folyó akkor felejtős a dolog :D
Egyrészt ami 10 lábbal bír, az nem másfél rovar, vagy pók+áfa...de viccet félretéve, ollóval, vagy anélkül, 10 végtaggal biztosan rák.
Én is így ismertem fel a kertitóban, mert másrészt magától is "megterem". Csináltam egy alig 2m3-es "tócsát", Halászteleken, a Dunától több km-re, és vizibolha és rák magától megjelent benne. Persze nem a nagy vörös ollós folyami rák, max 1-2 centis ászkarákok, de hemzsgett tőlük a víz. M0 melett egyik áruház esővíz gyüjtőjével senki sem foglalkozott, és pár év múlva keszeg-süllő, stb is volt benne...
Most a kis Duna ág mellett lakom, szomszéd csak gereblyével kihúzogatta a nyári melegben elburjánzott hínárt a stégje elől, aztán nem győzték visszasepergetni a vízbe százszám a rákokat. Fajtát nem tudok, de teljesen olyan, mint amit a ráksalátára tesznek egyben, csak 4-5 centis volt max, amiket láttunk, pár maradt a stégen.
Én ezzel próbálkoznék, egy zárható hordóba szedném a hínárt, és biztos lesz benne, ott bújnak a halak elől, mert ez olyan szúros fajta hínár. Ezt betenném akváriumba, és teljesen autentikus...bárki stégére rámehetsz, hivatalosan nem magántulajdon, csak a helyet bérli, és ha kiszeded előle a hínárt, biztos nem orrol meg egy pecás sem érte...
"Egyrészt ami 10 lábbal bír, az nem másfél rovar, vagy pók+áfa...de viccet félretéve, ollóval, vagy anélkül, 10 végtaggal biztosan rák."
A rák is ízeltlábú, ezért írtam ki ebbe a kategóriába a kérdést.
Én kifejezetten nem a kistestű rákokra gondoltam a kérdésem alatt - ezek állatkereskedésben is beszerezhetőek, ha kevés helyen is -, hanem a 15-25 cm közötti méretkategóriára.
Ilyenre gondolok:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!