Miben, hogyan fürdessem a a madarat?
Úgy értem hogy kb. Mekkora edény meddig rakjam vizzel stb.
Félig szelíd madaramat (néha még csipked de megvan békülve velem és hagyja hogy simogassam) próbáltam már megfürdetni de nem akar már csak azért sem, próbáltam hogy én nyúlkálok a vizbe vagy rácsepegtetem de csak iszik meg tollászkodik amikor meg belepróbáltam rakni a vizbe elkezdett csapkodni. Akkor most ez azért van mert nem szereti a vizet vagy azért mert még nem bízik bennem?
ki kell rakni egy nem mély tálcába, akármibe vizet, kb. max.a hasukig érjen.a víz legyen langyos semmiképp jéghideg.
ha magától nem akar, ne erőltesd! azért van, mert lehet nem akar fürdeni pont akkor.
ha megfürdött, és hűvös van a lakásban, akkor a kalitkába téve hajszárítóval messziről szárítgani.
most egy másik válaszoló le fogja ordítani a fejemet, hogy a hajszárító kiszárítja a bőrüket. én erről nem hallottam, nem tapasztaltam.viszont ha kihül a hasa, elfososodik, megbetegszik, ha teljesen vizes, tüdőgyulladás veszély stb. ha van 22-25 fok, akkor nem szükséges. huzatban, szélben ne legyen.
itt egy videó:
A hajszárító valóban nem kell... felesleges és csak árthat.
Megszáradnak ők maguktól is akárhány fok van az a lényeg hogy SZOBAHŐMÉRSÉKLETŰ legyen a víz és ne legen huzat. Innentől kezdve semmi bajuk nem lesz, meleget termelnek maguknak, tollászkodnak, szépen megszáradnak maguktól. Kinti röpdés madarak ha úgy van megfürdenek a hóban is baj nélkül.
De ha valaki nagyon aggódik akkor amíg száradnak a madarak vissza lehet tenni őket a ketrecbe és letakarni őket 3 oldalról hogy biztos ne fázzanak meg.
Legyen neki egy laposabb tálba víz és tiszta virágpermetezővel fújd le mintha esne az eső. A kettő közül valamelyik vagy a kettő egybe valószínűleg előbb-utóbb megtetszik neki. Hetente 2-3 alkalommal próbálkozz. Permetezővel fújhatod kicsit akkor is ha nem tetszik neki, a természetbe is ráesik az eső akkor is ha nem akarja. A víz jótékony a tolluknak,bőrüknek.
Ja és a papagájokat nem szoktuk simogatni mert nekik mást jelent...
Mindenképp szerezz be neki egy fajtársat(ha tojó akkor csak hímet vehetsz) mert nem jó nekik egyedül, magányosak, pótcselekvésekbe kezdenek és ilyesmik.
Attól hogy mások benyomorítsák a madaraikat egy 30x50-es minikalitkába és attól hogy ezt sokan teszik még nem lesz jó, akárhányan csinálják ugyanúgy káros nekik. Na a simogatás is ugyanez, attól hogy sokan teszik még nem jó mert lebutítva: a madárnak nem létezik olyan hogy simogatás,nem simogatják egymást ugyanakkor a hím amikor párba akar állni az egyik tojóval és udvarol neki akkor érintgeti meg, ha már párba vannak akkor a kapcsolattartáshoz is érintgetik egymást,vakargatják egymást, a hím udvarol mikor párosodni akar amire ha a tojó vevő akkor visszaérinti hagyja az érintés sőt hívja a hímet a hátára, párosodáskor a hím a tojó hátát,szárnyait érinti... a természetben ha elkapja őket egy ragadozó akkor az fogja a testüket. Nem létezik nekik "csak úgy simogatlak" dolog. Az érintésnek jelentése van és a legfőbbek a párkapcsolathoz tartoznak de mindenképp a fajtársak közti kommunikáció...
A test érintése emiatt párosodásra hívás, beindul tőle a madár, tojó madárban akár a tojástermelődést is elindíthatja.
A legtöbb szelíd madár azért engedi vagy szereti a simogatást mert magányba vannak kényszerítve mint a tiéd is(de ezen remélem minél előbb változtatsz) és tévképzetekbe kényszerülnek, azt képzelik az ember a fajtárs,a pár és így az emberrel próbálnak fajra jellemzően viselkedni amibe az érintés is beletartozik.... hány és hány videó van felrakva netre amiben szerencsétlen egyke hím hullámos a gazda kezének udvarol, etetni akarja és azzal próbál párosodni...
A maximum a fejüket,lábukat lehet simogatni dolognak is annyi a lényege hogy azok a sima kapcsolathoz is tartozhatnak és nem feltétlenül indul be tőle a madár de a legfőbb oka inkább az hogy az ember öntudatlanul is hozzájuk akar érni mert aranyosak, viccesek, puhák és ez egy köztes megoldás lehet ha a madarak is engedik és nem értik félre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!