Lehet varjút tartani?
Kisvárosban élek egy kertesházban és télen rendszeresen találok sérült varjakat a földön. Szerintem gyönyörű szép és intelligens és hálás madarak ( megjegyzik a kapott jót és rosszat és ezt honorálják is ) nagyon sajnálom hogy megfagynak. Arra gondoltam hogy ha legközelebb találok egyet ( lehetőleg dolmányosat, gyönyörűnek találom a szürke-fekete tollakat ), befogom és hátha sikerül meggyógyítani, vagy legalábbis etetni és életben tartani. Ellenben ez legális? Meg lehet tenni?
Jártas valaki varjú tartásban?
A repülni nem tudó, sérült varjút mindenképp meg kell menteni.
Én már az évek alatt több varjút is találtam, szárnyuk, lábuk sérült, vagy egyik sem, de nem tudtak repülni.
Még így is nehéz megfogni.Több ember kell hozzá, legalább 2-3.Nagyon menekül.Vigyázni kell, nehogy megfogáskor okozz neki szárnytörést. Legjobb plédbe, lepedőbe, stb.fogva vinni, a szárnyát a testéhez símítva.
Én hazavittem, nyugodt helyre kell tenni, ahol plusz fok a hőmérséklet, de nincs meleg/+10 körüli/.Nagyobb ketrecbe, kalitkába, vagy a helyiségbe ha biztonságos szabadon.
Adni kell neki baromfihúst, magvakat, zöldséget/le van írva neten, mit eszik, de gyakorlatilag mindent szeret/fő hogy fel kell táplálni, mert általában mire hazaviszed, le van fogyva.Nem kell zaklatni, megfogni, hadd gyógyuljon, nem szabad stresszelni.Vize is legyen.
Amelyiknek nincs szárny, lábtörése elég ennyi.De ha lóg a szárnya, fáj a lába, műteni kell.
Nem helyes egy életen át fogva tartani! Ha rendbe jön,el kell engedni!Fogságban ő szenved.Nagyon okosak,fogságban pont ezért is rosszul vannak.
Nekem volt amelyik 2-3 nap múlva elpusztult.
A többit, amelyiknek sérülése volt elvittem a hortobágyi madárkórházba, ahol ellátták, tartották, elengedték.De neten nézd meg, hol van madármentés, madárkórház, stb.oda el kell juttatni.
Lassan több mint 10éve foglalkozom ezzel. Minden országban ahol éltem szert tettem egy állatorvos'haverra' aki segített komolyabb dolgokban. 10madárból kb.5-6 elrepül. Tehát jó az arány. Sok kedves emlékem van velük.
Én nem tudok sérült madarat otthagyni. Eddig 99%-ban egyedül fogtam meg őket. Volt, hogy vetődtem a sárban hasoncsúszva.(az egy vetési miatt volt)
Dolmányos nem védett, elvileg minden madarat illegális civilnek tartani..de most mikor milliókat sikkasztanak, embereket ölnek meg, valahol leszarom, hogy bűnöző vagyok, mert megmentem egy madár életét engedély, bürokrácia s egyéb szarok nélkül.
Viszont előbb tapasztaltabbaktól kérj tanácsokat. Mély nyomot hagy, ha a felkészületlenséged, tapasztalatlanságod miatt elpusztul egy madár.
Nálam egy veréb halt meg-lehet hogy menthetetlen volt-de úgy éreztem, hogy miattam, és sokáig rémálmaim voltak, felriadtam és sirattam.
Arra is készülj fel, hogy fogságban eléldegélhetnek 20 évig is.
Ha ez egy hirtelen ötlet, jól gondold meg.
2-es vagyok.Én sem csak varjút mentek meg, de mivel ez volt a kérdés, erre írtam.
Én már kb.40 éve mindent megmentek, ami élőlény és bajban van. Mindenféle madarat felneveltem már, verebeket, fecskéket, énekesmadarakat, vadgalambot, stb. Legtöbbször sikerült és el lehetett engedni őket, volt amikor olyan sérülésük volt, állatorvoshoz kellett vinni, de volt amelyik nem maradt meg.
De sok-sok kutyát, macskát is mentettem már, vagy rókákat, sünt, teknősöket, egereket, stb.Nekem minden állat egyformán fontos, ha segíteni kell rajta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!