Kezdőoldal » Állatok » Madarak » Papagáj rossz élettel? Mit...

Papagáj rossz élettel? Mit tegyek? S. O S.!

Figyelt kérdés

Öcsém kapott egy papagájt már vagy 2 éve (lehet 3, repül az idő).

Nimfa papagáj azt hiszem.

Nem sikerült őt kézhez szoktatni, lehet eleve idősen vettük meg.

Belecsíp, harap az emberbe, ha közeledünk hozzá. Ezért csak keveset repült.

Amikor kiengedtük repülni a szobában, teljesen elfáradt, fujtatott, pedig igazán kevés ideig volt kint.

Aztán kivittük egy kinti helyiségbe, lomosba, mert bent nagyon koszolt. Ott kiszedte a kutya, de szerencsére túl élte, csak a tollát tépte meg.

Nyáron csak néha tették ki, mert ott a macska bántotta volna.

Mivel kint van én már nagyon régen láttam. Ez a hely, ahol van nem túl világos, így nem jó ott neki!

Szóval kimentem és nagyon félt tőlem! De tényleg, ott vergődött, csak mert bementem, pedig messze volt tőlem.

Többször kérdeztem tesómat, anyámat, hogy minek kellett ez az állat, ha nem lehet normális körülmények között tartani. Mindig csak morog valamit.

Hogy lehetne jobb élete a papagájnak?

Nem hiszem, hogy kézhez szoktatni már lehetne bármikor. Kiengedni sem igen lehet már, megsérülne, nem bírna repülni.

Akkor mit csináljak vele?

Lelkiismeret furdalásom van miatta! :C

2017. aug. 19. 00:01
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
A Nimfa madár a fajtársaival szemben nem egy el csípésig!Bármely madarat az akarata ellenére megfogsz csípni fog!!Méghozzá nagyot. Nálad pont az a lényeg hogy ne fogjátok meg a madarat!!! Szerencsétlen nagyon megijed s ilyenkor úgy érzi védenie kell magát! [link] ebből kettőt könnyedén össze tudsz nyitni. Na kettő ilyen a minimum méret ez mellet is ki kell engedni repülni őket.De ebben már elvannak.Barátnőmnek Kettő ilyen van összenyitva és ebben lakik a két nimfája.a két madár össze engedése előtt átkel pakolni a kalitkát teljesen .Így a régi madárnak nem lesz meg a régi helye!Én raknék be ágakat levelestől fűz mogyoró vagy orgona fürtös kölest szépiát.Mert ez lefoglalja őket.És igazabból szoktatás sem szükséges.Drukkolok hogy sikerrel járj :)
2017. aug. 20. 12:45
 12/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen! Kedves vagy, sokat segítettél! :))
2017. aug. 20. 14:35
 13/17 anonim ***** válasza:

Kicsit belekotyogok én is:

Nézettesd meg velük ezt a videót, te is nézd meg. [link]

Nimfáknak a belinkelt 45cm mély kalitka nem igazán jó mert nagy a szárnyfesztávolságuk szóval ha összenyitsz 2 olyan kalitkát hiába lenne nagy nem repülnének.

Házilag fa keretes ketrecet, kis röpdét lehet készíteni viszonylag egyszerűen és olcsón de vannak emberek is akiktől tudsz rendelni, megcsinálják amit megtervezel.

Nimfáknak minimum méret ami kényelmes az 150cm hossz, 70 cm mély, 100cm magas de ha nem garantált hogy ki lesznek engedve napi szinten órákat akkor inkább legyen nagyobb pl. 200cm hossz, 80cm mély, 150-170cm magas.

Berendezve természetes dolgokkal amik a videóban vannak.

Emellett nem tudom mennyire megoldható könnyen de mivel évek óta így kínlódik az a madár el kellene vinni Budapestre a SZIE egzotikus osztályára vagy az EXOPETbe hogy hozzáértő állatorvosok megvizsgálják, vérvétel mindenképp kellene szerintem meg még amit a doki ajánl hogy kiderüljön nincs-e szervi vagy más baja. Ez nem lenne olcsó dolog(20e körüli szerintem) de a repüléshiány meg egyéb káros dolgoknak megvannak/lehetnek a maga következményei főleg ha ez még rossz etetéssel is párosul.

2017. aug. 20. 23:14
 14/17 anonim ***** válasza:

Előző folytatása:

Ha az egészsége tisztázott akkor jöhetne biztonságosan a pár.

A többiről meg csak annyit hogy képről akár én is ha olyan színváltozat de főleg te a viselkedéséből meg tudod állapítani a nemét(habár a leírtak alapján nem tudom mennyire viselkedik oldottan a madár emberközelben hogy meg tudd figyelni mit csinál).

Tegyél fel róla képeket.

A párt elfogadja ha jól van csinálva a dolog.

Fokozatosan kell összeszoktatni őket azaz külön ketrec az első pár héten vagy amíg szükséges. DE szoktatás előtt karanténozni kell az újat ami azt jelenti hogy 1 hónapig külön légtérben kell tartani és ne érintkezzen a két madár egymás dolgaival se.

Nagyon fiatal párt nem érdemes választani mellé, legalább fél-1 éves legyen.

Sok-sok türelemmel, megértéssel és kitartással akár megszelídíteni is lehet de legalább azt el kellene érni hogy ne vergődjön ha embert lát, békésen lehessen kaját adni neki vagy éppen takarítani és a kiengedéshez is szükséges hogy békében ellegyen kinn akkor is ha ember van a közelben.

Kezdésnek vele egy szobába de távolabb tőle kell menni és ott ellenni sokat(evés, újság olvasás, netezés,stb) úgy hogy a madárra rá se nézel mintha ott se lenne. Aztán idővel ha ez már jól megy lehet óvatosan közelebb menni hozzá hirtelen mozdulatok és a madár folyamtos bámulása nélkül de mindig csak addig amíg engedi azaz még nem vergődik de látod rajta hogy ha még egy lépést teszel elkezd. Ott meg kell állni és kivárni amíg megnyugszik.

Persze amikor muszáj pl takarítás,vízcsere ,etetés akkor a vergődés ellenére is oda kellhozzá menni de ezen alkalmak legyenek előre megszervezve hogy egyrészt a lehető legkevesebb legyen és másrészt hogy a madár megszokja idővel hogy pl reggelente odamész hozzá szépen nyugodtan hogy kicseréld a vizét és reggelit adj neki.

Hosszú idő lesz elnyerni a bizalmát mert teljesen elvesztettétek a rossz tartásal,bánással ráadásul a rossz tartás csak tetézi a dolgot mert viselkedészavara is lehet.

2017. aug. 20. 23:37
 15/17 A kérdező kommentje:

Szia! Nagyon hasznos volt a válaszod!

Öcsémnek meg is mutattam a videót, szólni fog anyámnak és megpróbálunk rendes körülményeket teremteni neki, le is fotóztam az állatot, megpróbálom feltölteni a képet. (Egyébként öcsémnek nem vergődik, csak nekem, mert nem ismer.) ':D

2017. aug. 21. 14:08
 16/17 A kérdező kommentje:

Sajnos képet nem tudok feltölteni, viszont itt van egy, ami a legközelebb áll hozzá:

[link]

A narancssárga folt egy kicsit halványabb és a feje tetején a búb jobban feláll. [link]

Mint itt a szürkének.

A farktolla alja cirkás, pöttyös és van 2 sárga faroktolla a szürkék alatt.

2017. aug. 21. 14:23
 17/17 anonim ***** válasza:

A teste a szárnyán lévő fehér sávot leszámítva teljesen szürke? Tehát nincsenek rajta világos foltok, pöttyök?

Tehát nincs olyan más színű tolla mint pl. ennek a madárnak hogy a szárnytollaiból 1-2 toll fehér,a bóbitája sárga, elöl és hátul a nyakán pedig szintén fehér: [link]

Ha nincs tehát teljesen szürke akkor vad színváltozatú és tojó.

Ennél a színváltozatnál a legkönnyebb megállapítani, ezen a képen jól látható ENNÉL a színváltozatnál a nemek közti különbség. [link]

A hím fejtollai ivarérés után a szürkéből sárgára vált míg a tojó feje marad szürke. És a farktollai csíkozottsága meg a szárnytollai belsején lévő csíkok (amiket főleg repülés közben látni) is eltűnnek a hímeknél ivaréréskor és egyszínű szürkék lesznek a csíkos tollak.

Ivarérés a nimfáknál fél éves korban kezdődik általában de vannak korábban érő egyedek is és 1 éves korig tart, 1 éves korra fejeződik be a hímeknél az említett tollcserék de már előbb is látni ahogy fokozatosan egyre több a sárga toll a fejükön. És ivarérés alatt a hímek elkezdik gyakorolni az udvarlást(dallamos hangokat próbálgatnak, bólogatnak, kopognak dolgokon csőrrel, elemelik maguktól a szárnyaikat ami hátulról kb. szív alakúnak látszik), ez miden színváltozatnál így van szóval ez a legpontosabb.

A jövőbeli párválasztás miatt írom hogy ez a sárga fej-szürke fej, csíkos tollak-szürke tollak csak a vad színnél igaz. Ha van fehér/sárga folt,toll a madár testén akkor már más színváltozatnak számít(legtöbb esetben tarkának) és náluk csíkos farktollal/szárnytollal is lehet hím, illetve sárga fejjel is lehet tojó.

2017. aug. 21. 19:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!