Hogyan érjem el, hogy megszelídüljön a nimfapapagájom?
Enyém se szereti a kezeket, pedig jóban vagyunk.
Ha odanyújtom az ujjamat, akkor egy kicsit hisztizik, csipked (óvatosan, nem is fáj) de felül rá.
Amikor reggel feljön hozzám a galériám korlátjára, és megyek le, direkt várja hogy a korlátra tegyem a kezemet :D Na olyankor nincs semmi civakodás, szalad a kezemre hogy "liftezhessen"
Nálunk nincs gond a takarítással, mert 24/7 szabadon van a lakásban. Nem koszol (amennyit igen az rendszeres takarítással könnyen eltüntethető) és az ablakokon ugyan szúnyogháló van, de sose megy a közelébe.
(sőt, nyáron nem voltunk itthon ezért elvittük ismerőshöz hogy vigyázzon rá. Tárva lehetett hagyni az erkélyajtót, a közelébe se ment, okos csürke)
A második válaszolónak mondom hogy elég nagy felelőtlenség amit művelt/engedett. Egy prédaállatról beszélünk aki a kíváncsisága miatt vagy azért mert megijed elrepül és repül amíg csak bír és az életbe soha nem látja a gazdája többet... semmi köze ahhoz hogy okos vagy sem. Ezer és ezer videó,írás van fönn a neten hogy így meg úgy viszik ki a madarat és olyan okos mert nem repül sehova vagy visszajön,stb hát ezen esetek többsége a madár elvesztésével jár lehet a második de lehet csak a századik alkalom után. De ugye azt már nem teszik fel a netre hogy: nézzétek... hülye voltam és elvesztettem, a halál vár rá.
Rengeteg olyan madár van külföldön akiket a gazdájuk hónapokig, évekig képez a szabadba vitelhez és még azok a madarak is elrepülnek, nem mind de megesik.... Vagy épp ragadozó kapja el őket...
Én hámmal szoktam kivinni, kívülről ismeri a környék zajait, tudja mit kell csinálnia... Mégis nem egyszer megesett hogy egy hirtelen zaj,látvány miatt elfelejtett mindent és pánikba esve repült volna világgá ha a póráz nem tartja vissza.
Kérdező
Ismeri a fürtös kölest egyáltalán? Mert a megtámadja dolog az én nimfáimból kiindulva akkor szokott lenni amikor ismeretlen dologgal kínálom.
Először hagyd benn a ketrecében egy pár napra hogy egye, megismerje. Utána kínáld csak kézből.
A kiengedés nem függ össze a szelídséggel. Már rég el kellet volna kezdened kiengedni naponta. Az izmai és egyebek nem fognak a leépüléssel várni a szelídség miatt hanem ha nem repül eleget a madár szépen leépül. A szoba legyen madárbiztos, legyen neki mászófa,játszótér és ülőrúd az ajtajában kivül-belül. Ezután ajtó kinyit, vár és ennyi. Kijön amikor kész rá és feltételezhetően be is megy ha megéhezik. Első 3-4 alkalommal úgy számolj hogy akár 6-8 órát is kinn lesz mire visszatalál vagy mire sikerül visszaterelni, csalogatni szóval akkor ejtsd meg a dolgot ha egész nap ráérsz. Első alkalmakkor esni is fog és hasonlók de pár alkalom alatt kiismeri a szobát. Hamar hozzá lehet őket szoktatni a napi rendszerhez is hogy mikor, hogyan jönnek ki, mikor mennek be,stb.
A fajtárs beszerzése se ártana már mert 1-2 hónapon belül ivaréretté kezd válni. A szelídítés szempontjából teljesen mindegy hogy ketten vannak-e de akár segíthet is benne a pár, a madárnak viszont fontos lenne hogy minél előbb legyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!