Kezdőoldal » Állatok » Madarak » Rizspintyeknek kell rizst...

Rizspintyeknek kell rizst adni a fiókák neveléséhez?

Figyelt kérdés

2016. nov. 22. 17:08
 1/10 anonim ***** válasza:
Ezt honnan veszed, mi indított erre a kérdésre ??
2016. nov. 22. 17:13
 2/10 A kérdező kommentje:

Mivel a madár neve RIZSpinty. Meg valahol olvastam is. Meg van olyan aminek lisztkukac kell a neveléshez,akkor miért ne kellhetne rizs a rizspintynek.

Akkor biztos nem kell nekik rizs?

2016. nov. 22. 17:21
 3/10 anonim ***** válasza:
0%

a lódarázs meg szerinted a ló és a darázs kereszteződéséből született?

és a zebrapinty?

meg az oroszlánfóka?

2016. nov. 22. 17:40
 4/10 A kérdező kommentje:

De kis humoros mindenki. De a kérdésemre még nem kaptam választ.

Te mást állítasz. Én nem azt mondtam,hogy a rizspinty rizs meg pinty kereszteződéséből keletkezett.

De szerintem logikus lenne ha a rizspinty nevét onnan kapta volna,hogy rizzsel nevelné fel a fiókát.

De akkor megkérdezem még egyszer,remélem normálist választ kapok rá:

A rizspintynek kell rizs a fiókák felneveléséhez?

2016. nov. 22. 18:32
 5/10 anonim válasza:
"Táplálékának jelentős részét teszi ki a rizs, a gazdálkodó emberek legnagyobb sajnálatára, ugyanis aratás előtt, érésekor hatalmas seregeik támadják meg a rizsföldeket, ahol tetemes károkat okoznak. Ebben az időszakban szinte egyetlen táplálékuk a rizs." Ezt a wikipédián találtam a rizspintyről, tehát szerintem nem gond ha kapnak egy kis rizst. És ehetnek akkor is ha éppen nincs fiókájuk.
2016. nov. 23. 13:31
 6/10 anonim ***** válasza:

itt egy szakértő

[link]

2016. nov. 23. 16:53
 7/10 anonim ***** válasza:
45%

A nevét lehet pont onnan kapta hogy az eredeti élőhelyén sokat látni a rizsföldeken. Ettől még NEM alap nekik a rizs. Sajnos pont hogy káros az amit több faj a természetben művel mert a rizsföldekre járnak és mivel könnyen elérik,laktató így szinte csak rizst esznek ami komoly betegségeket,hiánybetegségeket okoz mert normál esetben rengeteg mást kéne enniük és 0 rizst.

Ettől még fogságban lehet nekik adni rizst de csak mértékkel mint mindent pl. heti egyszer. Van olyan magkeverék igaz papagájoknak amiben van hántolatlan rizs. Én főtt eleségbe szoktam adni a papagájaimnak, főzök só meg egyebek nélkült rizst, párolok pár percig zöldségkeveréket és összekeverem őket. Olykor teszek bele még mást is. Ezt kapják hetente egyszer.

Egyébként meg a fiókanevelés nem a rizsen múlik. Fiókaneveléskor változatosabb,tápanyagdúsabb étrend kell nekik mint általában különben vitamin vagy egyéb hiányuk lesz. Az elsődleges ami kell nekik az a sok teljes értékű fehérje. Ezen kívül pedig sok más. Pl. csíráztatott magok, reszelt zöldségek,gyümölcsök,stb de csak amit ők is ehetnek. Ami fontos hogy ezeket mindennap meg kell szórni kalciummal azaz rá kell reszelni szépiát különben nagy a valószínűsége a kalciumhiánynak,angolkórnak. D-vitamin is kell nekik a kalciumhoz.

Nem akarok részletesebben írni mert papagájokhoz értek, pintyeknél nem tudom biztosra mi hogyan van, miből mennyit ehetnek.

Viszont még mielőtt bárminek is nekiállnál gondolok itt a költetésre azelőtt alaposan nézz utána mindennek mert a tenyésztés sok tudást, megfelelő körülményeket, időt igényel.

2016. nov. 23. 17:08
 8/10 A kérdező kommentje:

4. válaszoló: Köszönöm,már olvastam azt,de erről nem írt.

5. válaszoló: Köszönöm a választ! Már szaporítottam rizspintyet sikeresen és sikertelenül is. Most van az egyik párnak 3 fióka és 4 tojás, a másiknak 2 fióka 3 tojás. Azért kérdeztem hogy kell e nekik rizs. Eddig szoktam nekik adni,de mivel együtt voltak más pintyekkel,nem tudtam eldönteni,hogy melyik evett a rizsből,sőt azt sem hogy ettek e belőle. Azt szoktam látni,hogy magok voltak a begyükben.Reszelt tojást és répát minden nap kapnak,szépia van fent neki,madárhomok is,remélem felnevelik őket,mert az utolsó költésnél otthagyták a kicsiket,előtte meg felneveltek majdnem 3-at csak 1 a végefelé a kirepülésük eljöveteléig elpusztult.

A mádik pár először 2/2-t felnevelt,2. költésnél meg 6-ot neveltek,de a felénél elpusztult 3,aztán csak 1 maradt. Itt mi lehetett a baj? Hogy ez most ne törtènhessen meg.

2016. nov. 23. 17:22
 9/10 anonim ***** válasza:

Hogy mibe haltak meg azt így nem lehet megállapítani. Meg kellett volna vizsgálni a fiókákat hogy etetve voltak-e, nem volt-e rakjuk rendellenes dolog vagy sérülés. Meg talán boncolás kideríthetett volna valamit de ebbe nem vagyok biztos.

A kalcium és D-vitamin fontos, ez olyan ami sokaknál hiányzik pedig komoly bajokkal járhat ha kalciumhiányosak. Szépia nem elég beakasztva. A főtt tojásra,stb reszelni is kell. A főtt tojás sárgájában van D-vitamin de legjobb madárlámpa, UVB izzó biztosítása hogy annyi D-vitamin termelődjön amennyire szükségük van. Zöldségből,gyümölcsből adj nekik többfélét is meg csíráztatott magokat azok igazi vitaminbombák. Mindre tegyél reszelt szépiát.

De télen nem ajánlott költetni még akkor se ha fűtött helyen vannak, a tél legyen pihenőidőszak mindig.

Most jut eszembe a fiókák otthagyása lehet túl sok fehérje miatt is. Ezt most papagájokból kiindulva írom. Még az odú felrakás előtt a felkészítés időszakában kell nekik kalcium,zöldségek,stb. némi fehérje. Amikor felkerül az odú és meglesz az első tojás utána a fehérjével le kell állni. Mert ha ilyenkor is adva van a fehérje(főtt tojás) akkor túlpöröghet a tojó és elkezd a következő fészekalja készülni így otthagyja a tojásokat,fiókákat. Amikor kikel az első fióka akkor kell nekik megint a sok főtt tojás,reszelt zöldségekkel, csíráztatott magok,zöldek,stb sok kalciummal és ez naponta többször mert ugye a főtt tojást fél óra után ki kell dobni. Tehát naponta jópárszor kis adagban kell nekik adni hogy fél óra alatt elfogyjon nagyjából és hogy a főtt tojással, csírákkal,stb etessék a fiókákat.

Ne tudom biztosra pintyeknél hogyan van de valahogy így van náluk is szerintem.

2016. nov. 24. 14:01
 10/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítséget,mebt a zöld kéz.
2016. nov. 24. 15:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!