Lehet tartani otthon kalitkában őszapót?
Bármit tarthatsz, amíg az állatnak szüksége van a gondoskodásra. Ha sérült, vagy elárvult állatot találsz, nagyon jó fej dolog, ha megpróbálsz segíteni rajta. Mi is felneveltünk egy picike sünit pár éve, igazán helyes volt. Ha az állat egyértelműen sérült nem kérdés hogy etikailag helyes-e felvenned, és orvoshoz vinned. Az elárvulás már nehezebb dolog, mert lehet az anyukája csak kaját keres, pl őzike, vagy napjában csak egyszer megy a fészekre szoptatni, pl nyuszi. Nade ha egy éjszakai állat kölyke napközben látható, pl süni, akkor valószínű hogy baj van. Egyébként figyelni kell a porontyokat, mert nem szabad félreértés miatt elszakítani az anyukájától. Az ilyen illetve sérült állatokat szakorvos felügyelete mellett tarthatod, illetve gyógyíthatod. ha azonban olyan probléma van, ami lehetetlenné teszi a normális életre, pl vak vagy süket, hiányzik egy lába, nagyon öreg stb, akkor a doki ad egy papírt amivel megtarthatod. Én is nagyon szeretem az őszapókat. Én is szeretném ha sok lenne körülöttünk, keresem is a megoldást, mert a fránya verebek mindig elverik őket az etetőktől. Egyébként Apukám mindig etette az énekes madarakat a műhely ablakánál. Reggelente kitette a gilisztát, csontit, lisztest, meg a magokat, ők pedig jöttek. Nálunk széncinegével, fenyőpintyel és stiglinccel jártak együtt. A fura az volt hogy a 3. generáció már ránkverte az ablakot, ha a papi késett a reggelivel :) Tényleg, addig kopogtattak a csőrükkel amíg nem nyílt az ablak, aztán megrohanták apu markát, meg se várták hogy letegye, gyakorlatilag a tenyeréből ettek. Nem baj hogy városban élsz, sok madár van ott is mert temérdek eledelt találnak a kukákban. Van egy megoldás ami talán neked is megfelelne. Lehet kapni, illetve készíteni olyan madárházikót, amit az ablakra szerelhetsz, és az ablak felőli oldalán vaktükör van. Ez azt jelenti, hogy te látod őket, de ők nem téged. Ez azért jó mert végignézheted ahogy felnevelik a gyerekeiket. Lehet hogy veréb lesz a szerencsés beköltöző, de az ő ciklusuk is érdekes lehet. Én nagyon szeretnék egy ilyet, és a süniket is nagyon szeretném becsalni a kertbe, mert ahol ilyen kis hasznos lények vannak, ott nem kell ám permetezni. Tudom, panelban élsz, számos csodás állatot tarthatsz, és vásárolhatsz. Számukra épp úgy megszokott a kalitka amiben él, mint számodra a kislakás... Igazából az jelenti számára a biztonságot. De egy szabadon született másmilyen, ő sosem felejti el hogy honnan jött. Ám ha segítesz egy rászoruló állaton, ő értékelni fogja a helyét bárhová is kerül. Te leszel a megmentője, és szeretni fog érte.
Van egy érdekes sztori az őszapókról. Nagyon családcentrikusak. Egyszer egy fickó talált egy elárvult fészekaljat. A lakásán nevelgette őket egy kalitkában. Aztán arra lett figyelmes, hogya nyitott ablakon át elkezdtek bejárni idegen őszapók, és a kalitkában lakó gyerekeket etették, nevelték, énekeltek nekik. Nem sok zavarta ezeket a vadmadarakat, mert annyira fontosak voltak számukra ezek a csemeték, hogy jöttek mentek a nyitott szobában. Mikor a kicsik kitollasodtak, ez a figura nyitva hagyta a kalitka ajtaját, a kicsik pedig velük mentek. Igazából a szeretet és az összetartozás jelképei. Pont a viselkedésük miatt. Az életük árán is nevelnek, mindig párban járnak, azt is megfigyelték hogy átölelik egymás mikor alszanak, és egy életre választanak társat. A legjobbakat kívánom neked.
Hűha ezt a kérdést sem ma tettem fel. Nem is gondoltam, hogy jönni fog még rá válasz. :) De örülök neki, mert a kommented minden szavát élveztem, órákig tudtam volna még olvasni.
Sajnos ezalatt a 9 év alatt sosem jött őszapó az etetőmre, igaz csak magok és zsír van kint, kukacok vagy egyéb rovar sosem. Általában kék- és széncinegék látogatnak, verebek, meg gerlék. Utóbbinak annyira nem örülök.:) Néha tengelicek, zöldikék is idetévednek. Egyik évben rendszeresen jöttek meggyvágók is. Reggel 7-kor állandóan szétverték az erkély üveget. Egy idő után már nem volt természetes a mosolyunk. :D
Egyébként az a madárházikó amit linkeltél nagyon jó ötlet. Tetszik. Köszönöm!
Én is szeretem a sünöket, egy időben akartam tartani törpesünt de aztán végül törpenyúl lett belőle.:) Most éppen egy rossz helyről mentett tengerimalac gazdája vagyok.
Aranyos a sztori amit a végére írtál, nem is tudtam, hogy ennyire családcentrikusak az apók. Köszönöm a válaszodat! Minden jót kívánok neked is!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!