SOS! Hogyan lehet röpképes állapotáig életben tartani, illetve felnevelni egy cinege fiókát?
Ma a padláson járva találtam egy röpképtelen, de a tollazata alapján cinege fiókának tűnő kismadarat. Fent hagyni nem mertem, mert már egészen belegabalyodott szegényke a fent hömpölygő nyárfaszöszökbe. Az udvar nem biztonságos, mert a macskánk minden potenciális prédát elpusztít és elfogyaszt. Kerestem fent a fészket, amiből kieshetett, de nem találtam semmit. Mivel esetlenül, de a földön tud vánszorogni, nem is tudom, hogy a padlás melyik részén keressem.
Csontkukaccal próbáltam megetetni, de nem fogadta el. Ha ez is megfelelő táplálék a számára, nem túrnék földigiliszta után. Szerintem még az ijedtség miatt nem fogadja el. Minden ötletet szívesen fogadok a megmentéséhez.
Van szüksége külön folyadékra vagy táplálékban lévő elég számára. Mennyi ideje van arra, hogy táplálkozzon?
Van esély a megmentésére?
Helyzetjelentés:
Elfogadta a csontkukacot, be is tolt vagy ötöt, eddig. Állatorvos most nem nagyon van a közelben elérhető.
Az állatorvos holnap jöhet szóba, csak húzza ki addig. Így, hogy evett már bizakodó vagyok.
próbálj meg neki vizet is adni, hiszen innia is kell
Igen, valószínűleg emberszagú a lelkem. De gyorsan kellett cselekedni, mert a macskától féltettem.
Épp az imént olvastam, hogy naponta 360 alkalommal ad nekik enni a költőpár. Ezt nem valószínű, hogy tudom biztosítani, de bízom benne, hogy a csonti van olyan tartalmas, hogy felér jónéhány szúnyoggal. :)
Az itatás tuti? A szüleik is visznek vizet a fiókáknak? A táplálék nedvességtartalma nem elegendő?
Néhány csepp vizet elfogadott páromtól még a kukacok előtt. Facebookon írtam egy madárkórháznak, remélem, hogy holnap még nem lesz késő bevinni. De úgy tűnt, hogy szépen elvan, miután megnyugodott és evett.
Kezdek bizakodó lenni.Köszönöm a tippeket.
Mikor kicsi voltam, sokszor leestek a fecskefészkek, így a szüleim nevelték fel a kicsiket, akik a fészekből kiesve a virágágyásban landoltak (nem volt jó a tapasztás, vagy nem tudom). :/ Akinek nagyobb körme van, kinyitja a fióka csőrét, a másik szemöldökcsipesszel beleteszi a csontkukacot. Ezt addig csináljátok, amíg úgy látjátok, elég neki. Az itatást fecskendővel oldottuk meg. Szintén az egyik ember szétnyitja a csőrét, a másik lassan fecskendezi be a vizet. Egyszerre csak keveset! :)
Mi dobozba tettük, viszont ahogy kezdett tollasodni, próbálgatta a szárnyát, tehát lehet, hogy tanácsosabb erre az időre egy kalitkát beszerezni, nehogy a lakásban (vagy ahol tartjátok) kirepüljön. Amikor már elég tollas, magától próbálgatni fogja majd a szárnyait, tőlünk első kiengedésre elrepültek a fiókák (bár a röpképük nem hasonlított a szülőkére, mert nagyon csapkodtak, nem használták ki a légáramlatokat). Viszont tudtak repülni, csak gondolom, kis idő kellett, amíg feltérképezik a praktikákat. :)
Remélem, segítettem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!