A hullámos papagájt ki lehet engedni a kalitkából, amikor még nincs megszelidítve?
Attól függ mióta van nálad azaz mióta van kalitkába zárva?
Én azt szoktam mondani hogy legkésőbb 1 hónap után ha szelíd ha nem ki kell engedni repülni minden egyes nap több órára a kalitka méretétől függően.
1 hónap alatt bőven meg lehet szelídíteni szinte minden hullámost.
Jobb lenne ha mégis ki tudnád tenni a növényeket a szobából. A fikusz mérgező, a szobafenyő lehet nem az de nem biztos. Hiába figyeled a madarat 100%-ra tuti nem tudod távol tartani.
Az első több kiengedéskor ha repülhetnékje lesz elrepül de fogalma se lesz róla hova lehet leszállni így addig repül össze-vissza amíg valahol ki nem köt. Ha pont a növényen köt ki és beleharap ha nem is pont azért hogy megegye hanem hogy mondjuk belekapaszkodjon de a csőrében marad egy darab máris beleevett. Ha felkelti a figyelmét pikk-pakk rárepülhet és mire rájössz és odaérsz bele is kóstolt. Ha a madarak kinn üldögélnek,pihennek te pedig kihasználva a nyugalmukat kimész inni vagy hasonló mire visszajössz könnyen előfordulhat egyáltalán nem ott vannak mint amikor kimentél hanem mondjuk a növényen vannak. Hidd el nem tudnád kivédeni(mert nagyon kíváncsiak és gyorsak) hogy egyszer valamikor ne legyenek a növényekre is kíváncsiak. Nem kell sok méreganyag ahhoz hogy elvigyen egy pár dekás madarat.
Nálam egyszer az volt hogy kekszet eszegettem tévé nézés közben. Az egyik nimfámnak felkeltette a figyelmét a keksz. Többször odarepült a vállamra de mindig elreptettem mert tudtam mit akar. Egyszer amikor elreptettem visszafordult és repülés közben! beleharapott a kezemben lévő számhoz emelt kekszbe.
Régebben volt jácint az ablakomban. Pár nap után kiraktam mert függönyön keresztül is nagyon nézegették a fél méterre lévő kiülőjükről. Ha pedig kihúztam a függönyt egyből rá akartak repülni.
Hát megpróbálom megoldani, majd valahogy. Egyébként egy
12 négyzetméteres szoba kicsi nekik? (2 papagájnak)
2 hullámosnak elég.
Ha csinálsz nekik 1-2 vastagabb faágból(autóúttól távoli nyírfa,nyárfa,fűzfa) egy kiülőt ahol biztonságosan ellehetnek és bármit rágcsálhatnak nem eshet bajuk és ezt a kalitkától pár méterre teszed(kezdetben teheted a kalitka mellé közvetlenül is hogy megszokják) akkor még jobban ki tudják használni a légteret mintha csak a kalitkán mászkálnának és onnan repülnének 1-2 kört.
Amúgy is azt szoktam ajánlani hogy mindig legyen legalább 1 kiülőjük a madaraknak mert a bútorok és a bútorokon lévő dolgok rágcsálása akár életveszélyes is lehet a számukra.
A földre hacsak direkt nincsenek odaszoktatva nem mennek le(max. kezdetben amikor még nem tudják hova lehet leszállni leeshetnek a földre is ha nem tudnak leszállni és kimerülnek). A magasabb helyeket kedvelik, a földön csak az igazán szelíd madarak érzik biztonságban magukat.
Mindenkinek a saját döntése hogy kiviszi-e a szobanövényeket vagy sem DE tény hogy veszélyforrást jelent ha ott marad. Én csak azt mondom hogy nem lehet előre tudni mit hoz a jövő. Lehet 3 évig nem érdekli őket aztán egy unalmas délután amikor kinn üldögélnek hirtelen az egyiknek kedve támad megvizsgálni közelebbről is. Mint írtam akkor se tudod ellenőrzés alatt tartani a madarakat amikor hátat fordítasz nekik vagy kimész a szobából egy percre. Ők a jelenben élnek és bármikor előfordulhat sőt elő is szokott fordulni rendszeresen hogy a madarak unalmukban vagy csak mert olyan kedvük van olyan dolgot kezdenek csinálni amit azelőtt sose vagy csak nagyon ritkán. Attól hogy valamit nem csináltak 2 évig még nem biztos hogy sose fogják megtenni.
Sose tennék szobanövényt abba a szobába ahol a legtöbb időt töltik a papagájaim. A másik szobában viszont régebben évekig volt egy növény a szekrény tetején(hosszan lelógott a szekrényről). Időnként átköltözöm a papagájaimmal ebbe a szobába mert ez a legnagyobb,szeretnek sokat repülni. Sose érdekelte őket a növény. Aztán egy nap amikor össze-vissza repkedtek ebben a szobában az egyik nimfámnak ki kellett kerülnie az egyik másik papagájomat repülés közben mert egymásnak mentek volna. Ki is kerülte de pont úgy hogy a manőver után a szekrény(növény) és a fal került vele szembe így hirtelen nem tudott mást csinálni mint leszállni a növény fölső de már lefelé lógó részére. Neki szerencsére nem lett baja a növénynek annál inkább: a nagy lendülete(és súlya) miatt az egészet cseréppel együtt lehúzta a szekrényről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!